'Ünüvar en Rensch verlengen vrijdag contract'

FinnDekker, 22-07-2020 om 22:10, 16311 views, De Telegraaf |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Volgens De Telegraaf tekenen Naci Ünüvar en Devyne Rensch vrijdag een nieuw contract bij Ajax. De twee toptalenten lagen vast tot medio 2022. Deze verbintenis wordt opengebroken en met een jaar verlengd tot de zomer van 2023.

Eerdere onderhandelingen werden gestaakt vanwege de coronacrisis en een gebrek aan perspectief. 'Uiteindelijk bleek Marc Overmars in staat de boven de Johan Cruijff ArenA cirkelende aasgieren te verjagen en de aanvaller en centrale verdediger een jaar langer tot medio 2023 te binden', schrijft Mike Verweij. 

Maar Overmars is nog niet klaar. Brian Brobbey, Sontje Hansen, Kenneth Taylor en Anass Salah-Edinne wil Ajax ook langer vastleggen. Begin juli maakte Ajax Showtime bekend dat Ajax en deze jongens ook inmiddels nader tot elkaar zijn gekomen wat betreft een langere verbintenis.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Ozy, even terugkomend over de visie binnen de opleiding.

Je hebt het over jeugdtrainers de vrijheid geven hun eigen speelwijze en tactiek toe te passen, als het maar op basis is van de kernwaarden. Ik begrijp je kijk hierop wel, maar het gevaar is dat iedereen die kernwaarden anders interpreteert. Frank de Boer dacht bijvoorbeeld werkelijk dat hij aanvallend en verzorgd voetbal speelde, dat hij dwingend speelde, dat hij goed positiespel speelde, etc. Geef je zo'n iemand een eigen jeugdelftal, doe je talenten laten stilstaan of zelfs doen terugvallen (verkeerde mindset). Je haalt er in ieder geval niet het maximale uit, in alle facetten. Ook Heitinga heeft hele slechte periodes gehad, met voetbal dat totaal Ajax-onwaardig was, en waarin keuzes werden gemaakt puur op teamresultaat (Youth League vooral).

Je trekt de vergelijking tussen de aanpak van Van Gaal en Jonk, maar totaal onterecht in mijn ogen.
Het grote verschil is dat Van Gaal vooral in één vaste tactiek dacht, en vaste strakke taken voor een bepaalde positie binnen die tactiek. De speelwijze was dus inderdaad heel eenzijdig, en van de spelers werden ook one-trick-ponies gemaakt, wisten zich geen raad als ze op een andere positie kwamen te spelen, en waren sowieso beperkt. Het was totaal gericht op het team, discipline en tactiek, geen oog voor het individu, de schakels, en dat was een enorme misvatting. Dan begrijp je eigenlijk niks van talenten opleiden.

Cruijff en Jonk waren juist van het individu, die moeten namelijk doorbreken en individueel optimaal doorontwikkelen.

Het systeem van Jonk en Cruijff (4-3-3 met de punt naar achter) werd gekozen omdat het de ideale formatie is voor op balbezit spelen (als middel), korter combinatiespel over de grond (afstanden overal vrijwel gelijk en kort, driehoekjes overal), voor het opbouwen van achteruit, en ook in het hoog drukzetten, met twee man achter de voorhoeden, in plaats van twee voor de achterhoede.

Het was niet gericht op een vaste tactiek, maar puur op combinatiespel, en daar werd ook op gehamerd; verzorgd vlot spel van achteruit, diepte over de grond zoeken, al combinerend tot kansen komen. Dat maakt dat technische facetten als de inspeelpass, de aanname, het wegdraaien, het combineren, driehoekjes maken, doorbewegen, etc. allemaal heel veelvuldig geoefend kon worden. Die herhaling is key in het verder ontwikkelen van dat alles, net als zoveel mogelijk balcontacten.

Talenten werden juist geacht ook op andere posities uit de voeten te kunnen, bij positiewissellingen bijvoorbeeld. Maar dat kweek je vanzelf doordat het spel niet zozeer gebaseerd is op tactiek, maar op combinatiespel, wat je over het hele veld kan uitvoeren, als je dat snapt, en daar de technische skills voor hebt.

Dus nee, onder Jonk werden talenten niet eenzijdig opgeleid, juist veelzijdig, en flexibel. Want beheerst een talent dat combinatiespel, kan een talent later in welke speelwijze dan ook ingepast worden. Dat is namelijk de basis. Uiteraard wel het liefst in een aanvallende, dwingende speelwijze.

Een bijkomend voordeel zou zijn geweest dat het eerste zo ook zou spelen, en zelfs de formatie en specifieke speelwijze gelijk zou zijn, waardoor talenten nog beter en sneller ingepast hadden kunnen worden, en één zijn met die automatismen en niet eens meer hoeven nadenken, wat de handelingssnelheid nog eens vergroot. Dit als onderdeel van het vervroegd door laten breken van talenten, wat een doel was van Jonk en Co.

Door de focus op het korte combinatiespel, leer je talenten meer en sneller oplossingen over de grond te vinden, er samen combinerend uit te komen, aanvallend tot uitgespeelde kansen te komen, op te bouwen bij minder ruimte, en onder druk uit te voetballen. Heersen in de kleine ruimte.
Dit alles zou de basis moeten zijn voor Ajax-talenten. Tegenwoordig zie je dat dat minder is. Het is weer meer op tactiek, minder op combinatiespel. Je ziet weer meer langere passing bijvoorbeeld, meer (kansloze) voorzetten, meer geloop zonder bal. Allemaal een beetje zwakteboden omdat je er over de grond niet doorheen komt.

Onder Jonk werden talenten dus beter in het kortere combinatiespel, wat de basis moet zijn voor het Ajaxspel (je moet heersen in de kleine ruimte om ook bij compact spel balbezit te kunnen houden, op te kunnen bouwen, onder druk uit te spelen, creëren over de grond, etc).

Nu krijgen ze meer tactiekjes mee, die ze meestal niet eens in het eerste kunnen toepassen, omdat daar dan weer een trainer zit die een andere tactiek aanhoudt. Waar leid je dan voor op? Niet voor je eigen eerste in ieder geval.

Buiten dat moet tactiek in de opleiding niet overdreven worden. Zie hoe spelers van buitenaf zich zo makkelijk en snel aanpassen en zich de tactiek zo eigen maken. Het gaat vooral om de individuele kwaliteiten uitbuiten en zwakheden verbeteren, dus echt het individu beter maken, en dat vooral voor kort combinatiespel. Jonks aanpak is daar veel beter voor.
1 0
Ozymandias
Onder Jonk werden alle elftaltrainers gedwongen dezelfde invulling aan de basisprincipes van Ajax School te geven. Het feit dat Roy boos vertrok omdat Jonk zijn verzoek om de 'winkelhaak' aan de opbouwsvariaties toe te voegen die waren toegestaan toont aan hoe weinig tactische vrijheid de elftaltrainers kregen. Als talenten maar één interptetatie van de Ajax School worden aangeleerd wordt de ontwikkeling van hun spelintelligentie nauwelijks geprikkeld. Goede opleiders begrijpen dat hun rol is om hun pupillen voor zichzelf te leren denken.

Driehoekjes vormen, opbouwen over de grond, één op één situaties afdwingen, positiewisselingen, kort combineren, drukzetten, etc. zijn allemaal basisprincipes van de Ajax School. Zolang alle elftaltrainers gedwongen worden om zich aan deze basisprincipes te houden wordt de voetballende aspecten waar jij het over hebt dus goed ontwikkeld. Het verschil tussen Jonk en Ouaali is dat Ouaali de elftaltrainers de vrijheid geeft om hun eigen interpretatie aan deze basisprincipes te geven.

Bijvoorbeeld, op wat voor een manier wordt er drukgezet? Er zijn vele verschillende manieren van drukzetten. Die van Guardiola is bijvoorbeeld totaal anders dan die van Jonk maar je kan moeilijk zeggen dat de manier waarop Guardiola druk laat zetten minder goed past bij de basisprincipes van de Ajax School. Als je talenten maar één manier van drukzetten aanleert wordt het later moeilijker voor de hoofdtrainer om ze andere variaties aan te leren. Niet alleen omdat ze geen ervaring hebben met die andere manier van drukzetten maar omdat ze niet hebben geleerd hoe ze tactische aanpassingen moeten aanleren. Het leren hoe je moet leren is belangrijker dan het leren van één bepaalde variatie van drukzetten.

Nogmaals, de 'winkelhaak' opbouwsvariatie is een goed voorbeeld. Jonk stond niet toe dat elftaltrainers deze variatie toevoegde (terwijl Cruijff had geregeld dat Roy bij Bayern stage mocht lopen om van Guardiola dingen te leren die in de jeugdopleiding konden worden ingevoerd). Niet veel later voerde Bosz deze variatie in bij het eerste en Keizer en Ten Hag hanteren beide deze variatie ook. Door elftaltrainers een beperkte interpretatie van de Ajax School van Jonk kregen opgedwongen hadden talenten deze variatie niet geleerd voordat Bosz het bij het eerste invoerde en duurde het dus langer voor ze om zich daar op aan te passen.

Zelfs als Bosz, Keizer en Ten Hag die variatie niet hadden toegevoegd was het beter geweest als talenten hem in de jeugdopleiding wel hadden aangeleerd. Dat had hun de ontwikkeling van hun spelintelligentie namelijk geprikkeld. Bij Ajax is ongelofelijk belangrijk aspect van de individuele ontwikkeling van talenten is dat ze hun spelintelligentie ontwikkelen en dat gebeurd niet als ze als ze worden opgeleid tot een soort tactische robots die maar één interpretatie (die van de hoofd jeugdopleiding) van de Ajax School krijgen aangeleerd.

Trouwens heb je een totaal verkeerd beeld van Cruijff. Cruijff was namelijk juist een enorme voorstander voor tactische flexibility binnen de basisprincipes van de Ajax School. Hij heeft als hoofdtrainer dan ook vele verschillende interpretaties van die basisprincipes ingevoerd. Zelfs het systeem wat hij hanteerde heeft vele verschillende vormen gehad, zoals het 4-3-3 (met '6'), 4-3-3 (met '10'), 4-2-3-1 wat eigenlijk een 4-4-2 was (met Van Basten en Bosman als schaduwspits en spits) en het 3-3-2-2 (het Barcelona 'Dream Team' zonder buitenspelers maar met twee aanvallende middenvelders achter twee spitsen en backs die de gehele flanken moesten bespelen). Al deze systemen gingen gepaard met verschillende interpretaties van de Ajax School.
0 0
geDaante
Nog iets, het succesjaar onder Ten Hag/Schreuder, had heel anders kunnen verlopen als tegenstanders hun werk hadden gedaan, en wél druk hadden gezet.
Daar kon Ajax namelijk totaal niet mee overweg.

Feijenoord, Benfica en Heracles deden het een keer, en met name tegen Feijenoord en Heracles compleet kansloos.

Dat is wat ik bedoel. Heel leuk die winkelhaak en een op tactieken gerichte speelwijze, maar die valt bij een beetje huiswerk doen gewoon te ontregelen.
Is je combinatiespel uitstekend, ook van achteruit, en kies je voor zoveel mogelijk voetballend vermogen in iedere linie, kan je je daar veel makkelijker onderuit spelen.
0 0
Ozymandias
Juist als een tegenstander goed druk zet is het belangrijk dat je veel verschillende opbouwsvariaties kan uitvoeren om onder die druk uit te spelen. Als je maar een paar opbouwsvariaties kan uitvoeren is het makkelijk voor de tegenstander om die te ontregelen. Je doet net alsof die opbouwsvariaties in plaats van voetballend vermogen komen maar het voetballende vermogen van spelers maken die twee dingen gaan juist hand in hand.
0 0
geDaante
Verder hanteren tegenwoordig zoveel clubs de Ajaxkernwaarden met hun eerste elftal, ook veel grotere clubs. Maar die zijn ook vooral op basis van tactiek.

Ga je als Ajax zijnde dan vrijwel diezelfde tactiek hanteren, wordt de kwaliteit van je spelers meteen bepalend, en leg je het over het algemeen af. Gretigheid en teamgeest kunnen dan misschien vooral nog wat doen. Daarom moet je het anders doen, je moet iets kiezen (een wapen) wat jou ondanks de veel mindere financiele armslag en selectie kans doet maken tegen een absolute topclub die ook die tactieken hanteert.

En dat is in mijn ogen superieur zijn in je combinatiespel en zo in de klein ruimte. Fysiek uit de deuls kunnen blijven, want dat leg je altijd af met jeugdige selecties, en de ander wegtikken. Van daaruit kan je ook eindeloos nuances aanbrengen in dat combinatiespel.

Net zoals Salzburg toentertijd veel succes boekte met een speelstijl die tegenstanders nog niet veel of niet waren tegengekomen, en geen antwoord op hadden. In '95 deed Ajax het ook anders dan iedereen. Dat is altijd dé kracht geweest van Ajax; het anders doen dan de rest.
1 0
Ozymandias
De speelstijl van Ajax werkt alleen als ze tactisch superieur kunnen zijn aan hun tegenstander. Daarom moet de spelintelligentie van talenten zo veel mogelijk worden geprikkeld zodat de hoofdtrainer later makkelijk tactische aanpassingen kan doen. Als ze maar één invulling van de Ajax School aanleren kan dat niet.

"En dat is in mijn ogen superieur zijn in je combinatiespel en zo in de klein ruimte. Fysiek uit de deuls kunnen blijven, want dat leg je altijd af met jeugdige selecties, en de ander wegtikken. Van daaruit kan je ook eindeloos nuances aanbrengen in dat combinatiespel."

Dat kan niet als talenten niet leren hoe ze met zulke nuances moeten omgaan omdat de hoofd jeugdopleiding hun jeugdtrainers verbood om zulke nuances door te voeren.
0 0
geDaante
Maar die basisprincipes worden niet van trainers geëist. Ik heb met name onder Heitinga zoveel voetbal gezien dat niet des Ajax was, of een heel slap aftreksel daarvan was. Sowieso is het niet meer vooral uitgespeelde kansen creëren over de grond, maar vooral lopende mensen de 16 en voorzetten. Keizer verbood zowat voorzetten, wilde alleen over de grond voetballen, of de achterlijn halen in de 16 en dan een terugtrekbal. Dat is hoe ik het graag zie, geen kansloze voorzetten en opportunisme.

Ook onder Ten Hag zie je veel hoge lange passing en voorzetten. Daar wordt tactisch ook voor gekozen, door veel diepgang zonder bal wat lange ballen en voorzetten uitlokt, en zeker niet combinatiespel en uitgespeelde kansen creëren.

Nogmaals, als je het combinatiespel volledig begrijpt en in je systeem zit, kan je overal spelen. Tactiek is niet moeilijk, nogmaals, zie hoe nieuwkomers van buitenaf snel alles oppikken. Bosz liet Vitesse met ieder jaar een nieuw vreemdelingenlegioen binnen no-time heel goed spelen, bij Ajax ook.

Bosz gebruikte die winkelhaakmethode toch niet volgens jou? Waardoor hij opbouwend voorspelbaar was?

Wat Cruijff betreft, je haalt er zijn verre verleden bij, hebt het over tijden waarin voetbal totaal anders was, met veel ruimte en tijd. Cruijff is altijd met de tijd meegegaan, en heeft steeds nuances aangebracht om de ontwikkelingen voor te zijn. Bij Barcelona en later bij Ajax wist hij dat, om aanvallend en dwingend en vanuit balbezit te kunnen blijven spelen, het noodzakelijk was te heersen in de kleine ruimte. Zowel als individuele speler als qua team middels vlot en kort combinatiespel. Dit omdat het voetbal veel compacter en beter georganiseerd is geworden. Zo was zijn kijk in het laatste decennium van zijn leven, en dat wilde hij bij Ajax ook neerzetten.
1 0
Ozymandias
Die basisprincipes worden wel van de jeugdtrainers geëist. Het verwart de uitvoering van basisprincipes met de poging tot uitvoering van die basisprincipes. Bijvoorbeeld, in de wedstrijden waarin het opbouwspel van de o19 onder Heitinga niet goed werd uitgevoerd kwam dat voornamelijk doordat Botman centraal achterin stond die steeds in paniek raakte als hij onder druk werd gezet en dan maar de lange bal hanteerde. Sinds Heitinga opbouwend goede centrale verdedigers ter beschikking heeft worden de basisprincipes van de opbouw goed uitgevoerd.

" Nogmaals, als je het combinatiespel volledig begrijpt en in je systeem zit, kan je overal spelen. Tactiek is niet moeilijk, nogmaals, zie hoe nieuwkomers van buitenaf snel alles oppikken. Bosz liet Vitesse met ieder jaar een nieuw vreemdelingenlegioen binnen no-time heel goed spelen, bij Ajax ook."

Die nieuwkomers hebben vaak in verschillende speelstijlen gespeeld waardoor ze hebben geleerd om zich aan te kunnen passen. Als ze dat niet hebben gedaan hebben ze het juist moeilijk met de aanpassing. Kijk bijvoorbeeld naar hoe alle centrale verdedigers die Ajax koopt enorme moeite hebben met de aanpassing om ver van het doel te verdedigen omdat ze positioneel nooit hebben geleerd hoe ze dat moeten doen.

"Wat Cruijff betreft, je haalt er zijn verre verleden bij, hebt het over tijden waarin voetbal totaal anders was, met veel ruimte en tijd. Cruijff is altijd met de tijd meegegaan, en heeft steeds nuances aangebracht om de ontwikkelingen voor te zijn."

Zelfs later in zijn leven heeft hij steeds gehamerd op flexibiliteit.

"Bij Barcelona en later bij Ajax wist hij dat, om aanvallend en dwingend en vanuit balbezit te kunnen blijven spelen, het noodzakelijk was te heersen in de kleine ruimte."

Dat hamerde hij als speler al op...
0 0
geDaante
Al die genoemde talenten in Jong Ajax komend seizoen, basis. Alles en iedereen moet wijken, tenzij een van hen echt de kantjes ervan af loopt.

Al veel aan Ajax 1 laten ruiken en in laten vallen, volledige bekerwedstrijden laten spelen. Het jaar erop ('21-'22) allen basis Ajax 1, en een enkele zeer gerichte aankoop (ervaren kwaliteit). Dat alles ingespeeld laten raken, en het seizoen daar weer op volgend is het oogsttijd. Na twee seizoenen basis is het voor een gemiddeld toptalent van Ajax vaak al klaar, en willen ze een stap maken.

Dus oogsten in het seizoen '22-'23. Daar moet je eigenlijk nu al naar toewerken.

Houd je die jongens dus bij elkaar, en je doet een aantalzeer gerichte, uitstekende aankopen, kan er straks iets heel moois ontstaan.

Heb persoonlijk alleen geen vertrouwen in Ten Hag en Overmars, maar dat moge geen verrassing zijn.
1 -3
Ozymandias
Behalve Salah-Eddine en Rensch hadden aan het einde van het afgelopen seizoen al die talenten al een basisplaats bij Jong Ajax. In denk dat voor aan aantal van die talenten het seizoen 2021/22 nog te vroeg zal komen voor een vaste basisplaats. In het geval van Salah-Eddine en Ünüvar vraag ik me af of ze fysiek daar al aan toe zouden zijn en Brobbey (Tadic en Traoré) en Taylor (Gravenberch) zouden eerst een zware concurrentiestrijd moeten winnen.
2 0
Sampaoli
Mooie ontwikkeling, laat de 2002 boys maar snel volgen. Bouwen we binnen Ajax rustig door met een waanzinnige lichting. Niet te lang wachten met inpassen van deze jongens zou ik zeggen, maximaal een jaar Jong Ajax (20/21) en daarna doorstromen naar Selectie Ajax 1.

Scherpen; Van Gelderen, Kasanwirjo, Rensch, Salah-Eddine; Taylor, Regeer, Giovanni; Hansen, Brobbey; Ünuvar. Basis voor 20/21.
3 0
jaribombari
20/21. Dat is dit seizoen hè. Dat weet je?
0 0
Sampaoli
Aankomend seizoen, dat is het jaar dat deze boys in JA moeten spelen. Daarna volledig aansluiten bij Ajax 1.
0 0
Pheadrus
Ik wist niet dat dit mocht. Ik dacht dat talenten op hun 16e hun eerste contract voor maximaal 3 jaar mochten tekenen en dan pas bij 18 jaar pas mochten verlengen omdat ze dan gelden als volwassene. Maar nu tekenen Rensch en Unuvar al bij hun 17e voor een jaar bij. Apart. Over een jaar is Unuvar 18; dan weer verlengen??????
0 0
Ozymandias
De regel is dat talenten van onder de 18 jaar een contract mogen tekenen wat een looptijd heeft van maximaal drie jaar. Er is geen enkele regel tegen het "verlengen" (wat in feite gewoon het afsluiten van een nieuw contract is) van een contract na één seizoen maar de looptijd van dat contract mag (als het talent nog steeds onder de 18 jaar is) dus weer maximaal drie seizoenen zijn. In het recente verleden heeft Ajax ook de contracten van talenten als Nouri, Vd Beek en Cerny toen ze 17 jaar oud waren met één seizoen verlengt.
0 0
Pheadrus
OK, dat is logisch. Alles rond Unuvar en Ajax "klopt" gewoon helemaal. Unuvar die zijn vader als zaakwaarnemer heeft en die blijkbaar de "partnerschap" met Ajax wil maximaliseren. Daar hebben beide partijen profijt van. Unuvar is echt buiten-categorie. Ik denk dat ook hij een groot invloed heeft op de andere spelers van zijn lichting. Die spelers trekken zich op aan zijn niveau.
1 0
Jeugd
Een jongen van die leeftijd verlengen tot 2023 vind ik nogal teleurstellend. Creer nou eens rust met elkaar. Een aflopend contract in 2023 moet op z'n laatst over 1,5 jaar alweer te gelde gemaakt worden.
2025 zou veel logischer zijn maar er zal vast van alles spelen.
0 -5
Ozymandias
Dit is nu al de derde... Opvallend hoeveel mensen niet eerst de reacties lezen. Sowieso opvallend hoeveel leden van AjaxShowtime niet schijnen te weten dat talenten van onder de 18 jaar een contract van maximaal drie seizoenen mogen tekenen. Dit is iets wat jaarlijks terugkomt.
1 0
Jeugd
Een jongen van die leeftijd verlengen tot 2023 vind ik nogal teleurstellend. Creer nou eens rust met elkaar. Een aflopend contract in 2023 moet op z'n laatst over 1,5 jaar alweer te gelde gemaakt worden.
0 -1
trodat4030
Goed nieuws, mocht het kloppen (het blijft de Telegraaf). Nu is het zaak dat hij de inhoud gaat krijgen om op 10 zn ding te gaan doen, want daar rendeert ie imo beter dan op de flank, waar je toch enigszins beperkt wordt. Ik zou het mooi vinden als hij aan het einde van aankomend seizoen 'gewoon' op 10 hele wedstrijden kan spelen in Jong. Ik hoop dat de club daar een goed plan voor heeft en dat men daar flink mee aan de slag gaat.
4 -1
JoelEmbiid
Grote kans dat deze verlenging gepaard gaat met de presentatie van het nieuwe thuisshirt!
0 0
trodat4030
Grote kans van niet ;-)
0 0
Ajaxxxisdebeste
Heb hem al gezien op Footyheadlines, beter shirt dan vorig seizoen, alleen moet en hoort de baan smaller te zijn, hij wordt breder met de jaar. Vaste verhouding juridisch vastgelegen en als voorwaarde bij een shirt sponsor.
1 0
Van Reenen
Toch fijn dat Fox alle wedstrijden in de KKD zal gaan uitzenden. Kan ik in elk geval deze jonge talenten eens zelf bekijken. Andere clubs hebben niet mijn interesse, maar deze jonge gasten uiteraard wel. We gaan het zien.
3 -1
afcasven1995
Rensch wordt veel te weinig over gesproken, echt een heel groot talent. Hopelijk samen met Kasanwirjo het hele seizoen het centrale duo van Jong Ajax.
4 0
ProfessorX
Is ook zo enkel Taylor , Unavar en Hansen zijn de allergrootste , dit zie je altijd bij Ajax en overal in de wereld .

Neem niet weg dat ook dit goede jongens zijn samen met de gebroeders Timber en Salah-Edin
1 0
Ozymandias
Persoonlijk vind ik Rensch na Gravenberch en Ünüvar het grootste talent van de 2002-2003 lichting. Met verder ook talenten als Warmerdam, Salah-Eddine, Brobbey, Raatsie, Kasanwirjo, Hansen, Taylor, Rasmussen, Dirksen, Hillen, Fitz-Jim, Regeer en Martha is de 2002-2003 één van de meest talentvolle lichtingen ooit. Natuurlijk zal meer dan de helft van deze spelers het eerste niet halen en zal minder dan de helft van de spelers die wel het eerste halen ook daadwerkelijk tot basiswaardige spelers uitgroeien.

In mijn ogen zegt de ontwikkeling van talenten van de buitencatagorie (zoals Nouri en Ünüvar) minder over het functioneren van de jeugdopleiding dan de ontwikkeling van de talenten net onder de buitencatagorie (zoals Vd Beek en Taylor). Talenten van de buitencatagorie ontwikkelen zich zelf bij middelmatige jeugdopleidingen geweldig (zoals De Jong bij Willem II). Natuurlijk kan een jeugdopleiding dat soort talenten wel verpesten maar de invloed van een jeugdopleiding is veel groter op minder grote talenten.

Daarom ben ik blij dat de afgelopen jaren de ontwikkeling van de talenten net onder de buitencatagorie geweldig lijkt te verlopen. In mijn ogen is dat een teken dat de jeugdopleiding van Ajax momenteel geweldig functioneerd.
1 -1
geDaante
Ikzelf heb Ünuvar en Hansen bovenaan staan, vraag me zelfs af of Hansen onderdoet voor Ünuvar.

Ben het met je eens dat het algehele basisniveau van talenten meer zegt over een opleiding.

Het wordt alleen onnodig wat naar beneden gehaald door matige trainers en vreemde, resultaatgerichte keuzes. Ook iser geen sprake meer van een Ajaxvisie, daar passanten de speelwijze en tactiek mogen bepalen. Passanten die alweer weg zijn zodra die talenten debuteren.
0 -2
Ozymandias
Hansen is (bijna) net zo goed in de kleine ruimte als Ünüvar maar Ünüvar heeft een veel verfijndere pass- en traptechniek dan Hansen. Bijvoorbeeld de steekpass van Ünüvar is van een veel hoger niveau dan die van Hansen. Ook het overzicht van Ünüvar vind ik van een hoger niveau. Wat knap is aangezien hij een jaar jonger is dan Hansen.

Welke matige trainers heb je het over? Het beleid in de jeugdopleiding is zeer duidelijk. De trainers moeten de basisprincipes van de Ajax School volgen maar zolang ze dat doen krijgen ze de vrijheid om hun eigen uitvoering van die basisprincipes te hanteren. De reden dat ze de jeugdtrainers deze vrijheid geven is om de tactische ontwikkeling van talenten te prikkelen. Als ze maar één uitvoering van de Ajax School aangeleerd krijgen leren ze niet om voor zichzelf te denken maar leidt je tactische robots op die in het eerste in de problemen komen wanneer de hoofdtrainer tactische omzettingen moet doen. Dat is een fout die in de jaren '90 door Van Gaal is gemaakt (die de jeugdtrainers dwong om allen één uitvoering van de Ajax School te hanteren) en vreemd genoeg zo'n 20 jaar later door Jonk is herhaald.

Daarbij heeft elke hoofdtrainer zijn eigen invulling van de Ajax School. Michels, Cruijff, Van Gaal, Bosz, Ten Hag, etc. hadden allemaal hun eigen invulling van de Ajax School. Daarom moet je geen tactische robots opleiden die alleen de invulling van de Ajax School aanleren die door de hoofd jeugdopleiding is besloten. Een goed voorbeeld daarvan is de 'winkelhaak' opbouwvariatie die Roy van Guardiola had geleerd (toen hij bij Bayern stage liep) en bij Ajax wilde invoeren. Jonk heeft dat toen tegengehouden (waarna Roy zich ziek heeft gemeld en nooit meer terug is gekeerd) maar een paar seizoenen later hanteerde Bosz deze opbouwsvariatie bij het eerste. Als de jeugdspelers deze variatie in de jeugdopleiding al hadden aangeleerd (zoals Roy wilde) was het voor Bosz makkelijker geweest om deze variatie bij het eerste in te voeren.
0 0
RayJordaan
Hansen is meer veelzijdiger en explosiever, Naci is meer een 10.
0 0
Afca85meer
Dit worden veruit de best betaalde Ajax jeugdspelers ooit is het gerucht. Marc schijnt de portemonnee flink getrokken te hebben. Hopelijk gaan ze nu ook echt ook kansen krijgen.
3 0
Freddy
Een ton of 3?
0 0
Ajax27
Ik denk tussen de 1 en 2 ton. Als 17 jarige, nog niet in Ajax 1 spelend. Eerder zaten die jeugdcontracten volgens mij rond de 50k per jaar. Dus 2-4 x zoveel dan voorheen is al mega voor de familie.
0 0
ProfessorX
deze jongens gaan voor de 5 ton aangezien niet EU spelers dit al standaard krijgen .
0 0
trodat4030
Hm, daar zit je echt flink te laag met je schattingen. Er zijn jeugdspelers die hun 1e contract tekenen tegen 80k p/j. Zijn spelers die hun 1e verlenging tekenen voor 2,5 ton of meer. En dan heb ik het over een jaar of 5 geleden, de inflatie in de voetbalwereld gaat véél sneller dan in de rest van de wereld.
0 0
afcasven1995
Ajax zal wel mee moeten in die salarisgekte voor jonge talenten. Anders houden we niks meer over. Dan spelen onze grootste talenten straks bij Hertha, Norwich en Bournemouth.
0 0
PetrosQ
Als dat zo is, dan mogen wij ook verwachten dat zij de grootste talenten van de afgelopen tijd zullen zijn. Beter nog dan Nouri, vd Beek, De Ligt en De Jong.

De Ligt was 17 toen hij bij Ajax 1 in de basis kwam. Deze twee gasten hebben maximaal 2 jaar om te bewijzen dat zij het waard zijn om de duurst betaalde jeugdspelers ooit te zijn.
0 -1
RayJordaan
Genoemde lichting is echt uitzonderlijk. Naci en Appie zijn twee baltovenaren, Donny en Taylor zijn niet echt dezelfde types, al vond ik Donny in de jeugd toch iets overtuigder en constanter.
0 0
Jornnn
Alles wordt gemeten tegenwoordig. Dus als zij de beste statistieken kunnen overleggen, mogen ze er royaal voor beloond worden.
1 0
Antafca
Llansana heeft nog maar contract voor jaartje toch? Wat zal daarmee gebeuren denken jullie
0 0
afcasven1995
Zal wel een jaartje erbij krijgen en zal zich dan dit jaar moeten bewijzen in Jong.
0 0
Hollister
Ik mis alleen regeer nog in dit rijtje, weet iemand zijn status... aan hem werd nl ook erg getrokken.
Nu maar hopen dat alle 7 spelers verlengen.. dat zou net zo groot nieuws zijn als het blijven van Onana en vd Beek
0 -1
JOHANisGOD
Regeer heeft een contract tot juni 2022.
0 0
fc Barcelona_ke
Die heeft net al verlengen en lag nog tot 2023
0 0
jutter
Unuvar is zeker een groot talent, maar zal dat in eerste instantie moeten gaan bevestigen bij Jong want daar hebben ook de Ligt en Frenkie hun voordeel mee gedaan. Unuvar zal met name heel driftig moeten gaan werken aan zijn fysiek, en dan is die KKD de ideale leerschool omdat daar dus veelal wat oudere maar vooral fysiek sterke gasten acteren. De reden overigens waarom er de nodige tijd overheen is gegaan voordat hij zijn contract verlengde zal ook wel met dat virus te maken hebben. Ik denk dat dat ook voor de spelers geldt die nog niet bijgetekend hebben, want Overmars heeft natuurlijk ook andere prioriteiten, dat hebben we de afgelopen dagen toch duidelijk kunnen zien.
5 0
MPAjax
Goed nieuws dus
1 0
Marcao
Lekker dit!!!
0 0
sexyajaxgirl
Goed nieuws! Even een vraagje of topic:

Kun je gewoon naar deze wedstrijd of mag daar geen publiek bij?
Almere City - Jong Ajax 01/08, 14:00 uur.
0 0
AFCAMM
Seizoenkaarthouders van Almere kunnen een kaartje kopen. Ajax-supporters volgens mij niet.
Er is hier ook een topic over, bij hoofdnieuws.
0 0
Mikee
Kan niet wachten tot deze gasten doorbreken en iedere competitie aan gort spelen.
0 0
MarcelvTol1971
Topnieuws ! Hoop dat Unuvar ook echt de kans krijgt om door te breken. Vind ten Hag vaak wat voorzichtig met dat soort dingen.
1 -3
Ozymandias
Welke talenten hadden volgens jou al de kans moeten krijgen om door te breken maar hebben die kans nog niet gekregen van Ten Hag?
2 -1
fc Barcelona_ke
voorzichtig? nee hoor. Ten Hag gebruiikt liever zekerheid of oude rot! alleen vanaf winterstop gebruik hij ineens veel talenten. zeker opdracht van Overmars!
2 -2
Ozymandias
Het zal er natuurlijk niets mee te maken hebben gehad dat Ten Hag aankopen als Marin en Álvarez een eerlijke kans heeft gegeven maar nadat hij ze had gewogen te ligt heeft bevonden. Ook het feit dat Ajax met een blessuregolf te maken kreeg zal geen invloed hebben gehad en verder zal het er ook niets mee te maken hebben gehad dat talenten als Traoré en Gravenberch zich goed ontwikkelde en daardoor klaar waren voor meer speeltijd terwijl ze dat eerder in het seizoen (in mijn ogen duidelijk) nog niet waren. Nee, het moet een opdracht van Overmars zijn geweest...
2 0
AFCA-B93
Wat is die Overmars toch ook een stuk onbenul he. Oh wacht...
1 -1
Mocrodammerr
Snap niet waarom men zo tevreden is. verlenging van een jaar? echt heel slecht. had minimaal tot 2025 moeten zijn.
0 -12
Hollister
Toch vreemd dat Dortmund dat Engelse talent mag vastleggen met een 3 2 contract.. is dat hier niet toegestaan?
0 0
trodat4030
Nee, dat was indertijd juist de reden dat PSV en Labyad in conflict kwamen bij het verlengen van zijn contract. PSV had hem als minderjarige een 3 jarig contract met opties laten tekenen en dat is niet rechtsgeldig. Maximaal 3 jaar (incl. opties) als je nog niet meerderjarig bent. Dus 2 jaar en een optie voor 1 mag wel.
0 0
VoorOnzePloeg
Misschien mag het in Duitsland wel, weet het niet zeker. Wel zonde dat het hier niet mag
0 0
Ozymandias
Bij elke contractsverlenging van een talent onder de 18 jaar is er eentje...
5 0
Danos
Wat andere al aangeven omdat het niet mag, ik zou niet raar opkijken dat er een Nouri scenario ( qua verlengen ) is gekozen.
Die verlengde eerst ook met de maximale 3 jaar en op z’n 18de verjaardag zat er gelijk nog een verleningen in.
0 0
Wout1988
omdat ook niet mag
1 0
NouriVandeBeek
Spelers van onder de 17 mogen maar voor maximaal 3 jaar tekenen. Ajax heeft dus het maximale aangeboden.
0 0
Mocrodammerr
was ik even vergeten inderdaad. zodra ie 18 is, verlengen tot 2025
0 0
xstaniox
Nee, tot 2026 dan.
0 0
DrFootball
Dat mag bij jongens onder de 18 maxinaal 3 jaar zijn. Dus eerst even nadenken voor je gaat roeptoeteren.
3 0
FlyingDutchMan
Ik was geen ster in Wiskunde, maar er zitten hier een paar rekenwonders pfff
0 0
NouriVandeBeek
Gewoon prima dit.

Overmars had dit natuurlijk ook bij Hansen en co moeten doen. Nu moet je met die gasten onderhandelen met de druk dat het contract bijna afloopt. Bij Naci en Devyne kan je nu over een jaartje een grote slag proberen te slaan zonder die druk.
1 0
oxxer
Goed nieuws, het was een verkeerd signaal geweest voor de hele opleiding als Naci ging vertrekken.Wel jammer dat ter Heide weggaat ;)
0 -1
SpursAjax
Top nieuws! Nu de andere nog en dan ben ik er zeker van dat zeker 4 van de 6 basis speler word!
0 -1
AjaxDaniel
Lekker nieuws en hopelijk binnenkort de anderen ook
0 0
vak114
Top,Overmars en komt nog op tijd in actie.
Nu o.a.Taylor,Brobby,Hansen nog bijtekenen.
1 0
DrFootball
Mooi! Dat is de maximale duur voor deze jongens.
4 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Mogen ze niet tot na 2023 tekenen? Best raar dat er maar 1 jaar bij is gekomen. Maar wel mooi dat ze bijgetekend hebben.
0 0
JordanAFCA
Ben zo ontzettend blij en opgelucht dat Ünuvar heeft verlengd!
4 0