[Update] KNVB gaat geen nieuwe regels testen in Keuken Kampioen Divisie: 'Totaal niet aan de orde'

door Bas Velzel 94

Bron KNVB

[Update] KNVB gaat geen nieuwe regels testen in Keuken Kampioen Divisie: 'Totaal niet aan de orde'

door Bas Velzel 94

Bron KNVB

Laatst geüpdatet

De KNVB wil tijdens het seizoen 2023/2024 graag nieuwe spelregels testen in de Keuken Kampioen Divisie, zo schrijft Jan Dirk van der Zee - directeur amateurvoetbal - in zijn column op de website van de Nederlandse voetbalbond. Gijs de Jong en Sjors Brouwer spraken er onlangs over met de FIFA en UEFA met als doel het spel 'sneller, sportiever, eerlijker en attractiever' te maken.

De plannen van de KNVB bestaan uit vijf onderdelen: ingooien wordt intrappen, dribbelen bij een vrije trap, tijdstraf, onbeperkt wisselen en zuivere speeltijd. De voetbalbond wil daarbij dat de zuivere speeltijd gaat bestaan uit twee keer dertig minuten. Verder moet er volgens de KNVB een tijdstraf van vijf minuten komen wanneer een voetballer een gele kaart krijgt. Het ontbreekt volgens de beleidsbepalers nu aan een directe consequentie.

Van der Zee voelt dat er in de voetbalwereld twee kampen zijn wanneer het gaat over de verandering van spelregels. 'De voetbalromanticus, die het liefst alles bij het oude laat en wordt geleid door nostalgie en sentiment, en de voetballiefhebber, die openstaat voor veranderingen om het spel aantrekkelijker en eerlijker te maken', zo schrijft hij.

De directeur merkt op dat men bij de FIFA en UEFA vooral tot de eerste groep behoort. 'Vooral de voetbalromanticus is herkenbaar in de UEFA en de FIFA, waarvan bekend is, dat ze bij veranderingen de neiging hebben om met de hakken in het zand te gaan.' Van der Zee voelt daarom aan alles dat de lobby van de KNVB nog uitgebreider gevoerd zal moeten worden. De test in de Keuken Kampioen Divisie is zodoende nog allesbehalve zeker.

Update - 11.50 uur (8 juni 2022) - KNVB gaat geen nieuwe regels testen: 'Totaal niet aan de orde'

De KNVB heeft gereageerd op het bericht van dinsdag over een pilot voor nieuwe spelregels in de Keuken Kampioen Divisie. 'Het is jammer dat het beeld is ontstaan dat de KNVB zomaar iets bedenkt. Wij doen nooit iets zonder overleg met de clubs', aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de bond tegen het ANP geciteerd door De Telegraaf.

'Ik heb de clubs meteen in een mail laten weten dat dit totaal niet aan de orde is. Ik baal hier echt van. Gelukkig reageren ze begripvol. Op het gebied van innovatie is de KNVB altijd een voorloper in de wereld geweest. In het amateurvoetbal zijn we al bezig met het uitproberen van nieuwe dingen. Natuurlijk denken we na over hoe we het voetbal ook op de langere termijn aantrekkelijk kunnen houden en welke vernieuwingen daarbij passen.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties