Preseason: Gorter toont zich met goede reddingen, maar gaat ook in de fout

door NielsOpdam 120

Bron Ajax Showtime

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2022/2023. In de derde aflevering aandacht voor de tweede oefenwedstrijd tegen SC Paderborn, die in de tweede helft werd verloren.

Nadat Ajax dinsdagavond met 3-0 won van SV Meppen was het zaterdagmiddag tijd voor de tweede oefenwedstrijd van het trainingskamp in De Lutte. De Amsterdammers verloren met 2-5 van SC Paderborn. Uiteraard ontbraken de internationals, maar de jeugd en bankzitters van vorig jaar kregen opnieuw de kans van Alfred Schreuder.

In de eerste helft van de wedstrijd maakte Ajax een goede indruk, met een uitblinkende Mohamed Ihattaren. Schreuder koos tegen SC Paderborn opnieuw voor een nummer 10 in de persoon van Naci Ünüvar. Hij vormde het middenvelder samen met Youri Regeer en Kian Fitz-Jim. Verder was ook de combinatie aan de rechterkant opvallend, met Sean Klaiber en Ihattaren.

Dankzij twee doelpunten van Ihattaren ging Ajax met een 2-1 voorsprong de rust in. Maar uiteindelijk wonnen de Amsterdammers niet, want in de tweede helft gaven ze het weg. Er werd volop doorgewisseld en op een gegeven moment stonden er veel spelers van de Onder 18 van vorig jaar in het veld. Tot de 75e minuut stond het 2-2, maar in de slotfase ging het mis, mede door twee fouten van Patrickson Delgado. Hij leverde de bal knullig in bij de 2-3 en 2-4.

Jay Gorter

Tegen SV Meppen mocht Gorter een helft meedoen en zaterdag stond de keeper negentig minuten lang onder de lat. Zijn concurrenten Remko Pasveer en Maarten Stekelenburg sukkelen allebei met blessures en vandaar zijn er mogelijkheden voor Gorter. De 22-jarige doelman kan zich tijdens deze voorbereiding van zijn beste kant laten zien in de strijd om de keeperspositie. Tegen SC Paderborn kon hij, vooral in de tweede helft, laten zien wat hij kan.

De Ajax-goalie had een aantal zeer goede reflexen en reddingen. Daarnaast liet de doelman ook zien dat hij goed kan meevoetballen en niet snel in de stress schiet. In de tweede helft werd hij bijvoorbeeld onder druk gezet, maar hij wipte de bal over de voet van de aanvaller heen om daarna weer rustig door te spelen. Gorter kan dus prima meevoetballen en liet ook zien goede reddingen in huis te hebben, maar in de slotfase ging de doelman toch even in de fout. Bij de 2-5 kwam hij wel erg ver uit zijn goal, op een plek waar hij eigenlijk niets te zoeken heeft. De Ajax-doelman zal zelf balen van het laatste tegendoelpunt. Of Schreuder genoeg vertrouwen heeft in Gorter als eerste keeper moet in de komende weken blijken.

Sean Klaiber

Klaiber begon zaterdagmiddag opnieuw in de basisopstelling van Ajax. De rechtsachter was zelfs aanvoerder tijdens het duel met SC Paderborn. Tijdens dit seizoen moet Klaiber de strijd aangaan met Devyne Rensch en Regeer. In de beginfase van de voorbereiding mag de meest ervaren rechtsachter zich laten zien, omdat Regeer op het middenveld speelt en Rensch later aansluit. Dat kan een voordeel zijn voor Klaiber in de concurrentiestrijd.

De Ajax-back speelde alleen in de eerste helft en deed dat vooral aanvallend goed. Voorafgaand aan de kans van Ünüvar stak Klaiber Ihattaren bijvoorbeeld weg met een mooie pass. De rechtsachter was sowieso een goed koppel met Ihattaren. Schreuder was langs de kant ook druk bezig met het duo. Tijdens de drinkpauzes sprak de trainer veel met Klaiber en Ihattaren. Verdedigend stond de rechtsachter niet altijd even goed gepositioneerd, maar voetballend liet hij zich dus wel gelden. Of hij dit seizoen de vervanger wordt van Noussair Mazraoui is nog afwachten, maar als dat niet gebeurt is Klaiber in ieder geval een goede back-up op de rechtsachterpositie.

Mohamed Ihattaren

Mohamed Ihattaren is tot nu toe de man in vorm tijdens deze voorbereiding. De Ajacied speelde zaterdag een uur mee en had opnieuw een vrije rol aan de rechterkant. Ihattaren gooide de trukendoos soms weer open, zo speelde hij de bal bijvoorbeeld twee keer met zijn hak door op Regeer. Daarnaast was de twintigjarige aanvaller in de eerste helft betrokken bij veel gevaarlijke aanvallen van Ajax.

Tegen SV Meppen was Ihattaren al in goeden doen, maar scoorde hij niet. Tijdens het oefenduel met SC Paderborn was de Ajacied wel trefzeker, twee keer zelfs. Na vier minuten kreeg hij de bal, na een combinatie met Ünüvar, voor zijn voeten en schoot hij met rechts de 1-1 binnen. Maar zijn mooiste doelpunt was de tweede goal. Na 24 minuten kreeg Ajax een vrije trap, Ihattaren ging erachter staan en schoot de bal op schitterende wijze in de rechterhoek. De Utrechter liet zijn klasse zien en gaf zaterdag opnieuw een visitekaartje af aan Schreuder.

Youri Regeer

Regeer mocht tijdens de eerste twee wedstrijden van de voorbereiding op het middenveld spelen. Vorig jaar speelde hij in Jong Ajax op zowel het middenveld als op de rechtsachterpositie. Na het vertrek van Mazraoui liggen er mogelijkheden op de backpositie, maar vooralsnog gebruikt Schreuder de jonge Regeer alleen als middenvelder. Tegen SC Paderborn begon de achttienjarige Ajacied opnieuw als controlerende middenvelder, samen met Kian Fitz-Jim.

Tijdens het oefenduel in Oldenzaal speelde Regeer een wat tegenvallende wedstrijd. De talentvolle Ajacied was regelmatig slordig in balbezit. Regeer speelde verder niet opvallend, terwijl je dat wel mag verwachten van de aanvoerder van Jong Ajax en van iemand die zijn kans kan grijpen in Ajax 1. Voorafgaand aan de afgekeurde 3-1 liet hij zijn klasse wél zien met een prachtige pass op Tristan Gooijer. Voor komend seizoen is het de vraag voor welke positie Regeer in aanmerking komt. Nu gebruikt Schreuder hem als middenvelder, maar wie weet krijgt hij nog kansen als rechtsback. Dat is een plek waar meer mogelijkheden lijken te liggen voor de pas achttienjarige Ajacied.

Patrickson Delgado

Tot slot pikken we Patrickson Delgado er nog even uit. Hij wordt sinds de afgelopen winterstop gehuurd van Independiente del Valle en speelde afgelopen seizoen in Jong Ajax. De Ecuadoriaan is pas achttien jaar en wordt tot en met juni 2023 gehuurd. In de gespeelde minuten in Jong Ajax maakte de middenvelder een goede indruk en zaterdag mocht hij zijn debuut maken in het eerste elftal.

Delgado mocht direct na de rust invallen bij Ajax. Hij kwam regelmatig in risicovolle situaties terecht, waarin hij de bal kwijtraakte, bijvoorbeeld door een slechte aanname. Dat overkwam hem voorafgaand aan de 2-3. Een minuut later kreeg Delgado opnieuw de bal, waarna hij onder druk werd gezet door twee spelers van SC Paderborn. Onder druk gaf de middenvelder de bal zo weg aan een tegenstander. De Duitsers tikten de bal rond en scoorden uiteindelijk de 2-4. Het officieuze debuut van Delgado in Ajax 1 was niet goed, de Ecuadoriaan had een off-day en dat kan gebeuren. Zeker door de spanning van het debuut.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)