Jong Ajax aast met nieuwe gezichten op koppositie

FinnDekker, 13-01-2020 om 19:55, 14364 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong Ajax begint maandag tegen Jong PSV aan de tweede seizoenshelft. De ploeg van Mitchell van der Gaag kan het nieuwe kalenderjaar uitstekend beginnen in Eindhoven. Het pakken van de koppositie staat op het spel. Concurrent SC Cambuur verloor namelijk afgelopen vrijdag thuis van FC Volendam en dus kunnen de beloften qua punten op gelijke hoogte komen. Bij een ruime overwinning op De Herdgang kan men zelfs op basis van doelsaldo over de Friezen heen.

Met de zege op TOP Oss op De Toekomst werd half december de eerste seizoenshelft positief afgesloten en de derde periode goed begonnen. Een week eerder werd in Leeuwarden de tweede periode goed afgesloten met winst op de koploper, waardoor het gat al werd verkleind tot drie punten. Jong Ajax ruikt na de nieuwe nederlaag van Cambuur bloed. Het doelsaldo is vooralsnog in het voordeel van de koploper: +31 om +28. Maar wint Jong Ajax met minimaal drie doelpunten verschil in Eindhoven, dan neemt het de nummer één-positie over. Meer is niet nodig gezien het hogere aantal doelpunten voor vergeleken met Cambuur.

Tegen Jong PSV moet Van der Gaag het wel doen zonder een aantal sterkhouders. Dit omdat veel jongens met het eerste meereisden naar Qatar voor het winterse trainingskamp. Met Naci Ünüvar , Lassina Traoré, Dominik Kotarski, Kjell Scherpen, Kik Pierie, Carel Eiting, Ryan Gravenberch, Noa Lang, Juan Castillo, Jurriën Timber, Quinten Timber, Danilo Pereira, Sontje Hansen en Kenneth Taylor werd er een vrachtlading aan spelers die (zeer regelmatig) bij Jong Ajax spelen meegenomen naar het Midden-Oosten. Niet meer dan logisch overigens. Het gaat immers om het ontwikkelen van individuele spelers, die zo snel mogelijk richting de hoofdmacht moeten, en niet om het winnen van de titel. Desalniettemin zal Jong Ajax dit gaan voelen tegen Jong PSV, al zal de tegenstander waarschijnlijk met dezelfde 'problemen' moeten dealen.

Nieuwe gezichten bij Jong Ajax

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: de doorstroom van onder. Door de afwezigheid van de sterkhouders sloten jeugdspelers op hun beurt aan bij de beloften. Een greep uit de talenten die zich meldden zijn Terrence Douglas, Anass Salah-Eddine, Enric Llansana, Youri Regeer en Nordin Musampa. Samen met de gebruikelijke namen bivakkeerden zij de eerste week van januari in La Manga in het zuiden van Spanje. Geoefend werd er tegen Livingston FC, dat uitkomt in de Schotse Premier League. Door goals van Nicolas Kühn, Leo Thethani en Jasper ter Heide werd er met 3-1 gewonnen. Kortom, een 'prima afsluiting van een prima week' volgens Van der Gaag, die blij was nieuwe jeugdspelers wat langer te kunnen zien en spreken. 

De trainer zal verder blij zijn geweest met de terugkeer van Danilo Pereira en in mindere mate Victor Jensen, die beiden een door blessures geteisterde eerste seizoenshelft kenden. Waar de Braziliaan lang kwakkelde met een hamstringblessure, daar kampte de Deen lang met liesklachten en groeipijn. Allebei hadden ze te maken met terugslagen. Jensen ging mee naar Spanje, terwijl Danilo opvallend genoeg met de A-selectie wegging. Danilo maakte vervolgens tegen KAS Eupen minuten, terwijl Jensen dit niet deed tegen Livingston FC. Maar met de ontwikkeling van aanvallers als Lang en vooral Traoré is het herstel van Jensen en Danilo meer dan welkom, al zal er gezien het verleden voorzichtig worden omgegaan met de twee. Gelukkig zijn er met Hansen en Ünüvar twee opties voorin bijgekomen. 

Het middenveld zal er in 2020 mogelijk ook heel anders uit gaan zien. Ryan Gravenberch lijkt voor Erik ten Hag momenteel dé oplossing voor de afwezigheid van Daley Blind. De zeventienjarige speelde tegen Club Brugge in de A-opstelling op de plek van Lisandro Martínez, die een linie naar achter is geschoven. Daarbij heeft Carel Eiting zijn zinnen gezet op voetballen in de Eredivisie. Is dit niet bij Ajax 1 dan (tijdelijk) bij een andere club. Jurgen Ekkelenkamp completeert het meest voorkomende middenveld van de afgelopen maanden. Hij bleef ten tijde van het trainingskamp echter in Amsterdam achter om te herstellen van een blessure. Grote kanshebbers op speelminuten op het middenveld lijken op het eerste oog Taylor en Quinten Timber, terwijl ook Llansana weer wat vaker zal mogen ruiken aan het profvoetbal.

Ontwikkelen blijft prioriteit nummer één

Achterin zal er minder geschoven worden. Pierie en Jurriën Timber zullen het hart van de defensie blijven vormen, voornamelijk geflankeerd door Castillo, Ter Heide en/of Liam van Gelderen. Op doel blijft het stuivertje wisselen door Kotarski en Scherpen, die beiden tot nu toe een meer dan prima seizoen draaien. Tegen Jong PSV zal Scherpen het doel verdedigen, hopend op een nieuwe zege en het overnemen van de koppositie. Zaak blijft wel om ontwikkelen te allen tijde voorop te stellen, ook als de titel voor het grijpen ligt. Van der Gaag zal aankomende zomer na zijn eerste jaar worden beoordeeld op het beter maken van zijn spelers, het aantal dat aansluiting vond bij Ajax 1 en niet op basis van de eindklassering. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer edities van Blik op Jong Ajax:

#1 - Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in
#2 - Profiel Van der Gaag: Ajax-talent krijgt de kans
#3 - Is Castillo de toekomst van Ajax op links?
#4 - De doorbraak van Gravenberch is aanstaande
#5 - Jensen, de tweebenige Deense hoop van Ajax
#6 - Zo stoomde Cape Town Traoré klaar voor Ajax
#7 - Verdiende kansen moeten nu geboden worden

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kaito
We moeten punten pakken tegen die kut graafschaap en die nep Friezen. Voor Jonk! Gun hem van harte de promotie naar de ED.
0 0
AjaxDaniel
Volgens transfermarkt heeft Terrence Douglas geen contact. Klopt dat?
0 0
wolterx
Heeft geen contract inderdaad.
0 0
AjaxDaniel
Dan zou hij weggeplukt kunnen worden toch? Als hij echt goed is verdient hij gewoon een contract. Dest had ook zomaar weg kunnen gaan bij ons omdat hij geen contract had.
0 0
trodat4030
Weet voor 99 procent zeker dat dat idd klopt.
0 0
afcasven1995
Jensen en Kühn moeten het nu wel gaan laten zien. Had hoge verwachting bij hun komst maar zijn nog te wisselvallig. Laten af en toe wel hele leuke dingen zien.
4 0
appeltje
Jensen begon het seizoen goed met 3 goals in 3 duels. Helaas daarna heel veel wedstrijden gemist door blessure.
2 0