Ajax O17 bereikt bekerfinale na overwinning op sc Heerenveen O17

door Brent Tomassen 93

Ajax O17 heeft de bekerfinale weten te bereiken. De jonge Amsterdammers wisten met 2-0 de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen te verslaan. Op Sportpark De Toekomst waren de goals van Rico Speksnijder en Stanis Idumbo Muzambo en de reddingen van Tommy Setford van groot belang.

Ajax O17 begon de halve finale tegen de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen uitstekend. Bij de eerste kans van de wedstrijd kwamen de Amsterdammers al op voorsprong. David Kalokoh gaf de bal goed voor op Rico Speksnijder, de vleugelspeler wist vervolgens de bal subtiel binnen te tikken. Na het openingsdoelpunt bleven de Amsterdammers heer en meester. Constant werden er zorgvuldig aanvallen opgezet, maar Ajax kwam niet echt tot kansen.

Naast het vroege doelpunt, kwam de O17 tot twee andere kansen in de eerste helft. Een voorzet van Speksnijder werd ternauwernood door de Friezen weggewerkt waardoor Stanis Idumbo Muzambo de bal net niet binnen kon koppen. Het harde schot van Skye Vink, nadat hij zich knap wegdraaide, werd door de doelman gepakt. Het was een eerste helft waar Ajax de controle had, maar naast de openingstreffer onvoldoende de Friese organisatie wist te kraken. Ruststand: 1-0.

Aan het begin van de tweede helft waren de Friezen dichtbij de gelijkmaker. De verdediging van de Amsterdammers tasten mis en Heerenveen was weg. De aanvaller van de Friezen omspeelde Tommy Setford, maar raakte vervolgens vanuit een lastige hoek de paal. Setford was in de 68e minuut nog een keer van groot belang voor de Amsterdammers. De doelman wist zijn goal schoon te houden door twee uitstekende reacties. Waar Setford in de eerste helft weinig te doen had, was het in de tweede helft druk voor zijn doel. De doelman wist in de 71e minuut weer de voorsprong van Ajax te verdedigen door opnieuw een knappe redding uit te voeren.

Invaller Kayden Wolff kwam kort daarna ook tot een aardige kans, maar hij schoot de bal net over. In de 79e minuut leek Vink de wedstrijd in het slot te gaan gooien, maar werd aan zijn shirt getrokken en ging neer. Vrije trap voor Ajax. Een minuut later werd Idumbo Muzambo de diepte ingestuurd waarna hij vervolgens de doelman omspeelde en de bal tegen de touwen aan schoot, 2-0 voor Ajax. Idumbo Muzambo was bijna nog goed voor een tweede doelpunt. De middenvelder maakte de bal knap vrij, maar zijn schot werd net geblokt. Ajax plaatste zonder echt groots te spelen voor de bekerfinale.

Setford; Voute (Ugwu 82'), Gorter, Hato, Janse; Verkuijl, Idumbo Muzambo, Appiah; Speksnijder (El Aissati 82'), Vink, Kalokoh (Wolff 69').

Entius, Ugwu, El Aissati, Wolff, Reiziger, Rijssel.

1-0 Rico Speksnijder (6')
2-0 Stanis Idumbo (80')

Update 16.45 uur - FC Utrecht O17 tegenstander Ajax O17 in bekerfinale na monsterscore

FC Utrecht O17 zal de tegenstander zijn van Ajax O17 in de eindstrijd om de beker. De Domstedelingen lieten geen spaan heel van de leeftijdsgenoten van De Graafschap: op Sportpark Zoudenbalch werd het maar liefst 9-0. De Amsterdammers versloegen eerder op de zaterdag SC Heerenveen O17 op De Toekomst met 2-0 dankzij goals van Rico Speksnijder en Stanis Idumbo Muzambo.