Ajax - AS Roma in cijfers: Tadić de grote uitblinker, Antony bedrijvig | Ajax Showtime

Ajax - AS Roma in cijfers: Tadić de grote uitblinker, Antony bedrijvig

door BartVeenstra 37

Bron Ajax Showtime

Ajax - AS Roma in cijfers: Tadić de grote uitblinker, Antony bedrijvig

door BartVeenstra 37

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax verloor met 1-2 van AS Roma: wie vielen op in positieve zin en wie vielen er juist tegen?

Voordat we enkele spelers individueel langsgaan, kijken we eerst even naar de teamstatistieken. Qua statistieken was Ajax de betere partij. De Amsterdammers schoten vijftien keer, waarvan negen keer op doel. AS Roma kwam tot zeven pogingen, waarvan vier op doel. Ook qua balbezit was er een groot verschil. Ajax had liefst 65 procent balbezit tegenover 35 procent voor AS Roma.

Ook het verschil in het aantal passes is opmerkelijk te noemen. Ajax kwam tot 609 passes en daarbij hadden de Amsterdammers een passzuiverheid van 85 procent. Wel verloor Ajax bij elkaar 135 keer de bal. AS Roma kwam tot 320 passes en had daarbij een passzuiverheid van 75 procent. De Romeinen leden verder 114 keer balverlies.

Tadić grote uitblinker bij Ajax

Ja, hij leed twintig keer balverlies. En ja, hij miste een penalty. En zijn passzuiverheid lag met 74 procent onder het gemiddelde van het team (86 procent). Toch was Dusan Tadić de grote uitblinker bij Ajax. Want de aanvoerder van Ajax doet nou eenmaal ook heel veel dingen goed. Zo wist hij in de wedstrijd drie hele grote kansen te creëren. Davy Klaassen was daaruit trefzeker, Brian Brobbey en Antony net niet.

Tadić kwam verder tot het leveren van vier keypasses en bovendien was hij sterk in de duels. Over de grond won hij er zes van de negen, terwijl hij de twee luchtduels die hij aanging beide won. Bovendien had men bij AS Roma zijn handen vol aan de Serviër. Liefst vier overtredingen moest men maken op Tadić. Het levert de aanvoerder van Ajax volgens de statistieken een 8,7 op als rapportcijfer.

Antony aanwezig, maar pech in de afronding

Ook Antony kan terugkijken op een prima wedstrijd van zijn kant. De Braziliaanse aanvaller was betrokken bij meerdere aanvallen bij Ajax. Hij miste één hele grote kans, terwijl hij volgens de statistieken drie keer op doel heeft geschoten. Verder had Antony een passzuiverheid van 86 procent en leverde hij drie keypasses af.

Zijn landgenoot David Neres kende een iets mindere wedstrijd. De aanvaller schoot geen enkele keer op doel en creëerde daarnaast geen kansen voor zijn teamgenoten. Wel verrichte hij een succesvolle dribbel en kwam zijn passzuiverheid uit op 75 procent.

Martínez en Timber bouwen samen op

Waar Daley Blind normaliter de man van de opbouw is bij Ajax deden Lisandro Martínez en Jurriën Timber dat nu eigenlijk samen. Martínez kwam tot 106 passes, terwijl Timber 95 passes verstuurde. Dit deden zij beiden naar behoren. Zowel Martínez als Timber heeft een passzuiverheid van 92 procent.

Beide spelers probeerden het af en toe ook met de lange bal. Van Timber kwam één van de vijf lange ballen aan, terwijl Martínez drie van zijn negen lange ballen zag aankomen. Eén keer bereikte hij Tadić, die vervolgens Antony voor de keeper kon zetten.

Ook Ryan Gravenberch bemoeit zich geregeld met de opbouw bij Ajax. Tegen sc Heerenveen was de middenvelder goed voor 94 balcontacten, tegen AS Roma waren dat er 74. In totaal leverde Gravenberch 58 passes, waarvan 83 procent aankwam. Verder was hij goed voor twee keypasses. Wel verloor Gravenberch de helft van zijn duels (drie van de zes) en verspeelde hij achttien keer de bal.

Álvarez en Rensch leveren een wisselvallige prestatie

Edson Álvarez deed donderdagavond tegen AS Roma heel veel dingen goed, maar de Mexicaan presteerde op sommige vlakken ook minder dan normaal. Álvarez had een passzuiverheid van 87 procent en was daarnaast goed voor vier intercepties en een goed uitgevoerde tackle. Daarentegen was Álvarez minder sterk in de duels dan normaal. Waar hij normaliter erg sterk is in de lucht, won hij nu slechts vier van zijn elf luchtduels. Over de grond won hij er slechts twee van de acht. Bovendien veroorzaakte hij met een overtreding de vrije trap waar AS Roma de gelijkmaker uit kon maken.

Ook Rensch kende een wisselvallige wedstrijd. De rechtsback was redelijk zuiver in zijn passing (87 procent), maar wist slechts één van zijn acht duels die hij aanging te winnen. Bovendien verloor Rensch elf keer (van zijn 68 balcontacten) de bal. De verdediger kreeg bovendien een gele kaart en is daardoor geschorst voor de return in Rome.

Blunder kost Scherpen een ruime voldoende

Kjell Scherpen maakte donderdagavond zijn Europese debuut voor Ajax. De keeper had een passzuiverheid van tachtig procent en verrichte twee keer een redding. Toch levert dat hem geen ruime voldoende op. De keeper ging namelijk opzichtig in de fout bij de gelijkmaker van AS Roma en dat zorgt ervoor dat hij volgens de statistieken een 5,7 krijgt als rapportcijfer.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties