Preseason: Tadić en Kudus tonen zich succesvol als valse spitsen

door Thijs Zwagerman 167

Preseason: Tadić en Kudus tonen zich succesvol als valse spitsen

door Thijs Zwagerman 167

Laatst geüpdatet

In de serie Preseason observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2022/2023. In de vijfde aflevering onder meer aandacht voor het officieuze debuut van Steven Bergwijn en Owen Wijndal en de valse spitsen Dusan Tadić en Mohammed Kudus.

In de vierde oefenwedstrijd van deze voorbereiding kwam Ajax niet overtuigend voor de dag tegen KAS Eupen. De Belgen, die al langer in training zijn en daardoor zichtbaar veel fitter waren, wisten Ajax goed onder druk te zetten. Een gezapige oefenwedstrijd eindigde in 1-1, waarbij de rollen van Dusan Tadić en Mohammed Kudus als lichtpuntjes gezien kunnen worden.

Dat KAS Eupen, de nummer 15 van het afgelopen seizoen in België, het Ajax zo lastig wist te maken, was gezien het onderlinge verschil in wedstrijdfitheid niet eens heel verwonderlijk. KAS Eupen begint volgende week aan de competitie, terwijl de internationals van Ajax vrijdag pas hun eerste officieuze minuten van het nieuwe seizoen maakten. Aan het gelijke spel tegen de Belgische laagvlieger kunnen in dit stadium van de Ajax-voorbereiding dan ook niet al te grote conclusies worden verbonden.

Speltechnisch werd er door trainer Alfred Schreuder wel geconcludeerd dat zijn middenveld met name in de eerste helft onvoldoende aanwezig was. In de opbouw waren Edson Álvarez, Kenneth Taylor en Davy Klaassen meestal niet of te laat aanspeelbaar, waardoor Ajax er nauwelijks in slaagde om onder de hoge druk van KAS Eupen uit te spelen. Dit is ongetwijfeld wel iets wat Schreuder zal meenemen in zijn analyse om tot de ideale samenstelling van zijn Ajax-elftal te komen. Zeker gezien zijn voorliefde voor het voetballen door de as van het veld. Met Álvarez, Taylor en Klaassen in de middenlinie kwamen de Amsterdammers daar veel te mondjesmaat aan toe. Gelukkig waren er elders op het veld wel lichtpuntjes.

Dusan Tadić

Met de aanstelling van Schreuder en het aantrekken van Bergwijn is de kans behoorlijk groot dat Tadić dit seizoen veel minder dan voorheen als linksbuiten zal spelen. Schreuder is de uitvinder van de in 2019 zo succesvolle ‘Tadić-variant’ in de Champions League en Bergwijn speelde in zijn carrière tot dusver zijn beste duels vanaf de linkerflank. Bovendien zal Schreuder hebben gezien hoe Tadić aan het einde van het afgelopen seizoen, in de geïmproviseerde 4-4-2-formatie waarin Ajax het seizoen uitspeelde, ontzettend invloedrijk was vanuit een vrije rol in de as van het veld.

Tegen KAS Eupen maakte Tadić zijn eerste speelminuten van deze voorbereiding en dat deed de Ajax-captain in de punt van de aanval. Geflankeerd door Steven Berghuis en recordaankoop Bergwijn speelde Tadić een sterke eerste helft. Waar het middenveld telkens onvoldoende bereikbaar was, was Tadić dat als beweeglijke spits juist wél. De Serviër was ontzettend balvast en werd dan ook voortdurend gezocht door zijn ploeggenoten, waaronder zelfs regelmatig doelman Jay Gorter, die zijn aanvoerder met strakke passes veelal in balbezit bracht.

Vanuit de spitspositie had Tadić duidelijk de vrijheid gekregen om zich uit te laten zakken en elders op het veld op te duiken. De afstemming met flankspelers Bergwijn en Berghuis en aanvallende middenvelder Klaassen was hierbij goed. Dankbaar doken zij op in de gaten die Tadić in de as van het veld trok, om vervolgens in relatieve vrijheid in balbezit te komen. Het vervolg was hierna lang niet altijd goed, maar in zijn eerste oefenwedstrijd van dit nieuwe seizoen toonde Tadić aan dat er op de destijds zo geliefde en succesvolle ‘Tadić-variant’ nog geen enkele roest zit en dat het afstoffen van de variant voor Ajax weleens heel waardevol zou kunnen zijn.

Mohammed Kudus

Na de rust loste Mohammed Kudus de sterk spelende Tadić af in de punt van de aanval. Dit experiment van Schreuder leek niet op zichzelf te staan, want ook na het inbrengen van Christian Rasmussen - deze voorbereiding tot dusver voornamelijk de spits van Ajax - als vervanger van Klaassen handhaafde de Ajax-trainer Kudus in de spitspositie. De Ghanees - die door Erik ten Hag ook al eens als valse spits werd opgesteld tegen Liverpool, maar toen na zes minuten onfortuinlijk geblesseerd raakte - toonde aan goed uit de voeten te kunnen op de nummer 9-positie.

Evenals Tadić was Kudus veelvuldig aanspeelbaar en bracht hij menig Ajax-aanval in een stroomversnelling met een handige kaats of technisch hoogwaardige wegdraaien. Kudus was veel in beweging, zowel in de bal als in de diepte, en was ook voor het doel ontzettend bedrijvig. De linkspoot schoot vanuit een lastige hoek op de paal en maakte vlak voor tijd op aangeven van Nicolás Tagliafico alsnog het enige Ajax-doelpunt van de wedstrijd. Met Kudus heeft Schreuder een speler tot zijn beschikking die past in het profiel zoals Tadić de spitspositie invult. De Serviër is weliswaar iets balvaster dan Kudus, maar die stelt daar dan weer meer snelheid en diepgang tegenover.

Steven Bergwijn

Naar het debuut van Steven Bergwijn werd reikhalzend uitgekeken. Na meerdere mislukte pogingen slaagde Ajax er deze zomer voor een recordbedrag eindelijk in om Bergwijn vast te leggen. Zijn officieuze Ajax-debuut bestempelde Bergwijn voor de camera’s van Ziggo Sport zelf als ‘oké’. Hij stelde dat het ‘aftasten’ was en toonde zich tegen KAS Eupen inderdaad nog zoekende tussen zijn nieuwe teamgenoten. Naarmate de eerste helft vorderde werd de afstemming met spits Tadić en het Ajax-middenveld zichtbaar beter en Bergwijn toonde ook wel degelijk flitsen van de kwaliteiten waarvoor Ajax zo veel geld heeft neergelegd, maar spetterend was het debuut van de nieuwe Ajacied nu ook weer niet. Met meer fitheid zal ook de meerwaarde van Bergwijn duidelijker worden.

Owen Wijndal

Wat voor Bergwijn geldt, geldt eigenlijk ook voor Owen Wijndal. De linksback, die overkwam van AZ, trainde voor het duel met KAS Eupen pas één keer mee bij Ajax en was evenals Bergwijn nog zoekende. Toch beleefde ook Wijndal een degelijk debuut, waarin hij zich in verdedigend opzicht op felle wijze vastbeet in zijn directe tegenstander en aan de bal onder druk een aantal keer op knappe wijze een middenvelder vrijspeelde. Naarmate Wijndal en Bergwijn op de linkerflank meer gaan samenspelen, heeft dit tandem de potentie om uit te groeien tot een zeer waardevol duo voor Ajax.

Amourricho van Axel Dongen

Het zit Amourricho van Axel Dongen niet mee. Het toptalent, dat zich de afgelopen jaren op De Toekomst zo stormachtig ontwikkelde, kwakkelt inmiddels al bijna een jaar met blessures. Soms is Van Axel Dongen weer een tijdje fit, maar sinds vorige zomer speelde hij nooit een serieuze serie wedstrijden achter elkaar. Dat is zonde, want in de minuten die de linksbuiten wel maakt druipt zijn klasse ervan af, zowel in de Youth League bij Ajax O18 als in Jong Ajax. Van Axel Dongen is razendsnel, heeft diepgang en beschikt over scorend vermogen en een goede techniek. Schreuder lijkt de jonge aanvaller dit seizoen als optie te zien voor de A-selectie van Ajax, maar dan is het wel te hopen dat de nieuwe kwetsuur die Van Axel Dongen tegen KAS Eupen opliep meevalt. Nu bleef zijn invalbeurt noodgedwongen beperkt tot ruim twintig minuten en staat deelname aan het trainingskamp in Oostenrijk op de tocht.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Preseason:

#1 - De visie van Schreuder, transferontwikkelingen en aanstormende talenten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.