Welke spelers van Ajax mogen nog hopen op deelname aan het EK?

door Bart Veenstra 207

Bron Ajax Showtime

Welke spelers van Ajax mogen nog hopen op deelname aan het EK?

door Bart Veenstra 207

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax zal komende zomer met meerdere spelers vertegenwoordigd zijn op het EK in Duitsland. Enkele Ajacieden lijken een zekerheidje, terwijl andere spelers van de Amsterdamse club op dit moment vooral moeten hopen dat zij worden geselecteerd voor dit grote eindtoernooi. Ajax Showtime zet de huidige situatie op een rij.

Veel Nederlandse spelers van Ajax hebben in het verleden één of meerdere interlands voor Oranje mogen spelen. Toch kent de huidige selectie van het Nederlands elftal geen enkele Ajacied. Dat is voor het eerst sinds 1995 en het toont voor een groot deel aan hoe erbarmelijk de situatie in Amsterdam op dit moment is. Brian Brobbey zou de enige Ajacied in de Oranje-selectie zijn, maar hij haakte op het laatste moment af vanwege een hamstringblessure.

Een domper voor de spits, want hij kon zich juist in deze interlandperiode bewijzen als spits van Oranje. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoelang Brobbey geblesseerd moet toekijken, al gaf bondscoach Ronald Koeman wel aan dat de tests uitwezen dat Brobbey een aantal weken aan de kant staat.

Hoe zeker is Brobbey van een plek in Oranje? Dat is afwachten. Voor de komende interlandperiode zou hij geselecteerd zijn. Eerder behoorde hij in oktober en november ook tot de Oranje-selectie. In oktober was hij invaller, terwijl hij zich in november eveneens moest afmelden. Zodoende staat de teller voor Brobbey op dit moment pas op één interland en heeft Koeman nog meerdere opties voor de spitspositie. Naast 'vaste krachten' als Memphis Depay, Cody Gakpo, Wout Weghorst en wellicht Donyell Malen klopt ook Joshua Zirkzee van Bologna stevig op de deur.

Welke Nederlandse Ajacieden mogen nog hopen?

Met Devyne Rensch, Jorrel Hato, Kenneth Taylor, Steven Berghuis en Steven Bergwijn heeft Ajax nog meer spelers in huis die eerder één of meerdere interlands voor Oranje hebben gespeeld. Rensch, Hato en Taylor behoren op dit moment tot de selectie van Jong Oranje. Rensch kwam in het verleden tot één interland en weet dat er op zijn positie veel concurrentie is. Op de vleugels moet hij het afleggen tegen Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong, terwijl de concurrentie in het centrum (rechts centraal) met spelers als Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Lutsharel Geertruida en mogelijk Jurriën Timber fors is. Rensch maakte zijn Oranje-debuut in september 2021. Sindsdien maakte hij geen minuten meer voor het Nederlands elftal. De kans lijkt dan ook klein dat Rensch zich kan gaan opmaken voor het EK in Duitsland.

Ook Hato heeft te maken met forse concurrentie. De linksbenige verdediger, die in november zijn Oranje-debuut mocht maken, moet concurreren met spelers als Nathan Aké, Daley Blind, Quilindschy Hartman en eventueel de eerder genoemde verdedigers. Daarnaast ontbreken Micky van de Ven (blessure) en Sven Botman eveneens in de huidige Oranje-selectie, terwijl ook zij concurrenten zijn van Hato. In een viermansdefensie heeft Hato er met eerdergenoemde verdedigers en ook Virgil van Dijk nog meer forse concurrentie bij. Hato mag blijven hopen - zoals hij zelf doet - maar de kans op een plek in de definitieve EK-selectie lijkt niet heel groot.

Taylor behoorde vorig jaar (najaar 2022) nog tot de WK-selectie, terwijl hij ook in maart 2023 nog tot de Oranje-selectie behoorde. Hij stond tegen Frankrijk (maart '23) in de basis, maar speelde in Parijs geen goede wedstrijd en werd zelfs al na 33 minuten gewisseld. Sindsdien speelde Taylor geen minuten meer voor het Nederlands elftal. In de laatste interlandperiode behoorde hij tot de selectie van Jong Oranje. Taylor heeft te maken met veel concurrentie op het middenveld bij Oranje en dus lijkt de kans klein dat hij in de zomer tot de EK-selectie behoort.

Berghuis was tijdenlang een vaste klant in de Oranje-selectie, maar in oktober en november werd hij niet opgeroepen voor het Nederlands elftal. Ook dit keer ontbreekt hij, al moet daar wel bij worden gezegd dat hij nu geblesseerd is. De laatste minuten van Berghuis in Oranje dateren van september vorig jaar, toen hij tegen Ierland in de 89e minuut mocht invallen. Richting het EK is het vooral de vraag: is Koeman uitgekeken op Berghuis? Voor Berghuis is het voor nu zaak om weer fit te worden en minuten te gaan maken bij Ajax. Wie weet dat hij dan alsnog beloond kan worden met een plek in de EK-selectie.

Bergwijn behoorde de afgelopen interlandperiodes - mits fit - steevast tot de selectie van het Nederlands elftal. In november moest hij uiteindelijk geblesseerd afhaken, terwijl hij afgelopen zondag na een periode van lange afwezigheid zijn rentree maakte tegen Sparta. Voor een plek in de Oranje-selectie was het nu nog te vroeg, maar de kans lijkt groot dat als Bergwijn fit is, hij 'gewoon' wordt opgeroepen voor Oranje. Een nadeel voor Bergwijn is dat hij zich nu niet in de kijker kan spelen bij Koeman, terwijl zijn concurrenten dat deze interlandperiode wel kunnen doen.

Welke buitenlandse Ajacieden zien we straks wellicht terug op het EK?

De selectie van Ajax kent meerdere buitenlandse internationals en sommigen daarvan zullen in de aankomende zomer deelnemen aan het EK. Zo heeft Kroatië zich geplaatst voor het EK en maken Josip Šutalo en Borna Sosa de laatste tijd steevast deel uit van de Kroatische selectie. Dat de twee Ajax-verdedigers van de partij zijn in Duitsland lijkt op dit moment een zekerheidje.

Een andere verdediger die sinds kort mag hopen op deelname aan het EK is Ahmetcan Kaplan. Sinds zijn debuut in het eerste van Ajax zijn er deuren opengegaan voor de jonge Turkse verdediger. Zo veroverde hij bij Ajax direct een basisplaats, terwijl hij deze maand voor het eerst behoort tot de Turkse selectie. Vlak voor aanvang van het EK kan Kaplan zich dus in de kijker spelen.

Qua buitenlandse middenvelders hoopt Jordan Henderson op een plek in de Engelse EK-selectie. Het was een van de redenen voor Henderson om Saudi-Arabië in te ruilen voor een club uit Europa. Ook in zijn tijd in Saudi-Arabië werd Henderson 'gewoon' opgeroepen en dat is deze interlandperiode niet anders. De concurrentie bij Engeland is fors, maar het lijkt erop dat Gareth Southgate - de bondscoach van Engeland - voldoende vertrouwen heeft in Henderson, waardoor de Brit haast een zekerheid lijkt voor een plek in de Engelse EK-selectie.

Twee andere middenvelders van Ajax mogen ook nog hopen op deelname aan het EK. Het gaat om Kristian Hlynsson en Benjamin Tahirović. Het duo behoorde tijdens de afgelopen interlandperiodes steevast tot de selecties van respectievelijk IJsland en Bosnië & Herzegovina. Beide landen kunnen zich via de play-offs nog kwalificeren voor het EK. Sterker nog: het zou zomaar eens kunnen dat IJsland - dat tegen Israël speelt in de halve finale van de play-offs - tegen Bosnië & Herzegovina (zij spelen tegen Oekraïne) zal spelen om het felbegeerde EK-ticket.

Wat voor Hlynsson en Tahirović geldt, geldt ook voor de verhuurde Georges Mikautadze. De aanvaller speelt op dit moment op huurbasis voor FC Metz, maar is nog altijd eigendom van Ajax. Met Georgië speelt hij in deze interlandperiode play-offs voor een EK-ticket. In de halve finale speelt men tegen Luxemburg, waarna in een mogelijke finale Griekenland of Kazachstan wacht.

Sommige Ajacieden vallen sowieso buiten de boot

Enkele andere Ajacieden lijken sowieso buiten de boot te vallen bij hun nationale teams. Zo hoeven doelmannen Diant Ramaj, Jay Gorter en Remko Pasveer (nog) niet te rekenen op een uitnodiging voor dan wel Duitsland of dan wel Oranje. Ook verdedigers Anton Gaaei en Jakov Medić lijken uitgesloten van een plek in de selecties van respectievelijk Denemarken en Kroatië. Sivert Mannsverk wacht nog op zijn interlanddebuut en bovendien heeft Noorwegen zich niet gekwalificeerd. Branco van den Boomen heeft nog nooit voor Oranje gespeeld en dus lijkt ook voor hem het EK een utopie.

Voor talentvolle Ajacieden als Silvano Vos, Kian Fitz-Jim, Julian Rijkhoff en Amourricho van Axel Dongen komt dit EK nog te vroeg. Dat geldt ook voor Carlos Forbs (Portugal), terwijl Chuba Akpom - gezien de concurrentie - niet in aanmerking komt voor een plek in de selectie van Engeland.

Conclusie: Nederlandse Ajacieden moeten vooral hopen, buitenlanders lijken zekerder van hun plek

De voorlopige conclusie richting het EK is dat de Nederlandse Ajacieden vooral moeten hopen op een plek in de EK-selectie. Van de spelers die kans lijken te maken - en dan hebben we het over Brobbey, Bergwijn, Berghuis, Taylor, Rensch en Hato - lijkt niemand helemaal zeker van een plek in de EK-selectie. De concurrentie is fors en meerdere spelers kampen bovendien met problemen met hun fitheid.

Wat betreft de buitenlandse Ajacieden lijken meer Ajacieden zeker van een plekje in hun nationale selecties. Šutalo en Sosa worden - mits fit - in principe opgeroepen voor Kroatië en dat geldt ook voor Henderson bij Engeland. Kaplan behoort voor het eerst tot de Turkse selectie en zal zich moeten bewijzen, terwijl Tahirović en Hlynsson zeker lijken van een plek in de EK-selectie mits zij zich met hun land plaatsen voor het EK. Een andere groep spelers van Ajax komt (nog) niet of nauwelijks in aanmerking voor een plek in hun nationale selecties, laat staan voor een plek in een EK-selectie.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.