Preseason: Taylor maakt indruk en klopt serieus op de deur

door NielsOpdam 220

Bron Ajax Showtime

Preseason: Taylor maakt indruk en klopt serieus op de deur

door NielsOpdam 220

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2022/2023. In de vierde aflevering aandacht voor de derde oefenwedstrijd tegen NK Lokomotiva Zagreb, waarin Kenneth Taylor uitblonk.

Een week na de verloren oefenwedstrijd tegen SC Paderborn (2-5) kwam Ajax zaterdagmiddag opnieuw in actie. Het elftal van Alfred Schreuder oefende op De Toekomst tegen NK Lokomotiva Zagreb, dat vorig seizoen vijfde werd in de Kroatische competitie. Alle internationals zijn sinds woensdag weer terug bij Ajax, maar toch ontbraken de meeste internationals nog tijdens het oefenduel.

Drie internationals deden wel mee bij de Amsterdammers. Naast Kenneth Taylor speelden ook Davy Klaassen en Daley Blind mee in de eerste helft. Mohamed Ihattaren, die in De Lutte een goede indruk maakte, ontbrak juist. Zonder Ihattaren, maar mét Klaassen, Blind en Taylor speelde Ajax een redelijk goede eerste helft tegen de Kroaten.

Dankzij een doelpunt en assist van Taylor ging Ajax met een 2-0 voorsprong de rust in tegen NK Lokomotiva Zagreb. Waar de Amsterdammers vorige week een voorsprong weggaven in de tweede helft, gebeurde dat deze week niet. Na de rust werd er weer volop gewisseld, maar ondanks dat hield Ajax stand. Het elftal van Schreuder wist via Jay Enem zelfs nog de 3-0 te maken.

Kenneth Taylor

Taylor speelde op 11 juni nog met Jong Oranje tegen Jong Wales. Daarom miste de twintigjarige middenvelder het trainingskamp in De Lutte. Zaterdag speelde hij in de eerste helft mee en vormde hij het middenveld met Klaassen en Youri Regeer. Taylor maakte indruk en klopt serieus op de deur. Het Ajax-talent liet zich duidelijk gelden, gaf een assist op Youri Baas en scoorde zelf het openingsdoelpunt. Niet alleen zijn rendement was goed, ook in de passing was Taylor sterk tegen NK Lokomotiva Zagreb.

De Ajax-middenvelder gaat een belangrijk jaar tegemoet. Hij wil dit seizoen een basisplek bemachtigen in Amsterdam. Daarnaast hoopt de club ook nog op een contractverlenging van Taylor. Nu Ryan Gravenberch is vertrokken, liggen er zeker kansen op het middenveld. Taylor speelde aan het einde van vorig seizoen en liet zich toen al zien. Hij wil die lijn dit seizoen ongetwijfeld voortzetten. Uiteraard zijn er nog meer gegadigden, maar Taylor klopt zeker op de deur.

Youri Baas

Baas mocht zaterdag voor de derde keer in de basisopstelling beginnen tijdens deze voorbereiding . Voorlopig lijkt de linksachter de voorkeur te krijgen boven Anass Salah-Eddine. Baas speelde zaterdag een aardige wedstrijd, maar de linksachter nam weinig risico in zijn spel. De Ajacied stond vaak hoog aan de linkerkant en kreeg daar ook met regelmaat de bal. Vaak kapte hij de bal dan weer terug om hem terug te spelen op Blind of Taylor, terwijl er weldegelijk mogelijkheden waren om voor te zetten of vooruit te spelen. De jonge linksback wist wel te scoren tegen de Kroaten. Baas kopte na 41 minuten binnen na een assist van Taylor.

De linksachter nam dus weinig risico en speelde vooral op veilig. Bij Ajax is Nicolás Tagliafico nog beschikbaar als linksachter, ondanks dat hij deze transferperiode waarschijnlijk vertrekt. Daarnaast kan Blind ook als back uit de voeten en zijn de Amsterdammers druk bezig met het binnenhalen van Owen Wijndal. Achter de huidige speler van AZ is er, bij een vertrek van Tagliafico, wel ruimte. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Baas de stand-in van Wijndal wordt, want de Ajacied lijkt in de pikorde boven Salah-Eddine te staan.

Naci Ünüvar

Ook Naci Ünüvar mocht zaterdagmiddag weer in de basisopstelling van Ajax beginnen. Het negentienjarige talent begon in de afgelopen twee wedstrijden als nummer tien. Nu Klaassen terugkeerde, moest Ünüvar zijn plekje op het middenveld afstaan. De Ajacied mocht tegen NK Lokomotiva Zagreb als linksbuiten beginnen en werd na een uur vervangen door Amourricho van Axel Dongen.

Vanaf de linkerkant speelde Ünüvar, die afgelopen week bijtekende tot medio 2026, een wat tegenvallende wedstrijd. Het talent was fel in het drukzetten en veroverde de bal daardoor ook geregeld. In aanvallend opzicht leed Ünüvar echter vaak balverlies en creëerde hij eigenlijk geen kansen. Zelf wil het negentienjarige toptalent ‘doorpakken’, maar of Schreuder dit seizoen een plekje in de A-selectie voor hem heeft is afwachten.

Jaydon Banel

Vorige week zaterdag mocht Jaydon Banel al meedoen tegen SC Paderborn. Ook tegen NK Lokomotiva Zagreb mocht de aanvaller in de basisopstelling beginnen. Deze keer startte hij als rechtsbuiten in plaats van linksbuiten. Het pas zeventienjarige talent viel op. Uiteraard ging niet alles even goed, maar de aanvaller liet bij vlagen goede dingen zien tijdens het oefenduel.

Hij had, vooral in de eerste helft, veel acties en wat opviel was het overzicht dat hij had. Ondanks de drukte behield hij het overzicht, bijvoorbeeld toen hij de bal na vijf minuten naar Sean Klaiber speelde, die daarna met rechts kon schieten. Banel had oog voor zijn medespelers en gaf zo ook de voorassist bij de 2-0. Het Ajax-talent zal zich komend seizoen vooral in Jong Ajax moeten laten zien, maar kan misschien wel mee op trainingskamp naar Oostenrijk.

Christian Rasmussen

Tot slot pikken we Christian Rasmussen er nog uit. De Deen mocht voor de derde keer op rij in de spits beginnen tijdens deze voorbereiding. Het negentienjarige talent speelde een erg wisselvallige wedstrijd tegen NK Lokomotiva Zagreb. Rasmussen speelde 61 minuten mee, waarna hij werd vervangen door Enem. Tijdens het oefenduel had Rasmussen soms een goede actie of versnelling. Maar aan de andere kant had de Deense aanvaller van Jong Ajax ook slordige aannames en passes.

In de afronding kreeg Rasmussen één écht goede kans. Na veertien minuten ontving de Ajacied een goede pass van Banel, waarna hij direct op goal kon schieten. Hij koos er echter voor om te kappen en daarna liep de Deen zichzelf vast. Na het vertrek van Sébastien Haller is er een plekje vrij in de spits. Ajax wil Brian Brobbey binnenhalen en ook Dusan Tadić en Steven Bergwijn kunnen daar eventueel uit de voeten. Of Schreuder het in Rasmussen ziet zitten moet blijken. De Ajax-selectie voor het trainingskamp naar Oostenrijk is het eerste moment dat we dat kunnen zien.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Lees meer Preseason:

#1 - De visie van Schreuder, transferontwikkelingen en aanstormende talenten
#2 - Schreuder krijgt wat hij wil en ziet creatievelingen Ihattaren, Hansen en Ünüvar uitblinken
#3 - Gorter toont zich met goede reddingen, maar gaat ook in de fout

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.