Ajax begint oefencampagne dankzij succesvolle eerste helft met zege op SV Meppen

door Jesse ter Haar 1280

Ajax is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met 3-0 overwinning op SV Meppen. Trainer Alfred Schreuder liet in totaal 22 verschillende spelers in actie komen, waardoor er twee verschillende helften ontstonden. Voor rust maakten de Amsterdammers het verschil door driemaal te scoren, waarna het na rust doelpuntloos bleef. Sontje Hansen was goed voor twee goals, terwijl Christian Rasmussen ook scoorde.

Het duurde even voordat het loskwam in Oldenzaal. Het was duidelijk zichtbaar dat het de eerste minuten van het seizoen waren en het duurde dan ook tot de achttiende minuut voordat er een hoogtepunt plaatsvond. Het resulteerde echter wel meteen in een goal, gemaakt door Rasmussen. De Deen wilde combineren, maar kreeg de bal via een verdediger van SV Meppen terug voor zijn voeten. Hij twijfelde niet en schoot droog en laag raak. Hierna was de wedstrijd meteen los, want vier minuten later viel ook de 2-0 al. Linksback Youri Baas bereikte vanaf de linkerkant Naci Ünüvar in het strafschopgebied, maar hij kreeg de bal niet onder controle. Hansen kreeg de bal echter voor zijn voeten en schoot beheerst raak.

Na een klein halfuur was ook de 3-0 dichtbij. Mohamed Ihattaren ging buitenom en gaf laag voor met rechts, waarna Ünüvar voor het doel net te kort kwam om binnen te werken. Even later kreeg Hansen de kans om te scoren, maar hij wilde een medespeler bedienen en raakte de bal daarbij niet vol genoeg. Gedurende de eerst helft liet Mohamed Ihattaren zien er zin in te hebben. Hij gaf enkele goed doordachte passes en waagde in de 31ste minuut zelf maar eens een poging. Hij controleerde de bal en probeerde het vanuit een lastige hoek met rechts. De keeper kon dan ook keren.

Het net werd niet gevonden, maar in de 35ste minuut was dat wel het geval. Ihattaren kwam naar binnen en speelde de bal richting het centrum, waar Ünüvar teamgenoot Hansen in staat stelde te scoren. Laatstgenoemde faalde niet en schoot de bal knap in de verre hoek. In het vervolg van de eerste helft gebeurde er niet veel meer, op een knal van Sean Klaiber op de paal vlak voor rust na. Zodoende zochten Ajax en SV Meppen de kleedkamers bij een 3-0 stand op.

In de tweede helft stuurde Alfred Schreuder een behoorlijk gewijzigde opstelling het veld op. Youri Regeer en Ihattaren bleven staan, terwijl de overige negen spelers mochten rusten. Ajax bleef in de gewijzigde samenstelling de ploeg aan de bal, maar tot kansen leidde dat nog niet direct. Na bijna een uur spelen gingen ook Ihattaren en Regeer naar de kant, waardoor hierna het volledige opstelling naar de kant was gehaald. De eerste serieuze doelpoging na rust volgde pas in de 61ste minuut. Jay Enem kreeg de bal van Giovanni en kon uithalen, maar deed dat uiteindelijk vanuit een te moeilijke hoek. Zodoende schoot de fysiek sterke aanvaller voorlangs.

Even hierna wist ook invaller Jaydon Banel gevaarlijk te worden. Hij wurmde zich erdoorheen en leek te kunnen gaan scoren, maar hij raakte een tegenstander en moest genoegen nemen met een hoekschop. Een minuut of twintig voor tijd schoot SV Meppen voor het eerst op doel. De captain van de Duitsers kwam naar binnen en schiet met rechts, maar Jay Gorter controleerde de situatie en hield eenvoudig tegen. Het was duidelijk dat Ajax in de tweede helft met nog veel jongere spelers speelde, want kansen kwamen er amper tot niet. De bal was veelal in Amsterdams bezit, maar daar bleef het ook bij. Vlak voor tijd leek de 4-0 dan alsnog te vallen, maar Enem schoot de bal na een dribbel snoeihard op de lat. Daar bleef het bij en zodoende werd het verschil voor rust gemaakt: 3-0.