Ajax nipte winnaar in vermakelijke derby

door SJvanveen 1304

Ajax heeft zondagmiddag in een vermakelijke topper AZ verslagen. Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne zorgden voor een nipte overwinning van de Amsterdammers in Alkmaar: 1-2. Door het winnen van de Noord-Hollandse derby blijft Ajax in het spoor van koploper PSV.

Op voorhand wist Ajax dat het moest winnen tegen AZ. Koploper PSV had al simpel gewonnen van ADO Den Haag (3-0) en om niet verder achterop te raken in de titelstrijd waren drie punten noodzakelijk. Om die punten binnen te halen, besloot Marcel Keizer Huntelaar in de spits te zetten ten faveure van Kasper Dolberg. De oefenmeester wilde in drukke weken de Deen rust gunnen.

De wissel van de Ajax-coach had profijt, want op slag van rust was Huntelaar verantwoordelijk voor de gelijkmaker in de Kaasstad. AZ verdedigde risicovol, David Neres pikte de bal op, stak heel fraai Huntelaar weg, waarna de spits ex-Ajacied Marco Bizot verschalkte van dichtbij: 1-1.

De ervaren spits trok de stand gelijk, want na een klein half uur was AZ op voorsprong gekomen. Een corner werd met de hand getoucheerd door Deyovaisio Zeefuik, waardoor scheidsrechter Danny Makkelie naar de stip wees. Alireza Jahanbakhsh schoot verwoestend raak: 1-0. Het was op dat moment een verdiende voorsprong. AZ miste een handvol grote kansen. André Onana stond echter meermaals op zijn post.

Aan de overkant had Ajax, voordat de goals vielen, ook al genoeg kansen gehad om de score te openen. Pantelis Hatzidiakos was twee keer de reddende engel van AZ op de doellijn na pogingen van Donny van de Beek en Huntelaar. Zeefuik kon een vrije trap van Schöne ook niet tot doelpunt verwerken.

Na een vermakelijk eerste bedrijf kwam Ajax snel in de tweede helft op voorsprong. Luis Manuel Orejuela was ingevallen voor de tegenvallende Zeefuik en maakte zijn Eredivisie-debuut namens Ajax. Met de Colombiaan op het veld kreeg ook Ajax een strafschop. Huntelaar werd vastgehouden in het strafschopgebied en Makkelie gaf opnieuw een penalty. Lasse Schöne legde aan en schoot onberispelijk raak: 1-2.

Een fysiek restant van de wedstrijd volgde, waarin Huntelaar dé kans op 1-3 miste. De spits werd mooi ingespeeld door Schöne, hij speelde zich knap vrij, maar faalde – zoals wel vaker dit seizoen – oog in oog met de AZ-goalie. Datzelfde deed Justin Kluivert tien minuten voor tijd. De buitenspeler snelde langs directe tegenstander Jonas Svensson, ging naar binnen, maar zag zijn poging gepakt worden door Bizot. Niet veel later mocht de Noorse rechtsback van AZ inrukken nadat hij een tweede gele kaart ontving voor een overtreding op Kluivert.

Even daarvoor miste AZ dé kans op de gelijkmaker. Jahanbakhsh gaf een panklare voorzet, invaller Fred Friday hoefde de bal alleen maar binnen te tikken, maar verzuimde dat te doen. Ajax kwam nog goed weg in de absolute slotfase, toen notabene keeper Bizot over kopte uit een corner. De Amsterdammers trokken de overwinning in een zéér vermakelijk duel nipt over de streep. Door de overwinning verkleint Ajax het gat op PSV tot vijf punten.

Opstelling AZ:
Bizot; Svensson, Hatzidiakos (77' Friday), Wuytens, Ouwejan; Midtsjø, Til, Koopmeiners; Alireza, Weghorst, Seuntjens (65').
Wissels AZ:
Coutinho, Van Eijden, Van Rhijn, Wijndal, Bel Hassani, Van Overeem, Helmer, Dos Santos, Garcia, Friday.

Onana; Zeefuik (46' Orejuela), De Ligt, Frenkie de Jong, Dijks; Schöne, Van de Beek, Ziyech; Neres (79' Siem de Jong), Huntelaar, Kluivert (90' Dolberg).
Lamprou, Orejuela, Dankerlui, Mazraoui, Siem de Jong, Johnsen, Dolberg.

1-0 Alireza pen. (25')
1-1 Huntelaar (43')
1-2 Schöne pen. (51')

- Ajax mist zondagmiddag Joël Veltman, Maximilian Wöber, Nick Viergever, Amin Younes, Václav Cerny, Daley Sinkgraven en Benjamin van Leer.
- Damil Dankerlui is opgeroepen als vervanger en kan zijn Eredivisie-debuut maken. Hetzelfde geldt voor Noussair Mazraoui.
- Koploper PSV won zaterdag van ADO Den Haag (3-0), waardoor Ajax móét winnen om het gat niet groter te laten worden. Bij een winstpartij in de Kaasstad bedraagt de afstand op de Eindhovenaren vijf punten.