Milik wijst Napoli de weg langs Chievo

door Jesse ter Haar 30

Ook het komende weekend zijn er niet alleen op de Nederlandse velden spelers te vinden met het Ajax-DNA. Ook spelers die ooit in Amsterdam speelden, maar inmiddels hun heil ergens anders zochten, verspreiden het DNA van een Ajacied. Ajax Showtime houdt het bij en maakt een overzicht van het voetbalweekend.

Zondag:
In de Italiaanse Serie A kwam zondagmiddag het Napoli van ex-Ajacied Arek Milik in actie. In eigen huis ontving de ploeg uit Napels het kleinere Chievo Verona en dat betekende een confrontatie tussen de nummers twee en veertien. Milik viel in de 64ste minuut in, moest toezien hoe Chievo op 0-1 kwam, maar keerde de wedstrijd toen eigenhandig om. Eerst kopte hij zelf de 1-1 binnen en daarna bereidde hij de 2-1 voor. In La Liga speelde het Atletico Madrid van Filipe Luis op bezoek bij Real Madrid de Madrileense derby. De Braziliaan was nog altijd geblesseerd en zag de wedstrijd eindigen in 1-1.

Olympique Lyon, de club waar Kenny Tete en Bertrand Traoré onder contract staan, kwam zondag in de Franse competitie in actie tegen FC Metz. De wedstrijd zou eindigen in een overtuigende 0-5 overwinning met één doelpunt van Traoré. Tete bleef negentig minuten op de bank. In België ging het Club Brugge van Stefano Denswil en Kenneth Vermeer op bezoek bij AA Gent. Beiden speelden ze de gehele wedstrijd, maar toch werd er met 1-0 verloren. Tot slot speelde Tobias Sana in Denemarken met Aarhus GF tegen Silkeborg. De Zweed speelde in een twee-mans-aanval, en zag zijn ploeg met 2-1 winnen.

Zaterdag:
Bij Everton zat Davy Klaassen net als Maarten Stekelenburg wederom niet bij de selectie. De club uit Liverpool speelde in eigen huis doelpuntloos gelijk tegen Liverpool. Het Crystal Palace van Jairo Riedewald en Timothy Fosu-Mensah moest ook de punten delen. Het werd 2-2 op bezoek bij AFC Bournemouth. Het tweetal kwam niet in actie.

Bij Tottenham Hotspur was een hoofdrol weggelegd voor Christian Eriksen. Hij scoorde twee keer tegen Stoke City, dat met 1-2 werd verslagen. Jan Vertonghen en Davinson Sanchez startten ook in de basis. Toby Alderweireld zat nog niet bij de selectie. Mike van der Hoorn speelde met 1-1 gelijk tegen West Bromwich Albion. De verdediger van Swansea City werd in de rust gewisseld. Het Manchester United, waar Daley Blind niet bij de selectie zit, heeft het kampioensfeestje van Manchester City verpest. De Red Devils wonnen met 2-3.

In het Championship speelde Leeds United, waar Vurnon Anita in de negentigste minuut ingebracht werd, thuis met 1-1 gelijk tegen Sunderland. Pelle Clement mocht de tweede helft meespelen bij Reading, dat thuis met 1-0 van Preston North End won. In Spanje won Celta de Vigo met Stanislav Lobotka in de gelederen, met 4-0 van Sevilla.

In Duitsland heeft Mainz 05, waar Nigel de Jong onder contract staat, met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Keulen. De middenvelder kwam niet in actie. Bij VfL Wolfsburg viel Riechedly Bazoer in de negentigste minuut in. Zijn ploeg won met 0-2 op bezoek bij Freiburg. Het Lille van Anwar El Ghazi verloor met 2-1 bij Bordeaux. De ex-Ajacied mocht een kwartiertje voor tijd invallen. Het Besiktas van Ryan Babel won met 5-1 van Goztepe en de spits was verantwoordelijk voor de vijfde treffer van de Turkse club.

In de Spaanse La Liga heeft FC Barcelona de ongeslagen status weten te behouden. De club van Luis Suárez, Jasper Cillessen en Thomas Vermaelen won thuis met 3-1 van Leganes. Verder treedt Celta de Vigo, de club van Stanislav Lobotka, thuis aan tegen Sevilla. In de Duitse Bundesliga speelt Nigel de Jong met FSV Mainz 05 op bezoek bij FC Köln, terwijl Riechedly Bazoer met VfL Wolfsburg op bezoek gaat bij Freiburg.

Ook in Frankrijk werd gevoetbald. Anwar El Ghazi ging met Lille op bezoek bij Bordeaux. De aanvaller viel na 78 minuten in, maar kon een 2-1 nederlaag niet voorkomen. In Turkije speelde Besiktas met Ryan Babel in de basis tegen Goztepe. De aanvaller bleef de gehele wedstrijd binnen de lijnen en scoorde eenmaal tijdens een 5-1 overwinning.

Vrijdag:
Clarence Seedorf
heeft vrijdagavond in de degradatiekraker tegen Malaga zijn eerste overwinning geboekt als trainer van Deportivo La Coruña. In eigen huis werd in een waar spektakelstuk Malaga met 3-2 verslagen. In Duitsland nam Niklas Moisander het met Werder Bremen op tegen Hannover 96. Laatstgenoemde club won in eigen huis met 2-1. Hierdoor is Werder nog steeds niet veilig, al lijkt degradatie haast onmogelijk.