Ajax O17 loopt ook KNVB Beker mis na tegengoal in 115e minuut

door Gino Haverkamp 153

Ajax O17 heeft de bekerfinale verloren van FC Utrecht. In eerste instantie bogen de jonge Ajacieden een 1-0 achterstand om naar een 1-2 voorsprong, maar in de laatste minuut van de reguliere wedstrijd scoorde doelman Yaell Samson alsnog. In de daaropvolgende verlenging scoorden de Utrechters wederom in extremis. Ditmaal fataal: 3-2.

Ajax O17 begon de bekerfinale tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht dramatisch. Na nog geen 20 seconden kwamen de Amsterdammers al op een 1-0 achterstand. Tommy Setford weet in eerste instantie de bal nog te redden, maar de rebound werd raak geschoten door de spits van de Utrechters. Een paar minuten later was het dezelfde spits die de kans had om Utrecht op een 2-0 voorsprong te zetten. Hij kwam oog in oog met Setford, maar schiet rakelings naast. Meteen daarna werd het weer bijna 2-0 voor FC Utrecht, nu werd de bal maar net over geknald. Na een kwartier gespeeld te hebben kwamen de Amsterdammers wat meer in de wedstrijd. Utrecht werd wat slordiger, maar bleef gevaarlijk. In de twintigste minuut ging er een poeier van een meter of 25 links naast.

De eerste keer dat de doelman van Utrecht in actie moest komen was in de 21e minuut. Een voorzet van Rico Speksnijder ging uit het niets richting de kruising, de doelman wist de bal maar net uit het doel te houden. Ajax wist steeds meer kansen te creëren. In de 33e minuut kon Olaf Gorter de Amsterdammers op gelijke hoogte brengen, maar hij raakte de bal verkeerd en zijn schot ging naast. Vlak voor het einde van de rust kreeg Ajax O17 een enorme kans. David Voute zijn schot werd geblokt, waarna Mark Verkuijl een vrije schietkans kreeg. Hij schoot de bal rakelings naast. Ruststand: 1-0 voor FC Utrecht.

De eerste kans in de tweede helft was voor FC Utrecht. Een voorzet vanaf de rechterflank kwam voor de voeten van de spits terecht, maar hij wist de bal niet zuiver genoeg te raken. Invaller Kayden Wolff maakte zijn invalbeurt goud waard. Een goede voorzet vanaf de rechterkant kopte hij keurig binnen. Het stond weer gelijk, 1-1. Wolff was daarna meteen dichtbij de 1-2. Hij kreeg een vrije schietkans, maar schoot naast.

Bizarre goals in extremis nekken Ajax O17

De wedstrijd naderde vlot het einde, daar er geen écht bovenliggende partij was. Wel gaf Wolff zijn visitekaartje af als waar goudhaantje. Na een knappe kaats met een ploeggenoot kwam de jongeling in de 91e minuut één-op-één te staan met de keeper. De Ajacied hield het hoofd koel, kapte doelman Yaell Samson uit en maakte de winnende treffer.

Althans, dat dacht Ajax. In de absolute slotfase van de reguliere speeltijd kwam doelman Samson mee naar voren en verlengde op die manier een corner met het hoofd: 2-2 in de 94e minuut. Een verlenging was aanstaande.

Die verlenging bracht niet bijster veel actie met zich mee. Wel was het spannend, gezien de belangen en de bizarre taferelen op het veld in de blessuretijd van de reguliere speeltijd. Wollf kreeg rond minuut 100 nog een kans, maar wist niet af te ronden . Dat lukte FC Utrecht O17 wel, wederom in de allerlaatste minuut. In de 115e minuut van de wedstrijd kreeg de club uit de Domstad een vrije trap die succesvol werd verlengd door Van der Haar.

Ajax probeerde nog alles op alles te zetten om te scoren, maar dat lukte niet. Andermaal loopt Ajax O17 een prijs mis, nadat eerder het landskampioenschap uit handen werd gegeven. Ditmaal was FC Utrecht O17 te sterk.

LIVE | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (3-2)

Setford; Voute (El Aissati 56'), Gorter, Hato, Janse (Wolff, 56'); Verkuijl, Idumbo Muzambo, Appiah (Ugwu 95'); Speksnijder (Rijssel 107'), Vink (Alders 56'), Kalokoh (Janse 90+3', Konadu 91')