Hamstra en Huntelaar nog niet klaar: meerdere aflopende contracten bij Ajax

door Bart Veenstra 289

Hamstra en Huntelaar nog niet klaar: meerdere aflopende contracten bij Ajax

door Bart Veenstra 289

Laatst geüpdatet

De transferperiode mag dan afgelopen zijn: het werk voor het technische duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar komt voorlopig nog niet stil te liggen. Naast het voorwerk voor mogelijk toekomstige transfers zal men zich bij Ajax ook gaan bezighouden met enkele aflopende contracten.

In de afgelopen zomer slaagde Ajax er al in om de contracten van talenten Jurriën Timber, Kenneth Taylor en Naci Ünüvar te verlengen. In De Telegraaf sprak Hamstra daar zijn tevredenheid al over uit. 'Voor ons was de grootste uitdaging om de contracten van Jurriën Timber, Kenneth Taylor en Naci Ünüvar te verlengen', zei de technisch manager van Ajax. 'We kijken altijd eerst intern. Dat is de filosofie van Ajax en daar houden we aan vast. Alleen heeft het door het grote aantal getransfereerde spelers wél onder druk gestaan. Daarom zijn we ook zo blij met en trots op de contractverlengingen van Timber, Taylor, Ünüvar en het debuut van Youri Baas.'

Ondanks die verlengingen wacht het technisch duo van Ajax enkele belangrijke beslissingen te nemen. Allereerst moeten de Amsterdamse beleidsbepalers een keuze maken over Mohamed Ihattaren. De huurling van Juventus begon veelbelovend aan de voorbereiding, maar vanwege bedreigingen en intimidaties vanuit het criminele circuit zou hij inmiddels al enkele maanden niet meer hebben meegetraind met de A-selectie. Ihattaren hervatte deze week de individuele training bij Ajax. Richting eind december - wanneer zijn huurperiode bij Ajax afloopt - is het wel de vraag of Ajax de optie tot koop (van zo'n twee miljoen euro) gaat lichten.

Wat beslist Ajax op keepersgebied?

Na dit seizoen lopen enkele spelers bij Ajax uit hun contract. De meest opvallende namen zijn die van eerste doelman Remko Pasveer en die van Daley Blind. Pasveer is, net als voor zijn blessure, de eerste keeper van Ajax en staat er dan ook goed op bij de Amsterdamse club. Toch is het de vraag of Ajax óók volgend seizoen met hem verder wil. Het is niet voor niets dat Ajax deze zomer dichtbij het aantrekken van de 28-jarige Odysseas Vlachodimos van Benfica was.

Voor een beslissing over de toekomst van Pasveer lijkt het nu echter nog te vroeg. Met Maarten Stekelenburg, eveneens een keeper op leeftijd, beschikte Ajax in de afgelopen twee seizoenen ook al over een keeper met een aflopend contract. Telkens werd na het seizoen zijn aflopende contract alsnog verlengd. Mogelijk kiest Ajax met Pasveer voor diezelfde route.

Gaat Blind verlengen of is een vertrek bij Ajax nabij?

Ook Blind beschikt bij Ajax over een aflopend contract. De ervaren linksbenige verdediger kwam in de zomer van 2018 over van Manchester United en geldt sindsdien als een belangrijke kracht binnen het elftal van Ajax. Na afloop van dit seizoen is Blind 33 jaar en dus zal Ajax een keuze moeten maken: het contract van Blind verlengen of hem transfervrij laten gaan.

Voor trainer Alfred Schreuder is Blind vanwege zijn opbouwende kwaliteiten nog altijd een belangrijke speler. Zelf heeft Blind er altijd voor opengestaan om zijn carrière bij Ajax af te sluiten, al ziet hij het niet zitten om dit als bankzitter te doen. In november vorig jaar zei hij het volgende tegenover Ajax TV: 'Ajax is zeker een club waar je kunt eindigen. Of het een droom is? Misschien wel. Het zou uniek zijn, denk ik. Het zou uniek zijn om zo lang bij Ajax te spelen, er zoveel prijzen te winnen en er uiteindelijk ook af te sluiten.'

Wel wil hij zich nergens aan vastpinnen, zo stelde hij: 'Als ik op een bepaald moment niet meer kan brengen wat ik vind dat ik moet brengen bij Ajax of ik kom er om wat voor reden dan ook naast te zitten en ik vind het spel nog te leuk om op de bank te zitten, ga ik misschien ook verder kijken. Ik wil zolang mogelijk blijven voetballen.'

Meerdere aflopende contracten in zomer 2023

Met Lisandro Magallán en Florian Grillitsch heeft Ajax nog twee spelers die beschikken over een aflopend contract in Amsterdam. Wat betreft Magallán lijkt een contractverlenging niet in de maak. In de afgelopen transferperiode was er concrete interesse voor hem vanuit CSKA Moskou en Burnley, maar van een transfer kwam het om diverse redenen niet.

Grillitsch werd onlangs transfervrij overgenomen van TSG Hoffenheim. De Oostenrijker tekende voor één jaar, maar de kans is aanwezig dat zijn verblijf bij Ajax verlengd gaat worden. In de overeenkomst nam Ajax namelijk een eenzijdige optie op om het contract van Grillitsch met twee jaar te verlengen. Kort gezegd: mocht Grillitsch bevallen, kan Ajax er zelf voor kiezen om het contract van de middenvelder tot de zomer van 2025 te verlengen.

Wat doet Ajax met de huurlingen?

Ajax kent met Lucas Ocampos en Lorenzo Lucca ook twee huurlingen in de A-selectie. De Argentijn en de Italiaan worden voor de rest van dit seizoen - dus tot de zomer van 2023 - gehuurd van respectievelijk Sevilla en Pisa. Na dit seizoen zal Ajax een keuze moeten maken of het beide spelers definitief overneemt. Dat kan, want Ajax heeft bij beide spelers een optie tot koop in de huurtransfer bedongen.

Ocampos wordt dit seizoen voor een huursom van vier miljoen euro gehuurd van Sevilla. Na dit seizoen kan Ajax de Argentijnse buitenspeler voor naar verluidt zestien miljoen euro definitief overnemen. De vraag is of dat gaat gebeuren. De Raad van Commissarissen stond het eerder niet toe dat Ajax Ocampos in de afgelopen transferperiode overnam voor twintig miljoen euro. De transfersom plus zijn salariskosten zouden te gortig zijn geweest. Bovendien zou hij ook enkele andere spelers in de weg staan als hij voor vier jaar zou zijn vastgelegd.

Ook over Lucca zal Ajax een beslissing moeten nemen gedurende het seizoen. De talentvolle Italiaan debuteerde tegen FC Groningen, maar kwam daarna niet meer in actie voor het eerst elftal van Ajax. Schreuder lijkt vooralsnog te kiezen voor Brian Brobbey en Mohammed Kudus als zijn eerste twee spitsen. Lucca moet het vooralsnog doen met minuten in Jong Ajax, maar voor nu lijkt het nog veel te vroeg om een conclusie te trekken over zijn toekomst bij Ajax.

Welke contracten bij Ajax lopen af in 2024?

Naast de aflopende contracten van dit seizoen lopen er ook een drietal contracten bij Ajax na volgend seizoen af. Dusan Tadić, Davy Klaassen en Kik Pierie beschikken over een contract dat nog een kleine twee jaar doorloopt. Wat Tadić betreft, is het zo dat hij ook nog een contract tot 2026 heeft bij Ajax. In dat contract staat dat hij vanaf 2024 (jeugd-)trainer zal zijn bij Ajax. Daarbij is er nog altijd de mogelijkheid dat deze jaartallen worden opgeschoven, mocht Tadić ook na 2024 nog profvoetballer zijn bij Ajax.

Klaassen beschikt eveneens over een contract tot medio 2024. De middenvelder kennende zal hij altijd blijven vechten voor zijn plaats, maar het zal hem ook zorgen baren dat hij dit seizoen vooral op de bank zit. Dit was ook in het voorgaande seizoen al het geval. Een vertrek na dit seizoen lijkt dan ook niet uitgesloten, maar ook dat zal in de komende maanden duidelijker worden.

Pierie lijkt het voor de eerste seizoenshelft te moeten doen met minuten bij Jong Ajax. De nog altijd pas 22-jarige verdediger werd in de afgelopen twee seizoenen verhuurd aan FC Twente, maar kampte in die periode met blessureleed. Het komende halfjaar wil hij ritme opdoen bij het belofteteam van Ajax. Daarna zal men verder kijken naar waar de toekomst van Pierie ligt. Mogelijk wordt hij halverwege het seizoen verhuurd of verkocht. Gezien de vele concurrentie lijkt zijn toekomst op dit moment niet in Ajax 1 te liggen, waardoor een contractverlenging niet waarschijnlijk lijkt.

Langdurige contracten

Bij Ajax lopen er veel spelers met een contract dat afloopt in de zomers van 2025, 2026 en ook 2027. Ondanks deze langdurige contracten zullen niet alle spelers ook volgend seizoen nog bij Ajax te bewonderen zijn. Althans, dat is de verwachting. Zo tekende Jurriën Timber deze zomer voor een jaar bij, maar sprak hij al wel zijn wens uit om mogelijk volgend jaar een toptransfer te maken. Deze zomer had hij die mogelijkheid ook al, maar koos hij voor een langer verblijf bij Ajax.

Vorige week ging Timber tegenover het Algemeen Dagblad nog in op zijn toekomstplannen. 'Of er afspraken gemaakt zijn om volgend jaar een transfer te maken? Dat is wel de bedoeling ja, maar je weet nooit hoe het loopt. Maar daar is goed over gesproken samen met Ajax.'

Ook Álvarez lijkt niet heel lang meer bij Ajax te blijven. Chelsea wilde de Mexicaan in de absolute slotfase van de transferperiode overnemen van Ajax, maar de Amsterdamse club liet hem niet meer gaan. De kans is aanwezig dat de Londense club in januari bij Ajax nogmaals aanklopt voor Álvarez, die in de belangstelling zou staan van meerdere clubs uit Engeland - waaronder ook Newcastle United.

Tot slot leek ook Mohammed Kudus weg te willen bij Ajax, maar ook wat hem betreft werd een transfer tegengehouden. De Ghanees kon naar Everton, maar speelt dus nog altijd in Amsterdam en dat tot genoegen van in ieder geval trainer Alfred Schreuder. In het Champions League-duel met Rangers FC bewees Kudus zijn waarde en mogelijk gaat Schreuder nog veel vaker een beroep doen op Kudus, waardoor hij in de komende maanden mogelijk juist langer zou willen blijven bij Ajax.

2022

Mohamed Ihattaren

2023

Remko Pasveer
Maarten Stekelenburg
Daley Blind
Lisandro Magallán
Florian Grillitsch
Lucas Ocampos
Lorenzo Lucca

2024

Kik Pierie
Davy Klaassen
Dusan Tadić

2025

Jay Gorter
Devyne Rensch
Jurriën Timber
Youri Regeer
Edson Álvarez
Mohammed Kudus
Steven Berghuis

2026

Jorgé Sánchez
Youri Baas

2027

Owen Wijndal
Calvin Bassey
Ahmetcan Kaplan
Kenneth Taylor
Steven Bergwijn
Brian Brobbey
Francisco Conceição

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.