Spanning bij Ajax neemt toe

door pieke 11

Spanning bij Ajax neemt toe

door pieke 11

Laatst geüpdatet

Als het donker wordt bij Ajax, komen de wolven uit alle hoeken. Dan wordt zelfs je rechterhand eraf gebeten Ook een scholletje kan zo nu en dan bijten.

Het werd Martin Jol aan alle kanten afgeraden. Voordat hij zijn handtekening zou zetten onder een contract van Ajax, kreeg de nieuwe coach te horen dat hij het maar moest doen met de assistenten die er al zaten, John van ’t Schip en Danny Blind. Geld voor afkoopsommen was er immers niet, want alle potjes in Amsterdam waren leeggeroofd door zijn voorganger Marco van Basten, die bij zijn vrijwillige vertrek ook nog eens bedong dat zijn vriend en assistent Van ’t Schip mocht blijven zitten bij een nieuwe hoofdcoach.

Dat was een tegenslag voor Jol, want hij wilde Zjelko Petrovic meenemen van Hamburger SV. Die transfer ketste door de verzekeringspolis van Van ’t Schip af. Als wisselgeld zorgde de Ajax-trainer ervoor dat zijn broer Cock naar Amsterdam zou komen, zodat hij in ieder geval íemand in zijn nabijheid had zitten die hij kon vertrouwen. Jol vermoedde toen al dat Van ’t Schip én Blind hem zouden aanvallen als zij daar het juiste moment voor zagen. Van ’t Schip deed dat toen hij een contract tekende bij Melbourne Heart (‘Jol is zich aan het indekken voor de slechte prestaties’), terwijl Blind zijn baas de laatste weken met een mes in de rug aan het prikken is.

Blind klikte onlangs op een avond vol Ajax-hotemetoten dat zijn baas de club kapot aan het maken was. Die kritiek belandde via voorzitter Uri Coronel en algemeen directeur Rik van den Boog bij Jol zelf. Vanaf dat moment was het oorlog.

Verstandshuwelijk
Zaterdag, na de 0-0 tegen PSV, deed de Ajax-trainer nog alsof hij niet op de hoogte was van de machtsstrijd in zijn eigen huis. ‘Danny is mijn rechterhand, maar hij praat hier niet over. Wij hebben een verstandshuwelijk. Maar ik ga dit allemaal uitzoeken.’ Het waren uitspraken voor de bühne. Jol weet al weken wat er zich afspeelt op zijn burelen en heeft ook duidelijk gemaakt dat hij zéér teleurgesteld is.

Opvallend is het niet dat Blind de aanval opent op zijn eigen baas. In de voetbalwereld luistert de voormalig Ajax-aanvoerder naar de bijnaam Scholletje, omdat hij met alle stromingen mee zwemt zolang het hemzelf maar uitkomt. Als technisch directeur van de club klikte hij in 2000 al eens over de toenmalige hoofdtrainer Jan Wouters. En Blind was als speler van Ajax en het Nederlands elftal ook de splijtzwam tussen de zwarte en de blanke spelers. Die vete kwam op het EK 1996 in Engeland tot een climax toen bondscoach Guus Hiddink Edgar Davids wegstuurde. Blind stond na de verwijdering van de middenvelder vervolgens juichend op zijn balkon, hoewel hij altijd heeft ontkend dat dat iets met het vertrek van Davids te maken had.

Een van de redenen dat Blind...

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.