Engelse media schrikken van Ajax: 'Brighton heeft Ajax voetballes gegeven'

door Bram Bark 55

Engelse media schrikken van Ajax: 'Brighton heeft Ajax voetballes gegeven'

door Bram Bark 55

Laatst geüpdatet

De Engelse pers is geschrokken van het spel van Ajax. De Amsterdammers speelden totaal onherkenbaar voor de Engelsen en verloren met 2-0 op bezoek bij Brighton & Hove Albion. De Engelse media concluderen dat Brighton heer en meester was in de wedstrijd.

'Deze ploeg is ver verwijderd van het Ajax van vier jaar geleden en die halve finale in de Champions League tegen Tottenham Hotspur. En deze ploeg speelt in een ander sterrenstelstel dan het tijdperk-Johan Cruijff', zo schrijft The Sun. Ook The Daily Mail betrekt de Ajax-legende in het verhaal. 'Dit is niet meer het machtige Ajax van weleer. Nee, deze ploeg kwijnt weg. Johan Cruijff zal zich omdraaien in zijn graf. Vijftig jaar nadat Johan Cruijff de hattrick van Europa Cup-overwinningen (1971, 1972, 1973, red.) inspireerde, is deze ploeg een schaduw van de iconische teams die hebben bijgedragen aan het creëren van de legende van totaalvoetbal. Tegen alle principes in ging Ajax diep zitten en gaf het de bal aan Brighton.'

De overwinning voor Brighton & Hove Albion wordt gezien als historisch op twee verschillende vlakken. Voor de Engelse ploeg was het de eerste overwinning ooit in Europa, maar ook vanwege het verschil in de statuur van de clubs wordt de uitslag als historisch beschouwd. 'In het seizoen 1994/1995 won Ajax voor de vierde keer de belangrijkste Europa Cup, terwijl Brighton net als zestiende was geëindigd op het derde niveau van het Engelse voetbal. Brighton boekte een historische zege in de jacht op een plek in de knock out-fase van de Europa League', schrijft de BBC, geciteerd door De Telegraaf.

Onherkenbaar Ajax

Dat Ajax niet op de 'Ajax-manier' voetbalde, is duidelijk. Dat bleef ook in Engeland niet onopgemerkt. 'Brighton heeft Ajax voetballes gegeven. Lees die zin nog een keer: Brighton, een club die 34 jaar niet op het hoogste niveau speelde, tot de promotie in 2017, stuurde Ajax, de uitvinders van het moderne voetbal, het machtige Ajax, terug naar de schoolbanken. Dit gaan de supporters nooit meer vergeten', schrijft The Guardian. Tot slot pakt The Telegraph ook de historie van beide clubs erbij. 'De club uit Amsterdam is een schaduw van zichzelf. Het grote Ajax won vier keer de Europa Cup, terwijl Brighton de vierde wedstrijd in Europa nog moet spelen, hoewel er deze avond geen twijfel was over wie de beste spelers had.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.