Preseason: Schuurs maakt geen goede indruk, Bergwijn laat vanaf links zijn klasse zien

door NielsOpdam 190

Bron Ajax Showtime

Preseason: Schuurs maakt geen goede indruk, Bergwijn laat vanaf links zijn klasse zien

door NielsOpdam 190

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2022/2023. In de zesde aflevering aandacht voor de vijfde oefenwedstrijd tegen Red Bull Salzburg.

Ajax is het trainingskamp in Oostenrijk begonnen met een oefenzege op Red Bull Salzburg. De Amsterdammers troffen een agressieve en felle tegenstander, maar wonnen met 2-3 van de kampioen van Oostenrijk. Aanvoerder Dusan Tadić, Kenneth Taylor en Mohammed Kudus scoorden de doelpunten namens Ajax.

Tijdens de voorbereiding kun je als trainer verschillende dingen uitproberen en dat deed Alfred Schreuder dinsdag dan ook. De Ajax-trainer wijzigde een aantal dingen in de voorhoede. Steven Bergwijn begon als rechtsbuiten, Kudus was de spits, Tadić startte als linksbuiten en Berghuis begon op de tienpositie. Het experiment van Schreuder was niet erg succesvol, want na de eerste drinkpauze werd de voorhoede alweer gewijzigd.

Bergwijn verhuisde naar de linkerkant, terwijl Berghuis vanaf rechts ging spelen. Tadić was de nieuwe spits en Kudus werd op de tienpositie neergezet. Vlak na die wijzigingen begon Ajax te scoren in Oostenrijk. Eerst benutte Tadić een penalty, later kopte Kudus raak en in de tweede helft rondde Taylor een mooie Ajax-aanval af.

Perr Schuurs

Perr Schuurs maakte in de zomer van 2018 de overstap naar Ajax. Na vier jaar in Amsterdam weet de Limburger nog niet écht te overtuigen. Hij is de stand-in in het centrum van de verdediging, maar daar ziet hij graag verandering in komen. 'Ik wil en moet elke week spelen op deze leeftijd’, vertelde hij na het oefenduel met Red Bull Salzburg aan Ziggo Sport. Ajax wil de verdediger voorlopig niet kwijt en Schuurs moet naar eigen zeggen laten zien wat hij kan.

Dinsdag maakte de 22-jarige Ajacied geen goede indruk. Schuurs was vooral in verdedigend opzicht niet sterk. Hij werd regelmatig voorbij gelopen, liet zich makkelijk wegzetten en had moeite om in te grijpen. Daarnaast zag hij er bij de 1-1 van Red Bull Salzburg niet al te goed uit. Als Schuurs elke week wil spelen, is het voor hem waarschijnlijk beter om op zoek te gaan naar een nieuw avontuur. Bij Ajax is hij geen geduchte concurrent voor Jurriën Timber en lijkt hij ook dit seizoen op de bank te belanden.

Steven Bergwijn

'We moeten goed kijken wat zijn beste positie voor ons wordt’, zei Schreuder afgelopen vrijdag na het duel met KAS Eupen over Steven Bergwijn. Vandaar probeerde de oefenmeester de aanvaller dinsdag uit als rechtsbuiten. Tot aan de drinkpauze in de 23ste minuut speelde Bergwijn vanaf de rechterkant. De Amsterdamse recordaankoop speelde niet best aan die kant. Hij was eigenlijk onzichtbaar op de rechtsbuitenpositie.

Direct na de eerste drinkpauze mocht Bergwijn terug naar de linkerkant. Daar liet hij gelijk zijn klasse zien. De Oranje-international stond nog geen twee minuten aan de linkerkant en stichtte direct gevaar. Hij stak Owen Wijndal weg, die een penalty meekreeg. Uiteindelijk benutte Tadić de strafschop en kwam Ajax op 0-1. Na veertig minuten gaf Bergwijn zijn eerste assist in het Ajax-shirt. De Ajacied ging goed voorbij zijn man, gaf de bal met links voor en zag Kudus binnenkoppen. Bergwijn liet zien dat hij aan de linkerkant veel beter tot zijn recht komt dan aan de rechterkant.

Owen Wijndal

Owen Wijndal speelde dinsdagavond zijn tweede wedstrijd in het shirt van Ajax. De 22-jarige linksachter begon niet goed in de SaalfeldenArena. In de zesde minuut van de wedstrijd maakte de Ajax-back het zichzelf twee keer onnodig moeilijk. Eerst wachtte hij te lang met het passen van de bal, waardoor hij in de problemen kwam. Een paar seconden later speelde hij de bal dwars door het midden in de voeten van een Salzburg-speler, die naast schoot.

Wijndal begon zwak aan de wedstrijd, maar herpakte zich later goed. Met Bergwijn voor hem kwam de linksback er beter in. Hij voetbalde goed mee en vormde een prima duo met de aanvaller. Na een bal van Bergwijn kreeg Wijndal een penalty mee die Tadić kon benutten. Daarnaast was de linksachter ook in verdedigend opzicht een aantal keer zeer belangrijk voor Ajax. Volgende week zaterdag lijkt de linksachter wel zeker van een basisplaats tijdens de eerste officiële wedstrijd tegen PSV.

Devyne Rensch

Devyne Rensch begon, net als tegen KAS Eupen, als rechtsachter. De pas negentienjarige verdediger maakte geen overtuigende indruk. In balbezit was Rensch regelmatig slordig en verdedigend stond de rechtsback ook niet altijd goed zijn mannetje. Dat is jammer, want er liggen kansen voor de talentvolle verdediger. Na het vertrek van Noussair Mazraoui wordt Rensch namelijk gezien als zijn mogelijke opvolger.

Het Ajax-talent beleefde vorig seizoen een tegenvallend seizoen, maar weet dat dit zijn seizoen moet worden. Ajax heeft met Sean Klaiber en Youri Regeer nog twee rechtsbacks in de gelederen. Rensch lijkt momenteel bovenaan in de pikorde te staan, maar laat nog niet direct zien dat hij er klaar voor is om de nieuwe rechtsachter van Ajax te worden. Ook zijn concurrenten maken nog geen overtuigende indruk op de rechtsbackpositie. Als Rensch Schreuder niet weet te overtuigen, is het dan ook zeker niet uitgesloten dat Ajax nog op zoek gaat naar een nieuwe rechtsback.

Davy Klaassen

Davy Klaassen begon dinsdag op de bank tijdens het oefenduel met Red Bull Salzburg. Direct na rust mocht de ervaren middenvelder invallen van Schreuder. Hij verving Kudus op de tienpositie. Na 52 minuten was Klaassen betrokken bij het derde doelpunt van Ajax. Hij gaf, na een goede aanval, de assist op Taylor. Maar verder speelde de Oranje-international een onopvallende wedstrijd tussen de Oostenrijkse bergen.

Het wordt een interessant seizoen voor Klaassen, want het is namelijk dringen geblazen op het middenveld bij Ajax. Kudus en Taylor draaien momenteel een goede voorbereiding en laten zich duidelijk zien aan Schreuder. Daarnaast heeft Klaassen in de persoon van Steven Berghuis nog meer concurrentie in de middelste linie. De Ajacied hoopt richting het WK zoveel mogelijk speelminuten te maken, maar Schreuder heeft veel opties op het middenveld. Of Klaassen die speelminuten als vaste basisspeler mag maken, is dus nog afwachten.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Lees meer Preseason:

#1 - De visie van Schreuder, transferontwikkelingen en aanstormende talenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.