Van Praag: 'Veiligheid heeft zeer lage prioriteit bij voetbalclubs'

door NielsOpdam 22

Bron Trouw

Van Praag: 'Veiligheid heeft zeer lage prioriteit bij voetbalclubs'

door NielsOpdam 22

Bron Trouw

Laatst geüpdatet

Michael van Praag vindt dat de clubs in het betaald voetbal te weinig doen aan veiligheid. Dat vertelt de oud-voorzitter van Ajax aan Trouw. Van Praag is nu voorzitter van de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) en vindt dat het kabinet daar verandering in moet brengen.

Volgens de sportraad loopt het betaald voetbal serieus gevaar om 'maatschappelijk draagvlak' te verliezen door de problemen met het publiek. In een brief die de NLsportraad deze week aan sportminister Conny Helder stuurt, schrijft de raad dat clubs het risico lopen dat supporters thuis gaan blijven. Daarnaast zijn zij bang dat sponsors zich niet meer willen associëren met geweld, wangedrag en kwetsende spreekkoren.

'Steeds meer mensen die giftige rook inademen door vuurwerk, met die enorme knallen. Vechtpartijen die kinderen bang maken. Gedrang, vernielingen, racistische spreekkoren. En steeds vaker is de veiligheid van spelers in het geding', schetst Van Praag de situatie van het afgelopen seizoen in de Nederlandse voetbalstadions.

'Het is onze stellige overtuiging dat de bvo’s structureel meer in veiligheid moeten investeren'

Van Praag roept het kabinet op om een breder publiek debat te gaan voeren met de Tweede Kamer en in gesprek te gaan met de KNVB en voetbalclubs. 'Wij zien een gebrek aan organisatiekracht bij de clubs om hun maatschappelijke taak waar te maken. Het is onze stellige overtuiging dat de bvo’s structureel meer in veiligheid moeten investeren, anders ga je het niet redden.'

Ajax speelt voor het eerst sinds de jaren tachtig in een wit uittenue! Bestel nu het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.