Goals Pereira helpen Jong Ajax aan een punt

door Finn Dekker 32

Jong Ajax heeft de laatste uitwedstrijd van het seizoen met 2-2 gelijkgespeeld. Op Het Kasteel leek Sparta Rotterdam lange tijd de drie punten te pakken, maar in twee minuten poetsten de beloften halverwege de tweede helft de achterstand knap weg. Danilo Pereira was twee keer trefzeker aan de kant van de Amsterdammers.

De wedstrijd begon wat tam met weinig kansen. De ploegen stonden goed georganiseerd, maar het tempo lag wat laag. De eerste echte kans voor Jong Ajax ontstond na een mooie aanval, waarin de Amsterdammers een masterclass een keer raken vertoonden. Het ontbrak echter aan een goede eindpass. Na twintig minuten was Sparta vervolgens wel trefzeker. Lars Veldwijk kreeg alle tijd om af te drukken en deed dit dan ook beheerst, laag in de verre hoek.

Jong Ajax probeerde daarna aan te zetten, alleen zorgden meerdere blessuregevallen opnieuw voor een laag tempo. De ploeg van Michael Reiziger kwam maar niet in de wedstrijd. Wanneer het wel een keer dichtbij gevaar kwam, ontbrak het aan kwaliteit in de laatste fase van de aanval. Sparta creëerde op haar beurt ook niet veel, maar was wel uiterst effectief. Vijf minuten voor rust stond Deroy Duarte aan het einde van een aanval. Dominik Kotarski kon geen redding brengen en dus verdubbelden de Spartanen voor rust de voorsprong.

Na de thee kreeg Jong Ajax iets meer grip en kreeg het wat kansjes. Meer dan speldenprikjes waren het echter niet. Jurgen Ekkelenkamp en invaller Teun Bijleveld namen het doel onder vuur, maar de keeper werd niet getest. De grootste kans was daarna voor de thuisploeg, waar Veldwijk zijn tweede en Sparta’s derde moest maken. Maar Perr Schuurs keerde de bal voor de eigen doellijn.

Vrij plots kantelde het duel vervolgens volledig. Noa Lang bracht prachtig Dani de Wit in stelling, waarna de middenvelder werd gevloerd: penalty. Deze werd benut door Pereira. Een minuut later veroverde Jong Ajax gelijk de bal na de afstrap. In de uitbraak was het Pereira die in de rebound opnieuw trefzeker was, waardoor het in een keer gelijk stond.

Na de gelijkmaker golfde het spel op en neer, de wedstrijd was eindelijk los. Namens de Amsterdammers waren Ryan Gravenberch en Pereira dichtbij Jong Ajax’ derde, terwijl Veldwijk gevaarlijk bleef aan de andere kant van het veld. In de slotfase werd het duel nog even onvriendelijk met wat overtredingen, maar kansen kwamen er niet meer en dus werden de punten verdeeld.