Preseason: Schreuder krijgt wat hij wil en ziet creatievelingen Ihattaren, Hansen en Ünüvar uitblinken

door Thijs Zwagerman 91

Preseason: Schreuder krijgt wat hij wil en ziet creatievelingen Ihattaren, Hansen en Ünüvar uitblinken

door Thijs Zwagerman 91

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2022/2023. In de tweede aflevering aandacht voor de eerste oefenwedstrijd en uitblinkende creatievelingen.

De kop is eraf. Ajax is de oefencampagne voorafgaand aan het nieuwe seizoen dinsdagavond begonnen met een 3-0 zege op SV Meppen. Zonder internationals, maar met teruggekeerde huurlingen en veel jeugdig talent voetbalde Ajax zich naar een comfortabele zege. Daarbij was de inbreng van vier creatievelingen veelbelovend.

In zijn officieuze debuut als hoofdtrainer van Ajax voerde Alfred Schreuder nog geen grote tactische wijzigingen door. Ajax speelde het grootste gedeelte van de wedstrijd zoals Ajax hoort te spelen, met hoge druk en snel combinatievoetbal. Met Naci Ünüvar op ’10 koos Schreuder voor een middenveld met de punt naar voren, al werd hier in balbezit vaak toch punt naar achteren van gemaakt doordat Youri Regeer of Kian Fitz-Jim de bal veelvuldig kwamen ophalen.

Door stuk voor stuk zuivere schoten met binnenkant wreef van Christian Rasmussen en Sontje Hansen (2x) bepaalde Ajax al in de eerste helft de eindstand op 3-0. Na de rust werd er veelvuldig doorgewisseld en beleefden veel jonge Ajax-talenten hun officieuze debuut in de hoofdmacht. Tegen SV Meppen sprongen vijf individuen er in positief opzicht uit.

Mohamed Ihattaren

Op de broeierige zomeravond in Oldenzaal waren alle ogen gericht op Mohamed Ihattaren en de Comeback Kid stelde niet teleur. Na een zomer lang doortrainen met zijn personal trainer op Dubai en in Spanje is Ihattaren deze voorbereiding zichtbaar fit begonnen. Samen met Regeer maakte hij tegen SV Meppen de meeste speelminuten. Het duo maakte bijna een uur vol.

In dat uur was Ihattaren de grote roerganger bij Ajax. In een vrije rol vanaf de rechterflank stond het talent aan de basis van zo’n beetje iedere dreigende Ajax-aanval. Met oogstrelende technische hoogstandjes, die in de meeste gevallen ook nog eens uiterst functioneel waren, kreeg Ihattaren meermaals de handen van het aanwezige publiek op elkaar. Hoewel de Ajacied niet over uitzonderlijk veel pure snelheid beschikt, is hij wel enorm explosief met de bal aan zijn voet. Deze kwaliteit demonstreerde Ihattaren dinsdagavond tot frustratie van zijn Duitse opponenten meermaals.

Schreuder, die in zijn coaching veelvuldig met Ihattaren bezig was (“Door Mo!”, “Stapje naar links”, “Stapje naar rechts”), zag het vanaf de zijlijn goedkeurend aan. De nieuwe Ajax-trainer, een uitgesproken fan van creatieve voetballers, heeft met Ihattaren een ongepolijste diamant in handen. Als de eerste voortekenen niet bedriegen, dan lijkt het erop dat Schreuder daar wel raad mee weet.

Sontje Hansen

In de nog altijd prille voetballoopbaan van Sontje Hansen wordt deze zomer bepalend voor het verloop van zijn verdere carrière. Hansen geniet veel belangstelling vanuit de Eredivisie, waar clubs in de rij staan om hem (tijdelijk) over te nemen. Deze zomer moet uitwijzen wat het perspectief van Hansen in Amsterdam is, voordat er vanuit zijn kamp verdere beslissingen gemaakt zullen worden.

In dat opzicht bewees Hansen zichzelf tegen SV Meppen een goede dienst. Met een basisplaats als linksbuiten, mede doordat Amourricho van Axel Dongen nog niet belastbaar genoeg is om in wedstrijden in te zetten, kreeg Hansen van Schreuder de kans om zich te laten zien. Het Ajax-talent slaagde hier dubbel en dwars in. Hansen was dwingend aanwezig in het aanvalsspel en leverde ook zonder bal veel arbeid om aanspeelbaar te worden. Met twee doeltreffende schoten, waarvan de tweede op fraai aangeven van Ünüvar, gaf Hansen zijn visitekaartje af. Voor zijn toekomst bij Ajax is het te hopen dat de aanvaller met een contract tot medio 2023 deze lijn kan doortrekken.

Naci Ünüvar

Met Ihattaren rechts en Hansen links van hem, trof Naci Ünüvar tegen SV Meppen gelijkgestemden om zich heen. Spelers die dezelfde voetbaltaal spreken en overlopen van technische bagage, gogme en creativiteit. De schitterend uitgespeelde 3-0 was hiervan de best denkbare demonstratie. Een versnelling en strakke pass van Ihattaren, subtiel hakje van Ünüvar en de beheerste afronding van Hansen. Zo snel kan het soms gaan met dergelijke spelers binnen de lijnen.

Als nummer 10, op zijn geliefde positie, was Ünüvar zichtbaar in zijn element. De rechtspoot was voortdurend aanspeelbaar tussen de linies en continu dreigend in en rondom het strafschopgebied van SV Meppen. Zijn sterke optreden bekroonde Ünüvar bijna met een doelpunt achter het standbeen op aangeven van Ihattaren. Het wordt interessant om te zien of Schreuder in de komende weken vasthoudt aan de creativiteit van Ünüvar als aanvallende middenvelder of dat de Ajax-trainer er straks toch weer voor kiest om Ünüvar naar de linkerflank te verhuizen. Op basis van dinsdagavond gaf Ünüvar zijn trainer voor dat laatste weinig aanleiding.

Kian Fitz-Jim

In de schaduw van de uitblinkende drie voor hem was de rol van Kian Fitz-Jim minder prominent, maar zeker niet minder belangrijk. Door centrumverdedigers Lisandro Magallán en Kik Pierie verliep de opbouw van achteruit, zeker in de eerste twintig minuten, ontzettend traag. De opties vooruit lagen er wel, maar Magallán en Pierie aarzelden telkens net te lang of waren onzuiver in hun passing.

Fitz-Jim bood uitkomst en bevrijdde Ajax van deze stroperige manier van opbouwen. De nummer 8 kwam de bal achterin veelvuldig ophalen, om vervolgens het spel van achteruit in een stroomversnelling te brengen. Zodoende was Fitz-Jim niet alleen spelmaker, maar ook spelversneller. Ünüvar, Ihattaren en Hansen spinden garen bij het voorbereidende werk van hun controlerende teamgenoot, die het creatieve trio voortdurend voedde met bruikbare passes. Daarnaast viel het op dat Fitz-Jim zichtbaar aan fysieke kracht heeft gewonnen, zo toonde hij ook aan toen een naar schatting acht jaar oudere Duitser op de grond viel na een schouderduw van Fitz-Jim. Net als vorig jaar is de Ajax-middenvelder zijn seizoensvoorbereiding sterk begonnen.

Anass Salah-Eddine

Als enige van de in dit verhaal uitgelichte spelers begon Anass Salah-Eddine niet in de basis. De linksback zag concurrent Youri Baas in de eerste helft een moeizame wedstrijd spelen en kwam zelf na de pauze een stuk overtuigender voor de dag. Salah-Eddine bestreek als linksachter de gehele linkerflank en was met zijn aanvallende impulsen één van de smaakmakers in een tweede helft die ietwat als een nachtkaars uitging.

Voor Salah-Eddine is het te hopen dat hij zich met zijn sterke optreden meer in de kijker van Schreuder heeft gespeeld. De linksachter debuteerde op de slotdag van het afgelopen Eredivisie-seizoen in de Ajax-hoofdmacht en is hongerig naar meer kansen in Ajax 1, maar als die uitblijven is een vertrek voor de linksback met Marokkaanse roots deze transferperiode niet onwaarschijnlijk.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Preseason:

#1 - De visie van Schreuder, transferontwikkelingen en aanstormende talenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.