Pover Ajax wint moeizaam op bezoek bij RKC Waalwijk

door Jesse ter Haar 1054

Een matig Ajax heeft zondag een moeizame 0-1 zege weten te boeken op bezoek bij RKC Waalwijk. De Amsterdammers haalden een te laag niveau in balbezit, maar gaven ook amper tot niets weg aan de opponent. Sébastien Haller werd de matchwinner met een knappe goal.

Het was Ajax dat de aftrap van de eerste helft verrichte, maar spectaculair werd het niet. Na elf minuten voetballen ontstond de eerste echte kans voor de Amsterdammers. Het was Edson Álvarez die Dusan Tadic middels een steekpass wegstuurde en een grote kans verschafte. De Serviër probeerde het echter met een stift en stuitte daarmee op Kostas Lamprou. Enkele minuten later was het alsnog raak. Ditmaal gaf Tadic de voorzet vanaf links, waarna Haller de bal acrobatisch in het doel wist te werken. Hij moest zich in de lucht strekken en prikt raak met de punt van de schoen.

Hierna verdween het niveau uit de wedstrijd. Ajax bleef de ploeg met het balbezit, maar de kwaliteit aan de bal was er niet meer. Er ontstond nog een opvallend moment rond Álvarez, die in het voorbijgaan zijn tegenstander een tik gaf. Scheidsrechter Bas Nijhuis deed het af met een gele kaart. Serieuze kansen ontstonden er niet meer voor rust. Ryan Gravenberch waagde nog maar eens een poging van afstand, maar zijn schot miste richting en verdween naast. Op die manier ging de eerste helft redelijk geruisloos voorbij en eindigde deze bij een 0-1 stand.

Na rust bleef Ajax zoals verwacht de dominante partij, maar flitsend werd het spel nog altijd niet. Antony waagde na 53 minuten eens een poging, maar hij mikte onzuiver en schoot over. Vrijwel meteen daarna mocht Mohammed Kudus invallen. Hij verving Davy Klaassen. Al snel leek er een kans te ontstaan voor Kudus, die hij overigens naast schoot, maar de vlag ging in de lucht voor buitenspel. Na een uur voetballen, volgde een domper voor Ajax. Devyne Rensch greep naar zijn hamstring en moest het veld geblesseerd verlaten.

Met Sean Klaiber als vervanger veranderde het spelbeeld niet. Ajax bleef de ploeg aan de bal, maar speelde niet overtuigend genoeg om echte kansen te creëren. Na 67 minuten hielp de ploeg uit Waalwijk bijna een handje. Nicolás Tagliafico brak door over links, waarna hij de bal voorgaf en een verdediger van RKC Waalwijk de bal bijna in eigen doel werkte. Het niveau en tempo bleef hierna vrij laag bij Ajax en een kwartier voor tijd kwam het met de schrik vrij. Cyriel Ngonge kreeg een vrije trap te nemen namens de Waalwijkers, maar middels een knappe poging raakte hij de lat.

Na 78 minuten voetballen was daar bijna de 0-2 voor Ajax. Invaller Kudus werd aangespeeld in het strafschopgebied van de opponent, kapte zich knap vrij, maar mikte uiteindelijk via een tegenstander naast. In de eindfase van de wedstrijd kwam Ajax eveneens niet meer tot echte kansen, maar aan de andere kant van het veld gaf het ook vrijwel niets weg. Zodoende bleef het bij 0-1 en zette Ajax een volgende stap naar het landskampioenschap.