Ajax weet fel oefenduel met Red Bull Salzburg nipt te winnen

door Jesse ter Haar 3073

Ajax heeft een oefenduel met Red Bull Salzburg met 2-3 winnend weten af te sluiten. De Oostenrijkers speelden bij vlagen hard en fel tegen de Amsterdammers, maar de volgende oefenzege werd een feit voor de ploeg van Alfred Schreuder.

Het begin van de wedstrijd ging voorbij zonder te noteren kansen. De eerste poging werd na vijf minuten gewaagd, maar dat betrof niet meer dan een afstandsschot van Red Bull Salzburg die naast ging. Na balverlies van Owen Wijndal schoot de opponent ook twee minuten later op doel vanuit een meer kansrijke positie, maar Jay Gorter zag de bal naast gaan en kon opgelucht ademhalen. De eerste van Ajax volgde in de twaalfde minuut. Na een slordige doeltrap van de Oostenrijkers kreeg Dusan Tadic de bal, die hem op zijn beurt bij Mohammed Kudus probeerde te krijgen. Hij kwam echter net te dicht op de keeper om doeltreffend uit te halen.

Hierna gebeurde er even niets, totdat Ajax in de 27ste minuut een penalty kreeg te nemen. Steven Bergwijn trok naar binnen en gaf een pass op Wijndal, die werd aangetikt en tegen de grond ging. De scheidsrechter wees naar de stip, waarna Tadic achter de bal plaatsnam. Hij faalde niet en schoot de bal overtuigend tegen de touwen voor de 0-1. Ajax kon niet lang van de voorsprong genieten, want vijf minuten later stond het alweer 1-1. Perr Schuurs kwam net te kort bij een voorzet vanaf rechts, waarna Nicolás Capaldo de bal bij de tweede paal kon binnentikken.

Vijf minuten voor rust kwamen de Amsterdammers echter weer op voorsprong. Bergwijn dribbelde buitenom en gaf met links hoog voor, waarna Kudus binnenkopte. Snel na de 1-2 kreeg Ajax ook de kans op de 1-3. Na een vlotlopende aanval kon Edson Álvarez aanleggen, maar hij schoot te wild en trof geen doel. Hierna volgde al snel het rustsignaal in Oostenrijk, waar beide ploegen dus met een 1-2 tussenstand gingen rusten.

Na rust was het Red Bull Salzburg dat het eerste gevaar stichtte. De opponent was de verdediging van Ajax te snel af, maar ook zij kregen de bal niet op doel. Vervolgens was het Ajax dat wel doel trof. Na een aanval, lopend via Tadic, Steven Berghuis en Klaassen, kreeg Kenneth Taylor de bal voor zijn voeten in de zestien. Hij twijfelde niet en schoof met links bekeken raak voor de derde Amsterdamse treffer. Aan de andere kant werd Red Bull Salzburg wel gevaarlijk, maar grote uitgespeelde kansen ontstonden er niet.

Na ruim een uur besloot Schreuder een achttal wissels door te voeren. Alleen Jay Gorter, Klaassen en Kian Fitz-Jim bleven op dat moment staan. De twee laatstgenoemden betraden het veld al eerder als invaller. Sean Klaiber, één van de invallers, verslikte zich in tegenstander Benjamin Sesko. De jonge opponent kon min of meer vrij op goalie Gorter af, die hij verschalkte met een – bedoeld of onbedoeld - stiftje.

Het niveau van de wedstrijd ging hierna omlaag. Ajax slaagde er niet meer in goedlopende aanvallen op te zetten, terwijl Red Bull Salzburg vooral uitblonk in het maken van overtredingen. De Oostenrijkers werden hier en daar ook op voetballend gebied nog wel gevaarlijk, maar kansen ontstonden er niet. Even leek vlak voor tijd nog de gelijkmaker nog te vallen, maar dat doelpunt werd geannuleerd wegens buitenspel. Zodoende won Ajax de oefenwedstrijd met 2-3.