Ajax O17 vernedert Feyenoord in kwartfinale, O15 zegeviert en O16 verliest van PSV

door Gino Haverkamp 94

Welkom bij het livetopic voor de jeugdwedstrijden van zaterdag 21 mei. Ajax O17 heeft een klinkende zege geboekt op Feyenoord. Op Varkenoord eindigde de mini Klassieker in 0-5 voor de Amsterdammers, waarmee ze door zijn naar de halve finale van de beker. Ook Ajax O15 won, hetzij met bescheidener cijfers. Doelpunten van Emre Ünüvar en Haniel Pereira da Gama zorgden voor een 2-0 zege op ADO Den Haag. Ajax O16 gaat later op zaterdag op bezoek bij PSV en kan bij puntenverlies van AZ nog kampioen worden.

FT| Feyenoord O17 - Ajax O17 (0-5)

Ajax O17 heeft zaterdag geen spaan heel gelaten in de mini-Klassieker op Varkenoord. In de kwartfinale van het bekertoernooi wonnen de Amsterdamse talenten met maar liefst 0-5. Grote uitblinkers aan Ajax' zijde waren David Kalokoh en Mohamed Hamouchi met elk twee doelpunten.

Het duel in Rotterdam startte nog rustig, maar na tien minuten begonnen de grote kansen te komen. Eerst werd Feyenoord gevaarlijk uit een vrije trap, waarbij Tommy Setford redding moest brengen. Een minuut later kon Kalokoh vanuit gevaarlijke positie een poging wagen, maar zijn schot krulde over het doel.

Beide ploegen kregen over en weer kansen en Feyenoord dacht na een klein half uur zelfs even op voorsprong te zijn gekomen. Setford was al geslagen, maar Dies Janse wist de bal van de lijn te halen. Nadat Kalokoh ook zijn tweede goede kans van de wedstrijd niet had weten te benutten leek de brilstand tot aan de rust op het bord te blijven staan.

Driemaal bleek echter scheepsrecht voor Kalokoh, want na een mooie steekbal van Hamouchi faalde de aanvaller oog in oog met de Rotterdamse goalie ditmaal niet. Kalokoh schoof de bal onder de uitgekomen keeper door en zette zijn team daarmee kort voor rust op 0-1. Met nog enkele minuten tot de rust had het na goede kansen voor beide doelen zowel nog 1-1 als 0-2 kunnen worden, maar een redding van Setford en een schot op de paal van Skye Vink aan de overzijde hielden de stand op 0-1.

Na rust zou Feyenoord snel uit de illusie geholpen worden dat er tegen Ajax nog iets te halen viel. Binnen tien minuten in het tweede bedrijf zorgden achtereenvolgens Hamouchi en Kalokoh voor 0-2 en 0-3. Eerstgenoemde deed dat op aangeven van Rico Speksnijder, Kalokoh middels een fraaie individuele actie, waarbij hij twee tegenstanders het bos instuurde.

Tussendoor had Feyenoord ook nog een arbitrale tik te verwerken gekregen, want wat op dat moment de ogenschijnlijke aansluitingstreffer was, werd afgekeurd wegens buitenspel. Zo wist Ajax na een klein uur voetballen dat een plek in de halve finale een feit was en dus kon er relaxeter gevoetbald worden.

De voet werd wat van het gaspedaal gehaald en Feyenoord nam het initiatief om enigszins wanhopig op zoek te gaan naar iets van hoop. Veel verder dan een schot van afstand waar Setford geen moeite mee had, kwamen de Rotterdammers echter niet. Als Ajax dan weer eens een keer aanzette, was het bovendien gelijk gevaarlijk, zo bleek ook toen Hamouchi in de zeventigste minuut, na een goede individuele actie voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en de 0-4 mocht tekenen.

Feyenoord bleef het proberen en zette Setford nog een enkele keer aan het werk, maar de doelman was scherp en hield zijn doel schoon. Aan de andere kant leek Ajax er wel heil in te zien om de middag voor de Rotterdamse aartsrivaal nog wat pijnlijker te maken. Kort voor tijd kregen Speksnijders en invaller Jermaine Rijssel beiden nog een honderd procent kans op de 0-5, maar een Feyenoord-verdediger wist daar op de doellijn nog een stokje voor te steken.

Het bleek uiteindelijk echter niet meer dan uitstel van executie te zijn. Enkele minuten later mocht Rijssel namelijk alsnog zijn naam op het scorebord bijschrijven. Na een knappe individuele actie kwam de invaller oog in oog te staan met de doelman. Ditmaal liet hij zich het buitenkansje op een treffer niet ontnemen en zette hij koeltjes de 0-5 op het bord, waarmee hij de vernedering voor Feyenoord compleet maakte.