Youth League-campagne: Laf spel aan de bal en gebrekkige organisatie

door Thijs Zwagerman 108

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Laf spel aan de bal en gebrekkige organisatie

door Thijs Zwagerman 108

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne geeft Ajax Showtime achtergrondduiding bij de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten maken we de balans op en lichten we een aantal opvallende Ajax-talenten uit.

Ajax Onder 18 is woensdagmiddag op niet mis te verstane wijze uitgeschakeld in de Youth League. Sporting Portugal overklaste de Ajax-talenten op alle fronten en won afgetekend met 5-1. Een nadere beschouwing van de schrikbarende nederlaag in de achtste finale van de Youth League.

Voor Ajax is de prestigieuze Youth League een belangrijk toernooi. Voor jeugdspelers is dit het hoogst haalbare podium op clubniveau en een uitgelezen kans om zich te meten met de grootste talenten van Europa. Met het in Nederland verdwijnen van de O19-teams is de Youth League voor Ajax naast een schitterend podium ook elke wedstrijd weer een complexe puzzel geworden. In internationaal opzicht treden tegenstanders namelijk met O19-teams aan, terwijl Ajax binnen de landsgrenzen met een O18-team speelt. Omdat in de Youth League teams daarnaast mogen worden aangevuld met dispensatiespelers zouden in theorie ook ‘ervaren’ talenten als Devyne Rensch, Youri Regeer en Kian Fitz-Jim nog altijd in de Youth League mogen uitkomen.

Ajax kiest hier, zoals de afgelopen jaren ook al gebruikelijk, niet voor. Zodra een speler in de ogen van Ajax het jeugdvoetbal is ontgroeid, keert deze ook voor Youth League-duels niet meer terug naar het O18-team. Dit gebeurde in het verleden met spelers als Ryan Gravenberch en Naci Ünüvar en momenteel met talenten als Jorrel Hato en Amourricho van Axel Dongen. Zij zouden in de Youth League nog niet eens gelden als dispensatiespelers, maar worden door Ajax desondanks in Amsterdam achter gehouden in plaats van opgesteld tegen Sporting Portugal.

Met Jong Ajax-talenten Olivier Aertssen, Silvano Vos, Tristan Gooijer, Jaydon Banel en Diyae Jermoumi kreeg het Ajax O18 van trainer Frank Peereboom, net zoals gedurende de groepsfase, echter alsnog vijf versterkingen. Deze spelers begonnen logischerwijs allemaal in de basis en daarnaast was er in de basisopstelling een verrassende plek voor Rico Speksnijder. De creatieve rechtsbuiten stond dit Youth League-seizoen nog geen een keer aan de aftrap, maar had tegen Sporting Portugal dus wel een basisplaats. Omdat de aanval verder werd gecomplementeerd door Jaydon Banel en David Kalokoh ging de basisplaats van Speksnijder ten koste van spits Yoram Boerhout.

Jorrel Hato, voor de winterstop de aanvoerder van Ajax O18 en één van de grote uitblinkers dit Youth League-seizoen, was in Portugal niet van de partij.
Jorrel Hato, voor de winterstop de aanvoerder van Ajax O18 en één van de grote uitblinkers dit Youth League-seizoen, was in Portugal niet van de partij.

Tactisch wedstrijdverloop

In het Aurélio Pereira Stadium had Sporting Portugal vanaf het eerste moment het overwicht. De Portugezen dwongen Ajax achteruit en doken meermaals gevaarlijk op voor het doel van Tommy Setford. Ajax wist daar nagenoeg niets tegenover te stellen. De ploeg van Peereboom oogde gespannen en durfde in balbezit weinig risico te nemen, terwijl de onderlinge afstanden in het drukzetten opvallend groot waren. Zodoende kreeg Ajax geen moment grip op Sporting Portugal en werd het een loodzware middag voor de Amsterdamse talenten.

In de opbouw van achteruit speelde Ajax opvallend behouden en durfden de verdedigers en middenvelders veel te weinig vooruit te spelen en te draaien, ook als hier wel degelijk ruimte voor was. Voorin probeerde Ajax met de positiewissels van Banel, Kalokoh en Idumbo Muzambo wat variatie in het aanvalsspel aan te brengen, maar doordat dit doorgaans op laag tempo gebeurde kon Sporting Portugal zag hier makkelijk op instellen. Ajax creëerde nauwelijks gevaar en werd door het laffe spel aan de bal en de grote ruimtes in verdedigend opzicht vooral achteruit gedrukt.

Het duidelijke veldoverwicht van Sporting werd uiteindelijk in de score uitgedrukt door Abdul Fatawu Issahaku. De sterspeler aan Portugese zijde bezorgde Ajax-linksback Chahine van Bohemen een loodzware eerste helft. Van Bohemen had zijn handen vol aan Issahaku, normaliter behorend tot de hoofdmacht van Sporting Portugal en tevens al veertienvoudig a-international van Ghana. Tijdens het afgelopen WK in Qatar maakte Issahaku eenmaal zijn opwachting als invaller. Na ruim een halfuur spelen brak de linksbenige rechtsbuiten in het Youth League-duel met Ajax de ban. Issahaku trok explosief naar binnen en krulde schitterend raak in de verre bovenhoek. Wonderbaarlijk genoeg bleef het in de eerste helft slechts bij deze ene tegentreffer.

In de rust greep Peereboom in een poging het tij te keren hard in met een dubbele wissel. Alvaro Henry en Boerhout kwamen in de ploeg voor Van Bohemen en Speksnijder. De in verdedigend opzicht kwetsbare Van Bohemen werd vervangen door een van origine rechtsbenige centrumverdediger (Henry), die het constante gevaar van Issahaku moest zien te bedwingen. Met Boerhout voor Speksnijder wilde Ajax voorin met meer snelheid en diepgang voor een ommekeer zorgen.

In de eerste tien minuten van de tweede helft slaagde Ajax hier enigszins in. Voor het eerst in de wedstrijd toonden de Ajacieden lef aan de bal, werd er van achteruit ingedribbeld en werden er spelers tussen de linies en in de diepte bereikt. Deze opleving was echter van korte duur, want door de individuele klasse en betere veldbezetting van Sporting Portugal vloeiden de krachten bij Ajax zichtbaar weg. In de laatste twintig minuten resulteerde dit in een beschamende afslachting. Issahaku complementeerde zijn hattrick en door zwak verdedigen en knullige fouten van Jermoumi en doelman Setford liep Sporting uit naar een 5-1 zege. Een blamage voor Ajax, dat internationaal de status geniet van invloedrijke opleidingsclub. In Lissabon werden de Amsterdammers echter volledig overklast door Sporting Portugal. Slechts Silvano Vos en in mindere mate Tommy Setford en Olivier Aertssen kunnen nog enigszins terugkijken op een redelijke wedstrijd. Verder presteerde Ajax ver ondermaats en is de Youth League-uitschakeling volledig terecht.

Silvano Vos

Silvano Vos onttrok zich als enige veldspeler aan de malaise aan Ajax-zijde. De veelbelovende middenvelder was in verdedigend opzicht belangrijk met felle ingrepen, terwijl hij ook aan de bal als één van de weinigen voor tempo zorgde met goede dribbels en passes om het spel te verplaatsen. Hoger op het veld konden Stanis Idumbo Muzambo en David Kalokoh, spelers waar Ajax het in aanvallend opzicht van had moeten hebben, zich echter niet onderscheiden. Zodoende leverde de spaarzame oplevingen via Vos Ajax tegen Sporting niets op.

Tommy Setford

Met uitzondering van zijn ketser bij de 3-0 keepte Tommy Setford een uitstekende wedstrijd. De nog altijd pas zestienjarige doelman hield Ajax lange tijd op de been met goede reflexen, was aan de bal rustig in de opbouw en zorgde met luidkeelse coaching voor goede en duidelijke instructies van achteruit. Dat de talentvolle doelman bij het derde tegendoelpunt een kwartier voor tijd lelijk in de fout ging is een grote smet op zijn verder puike wedstrijd.

Olivier Aertssen 

Sinds de winterstop zit Olivier Aertssen regelmatig op de bank bij de Ajax-hoofdmacht en tegen Sporting Portugal was hij de aanvoerder van de O18. Aertssen was één van de meest ervaren spelers aan Ajax’ zijde en daarom verwacht men meer van hem. In verdedigend opzicht had Aertssen zijn handen vol aan de overmacht aan Portugezen en in balbezit kroop hij pas na de rust uit zijn schulp. Door een aantal keer goed en gedurfd in te dribbelen van achteruit, een specialiteit van Aertssen, kwam Ajax aan het begin van de tweede helft beter in de wedstrijd. Dit had Aertssen echter al veel eerder en vaker in de wedstrijd kunnen doen. Na de korte opleving in de tweede helft zakte ook het niveau van de talentvolle centrumverdediger terug.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.