'Hij zag in 2011 al welke kant het op ging'

door Bart Veenstra 40

'Hij zag in 2011 al welke kant het op ging'

door Bart Veenstra 40

Laatst geüpdatet

Algemeen Dagblad-journalist Maarten Wijffels neemt het woensdag in zijn eigen column op voor Marco van Basten, die in zijn column in Voetbal International uithaalde naar Johan Cruijff. Volgens Wijfels is het echter geen persoonlijke kwestie. 'Het is geen uithaal van iemand die even snel probeert te scoren nu de club het moeilijk heeft', zo vertelt hij in zijn column in het AD.

In Voetbal International vertelt Van Basten, op dit moment werkzaam als assistent-bondscoach van het Nederland elftal, dat Ajax na een aantal jaren van het volgen van Het Plan Cruijff weinig is opgeschoten. Allereerst is het voetbal er niet beter op geworden en ten tweede is Ajax op bestuurlijk niveau niet beter georganiseerd. Ondertussen, zo schrijft Van Basten, volgen de meeste mensen binnen Ajax nog altijd blind de visie van Johan Cruijff.

Wijffels ziet in Van Basten een persoon die in de spiegel durft te kijken. 'Van Basten serveerde zichzelf af als hoofdtrainer van Ajax, de club verdiende beter, vond hij. Zo hard durfde hij over zichzelf te oordelen. Nu ziet hij Edwin van der Sar, die na een cursusje aan de Cruijff-University bij Ajax wel even een directiefunctie bekleedt.'

Ook ergert San Marco zich aan het feit dat figuren uit de jeugdopleiding van Ajax zichzelf omhoog prijzen, terwijl veel spelers uit Ajax 1 van buitenaf komen. Wijffels gaat hier verder op in. 'In de Ajax-opleiding ziet hij figuren die zich op de borst kloppen voor wat er onder de vlag van de revolutie allemaal zou zijn verbeterd. Maar zijn nuchtere analyse: veel jongens in Ajax 1 zijn weggekochte talenten van andere Nederlandse clubs of komen uit het buitenland. Moesten daar nou zoveel mensen voor sneuvelen in een revolutie?,' vertelt Wijffels in zijn column.

Tenslotte vraagt Wijffels zich af of er door deze column van Van Basten opnieuw een revolutie zal gaan plaatsvinden. 'De vraag is natuurlijk of deze column de aanzet wordt tot een soort contrarevolutie. Van Basten was zelf dan geen succes als trainer van Ajax, hij blijft wel de grootste Ajax-speler na Cruijff. Maar dat is dus het mooie: Van Basten is het daar zelf niet eens om te doen. Hij zag in 2011 gewoon al welke kant het op ging.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.