Ajax' Kweekvijver: Knopper maakt indruk met B2

door BvdPloeg 4

Ajax' Kweekvijver: Knopper maakt indruk met B2

door BvdPloeg 4

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog niet zo heel lang geleden bungelde Ajax B2 onderaan in de competitie. Er werden dikke nederlagen geleden en er stond nog slechts een plukje ouders langs de zijlijn op zaterdag. Ajax U16 was zeker geen attractie en daar heeft Richard Knopper met een nieuwe lichting talenten in recordtempo verandering in gebracht. Ongeslagen bovenaan maakt de ploeg indruk met grote zeges en leuk voetbal. En dat terwijl het Knopper allemaal zeker niet komt aanwaaien.

De huidige Ajax B2 is een mix van spelers die vorig seizoen met Ajax C1 net de titel misliepen en spelers die vorig seizoen al meerdere keren met B2 meededen. Er zijn wat nieuwe jongens bij gekomen (zoals doelman Daan Reiziger, verdediger Nordin Musampa en aanvaller Enrico Duenas Hernandez) en vanuit de huidige Ajax C1 doet er regelmatig wel een talent mee dat zich moeiteloos aanpast aan een niveautje hoger. Het leverde in acht wedstrijden zeven zeges op, één gelijkspel en een indrukwekkend doelsaldo van 29 goals voor en 6 tegen.

En dat allemaal enkele weken nadat de huidige lichting B1-spelers ploeterde in B2. Kwaliteitsverschil is er wel degelijk tussen de twee lichtingen, maar deze is niet zó groot. U16 is dan ook een competitie op zich. Goede spelers uit B1 kunnen worden teruggezet om wedstrijdritme op te doen of blessure-gevallen kunnen werken aan herstel in potjes bij een leeftijdscategorie lager. Ook Knopper maakte met spelers als Kees de Boer, Abdelghani El Bachir en Quinten Maduro gebruik van spelers die normaal gesproken bij B1 op papier staan. In B2 constant presteren is om die reden een prestatie.

Knopper heeft het desondanks voor elkaar. Hij straalt, wekelijks gehuld in een maatpak van de club, rust uit en weet precies wat hij wil. Toen hij in de voorbereiding op dit seizoen tijdens een oefenwedstrijd zijn spelers bij 0-0 bij elkaar kreeg en ontbrandde over dat goed voetbal belangrijker is dan een trucje aan de zijlijn, was de toon gezet. Spelers moeten voor elkaar door het vuur gaan en vooruit spelen met risico en in hoog baltempo de vleugels zoeken zijn elementen die je wekelijks terugziet op het veld. Spelers hebben ogenschijnlijk veel vertrouwen, staan met plezier te voetballen en lijken er meer en meer van doordrongen dat een wedstrijd tachtig minuten duurt en niet na zestig minuten bij 3-0 voor is afgelopen.

Want precies om die reden werd vorig seizoen in C1 nog de landstitel vergooid. Het was soms wat te vrijblijvend, spelers leken het soms te snel wel best te vinden en dat leidde uiteindelijk tot teveel puntenverlies. Feyenoord werd daardoor kampioen, terwijl deze lichting zoveel kwaliteit met zich meebrengt. De verdediging staat met snelle mandekkers die kunnen voetballen, het middenveld is bovengemiddeld creatief en aanvallend kunnen spelers makkelijk een doelpunt maken. Een elftal verder met een hoog 'familie-gehalte'. Paul Fosu-Mensah is het broertje van United-speler Timothy, Nordin Musampa is het neefje van oud-Ajacied Kiki, Ryan Gravenberch het broertje van Danzell en Malik Trustfull het neefje van Orlando. Daan Reiziger heeft een beroemde naam, is verder geen familie van, maar B2 kreeg er deze zomer met hem wel een ijzersterke keeper bij. Hij zet alles neer, motiveert zijn spelers, houdt moeilijke ballen tegen en viert ieder doelpunt alsof deze zojuist de WK-beker heeft opgeleverd.

Ook toen afgelopen zaterdag de halve verdediging met Fosu-Mensah en Anouar El Mhassani in lappenmand zat en middenvelder Enric Llansana en C1-speler Kenneth Taylor centraal achterin stonden, was er geen vuiltje aan de lucht. Ajax zette tachtig minuten druk, was constant gevaarlijk en PEC Zwolle mocht met 4-0 zijn handjes dichtknijpen. Hetzelfde PEC Zwolle, dat enkele weken geleden nog minimaal een punt verdiende tegen Ajax B2, dat duidelijk snel stappen maakt. Knopper zal blij zijn als de najaarscompetitie erop zit, zodat er na de winterstop meer tegenstand zal worden geboden. Het is wat deze ploeg nodig heeft.

Tot die tijd is het zeker een aanrader om eens naar B2 te kijken, helemaal omdat Knopper zal moeten blijven puzzelen door onder meer blessures en het doorschuiven van spelers. Vooral dat laatste zal na de winterstop weleens in sneltreinvaart kunnen gebeuren. Brobbey, Maddy, Musampa, ze speelden allemaal al meerdere keren in B1. Ik sluit niet uit dat jongens als Gravenberch, Llansana, Fosu-Mensah en Reiziger snel volgen voor bijvoorbeeld competitiepotjes of een toernooi als de Future Cup. Het zou voor hen een eventuele beloning zijn voor een lichting die onder Knopper wekelijks vermaakt.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 3:

1. Ajax heeft goed 'ingekocht'
2. Bosz-voetbal op De Toekomst
3. A1 heeft zijn eigen Isco
4. Genieten van Ajax C1
5. Meer van deze Noa Lang
6. 'Wonderkind' Real bij Ajax
7. 11 clean sheets, geen contract

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.