'Erfenis van Marc Overmars zit Ajax-jeugd in de weg'

door Bart Veenstra 336

Bron Het Parool

'Erfenis van Marc Overmars zit Ajax-jeugd in de weg'

door Bart Veenstra 336

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Ajax' jeugdspelers lijken een steeds kleinere kans te hebben om door te breken bij de Amsterdamse club. Dick Sintenie, Ajax-watcher namens Het Parool, schrijft in een analyse in de ochtendkrant dat het vertrek van Marc Overmars bij Ajax zijn sporen nalaat.

Daarmee doelt de krant niet alleen op de cultuurverandering die nu bij Ajax plaatsvindt, maar ook op het gebied van spelersbeleid 'bezorgt Overmars zijn opvolgers hoofdbrekens'. Afgelopen zaterdag was Lisandro Magallán - in 2019 nog voor negen miljoen euro overgenomen van Boca Juniors - invaller, terwijl ook Sean Klaiber, Perr Schuurs en Hassane Bandé nog altijd rondlopen bij Ajax. Een andere aankoop van Overmars - Mohamed Daramy - is inmiddels verhuurd aan FC Kopenhagen. Deze spelers zouden de doorstroming van jeugdspelers tegenhouden.

Zodoende blijkt dat Overmars niet alleen maar goede aankopen voor Ajax deed. 'Die wispelturigheid is een kenmerk van Overmars. Hij is meer een handelaar dan een beleidsmaker', schrijft Sintenie. 'Vanaf het moment dat de raad van commissarissen en de directie in 2016 een plan smeedden om met stevige investeringen de sportieve prestaties op te krikken, nam Overmars soms op onnavolgbare wijze de regie', doelt Sintenie onder meer op het feit dat Overmars eerst aankondigde Hakim Ziyech niet te halen, om hem even later alsnog te strikken voor Ajax.

'Het bleek een gouden greep, en daarvan volgden er meer: David Neres, Dusan Tadić, Daley Blind, Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez, Sébastien Haller. Zij waren of zijn hun geld dubbel en dwars waard. Daartegenover staan de onvermijdelijke miskleunen', is Sintenie duidelijk in zijn oordeel.

Wat is het perspectief van de jeugd van Ajax?

Het nieuwe technische duo - Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar - gaf inmiddels ook al zo'n negentig miljoen euro uit aan nieuw spelers. Dit deden zij onder meer om het verlies van bepalende krachten op te vangen. 'Maar óók om eerdere miskopen van Overmars te vervangen. Door de komst van Steven Bergwijn, Owen Wijndal, Jorge Sánchez, Calvin Bassey, Francisco Conceição, Brian Brobbey en Lorenzo Lucca dreigt de eigen jeugd van Ajax – de levensader van de club – kopje onder te gaan.'

Wat is hun perspectief, zo vraagt Sintenie zich tot slot hardop af. 'De jonge linksback Anass Salah-Eddine koos al eieren voor zijn geld en liet zich verhuren aan FC Twente, maar voor onder anderen Devyne Rensch, Naci Ünüvar, Youri Regeer, Youri Baas en Kian Fitz-Jim breken onzekere tijden aan. Aan nog een jaar voetballen in Jong Ajax hebben zij niets.'

In Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime, ging het ook al over het perspectief van jeugdige spelers bij Ajax. De aflevering nog niet beluisterd? Dat kan via deze link!

Bestel nu het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties