Ajax in 2021: De negende dubbel en ongeslagen in de Champions League

door Terrence Riepma 30

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft een uiterst succesvol 2021 achter de rug. De dubbel werd voor de negende keer behaald en overwintering in de Champions League werd ook weer een feit. Wat zijn de hoogtepunten van de Amsterdamse club uit het afgelopen jaar? Ajax Showtime zet de vijf mooiste momenten van het kalenderjaar 2021 op een rijtje.

De twintigste KNVB Beker

2021 was het jaar van de twintigste KNVB Beker-winst voor Ajax. Ten Hag en zijn spelers troffen na enkele zware lotingen gedurende het toernooi - de tegenstanders waren FC Utrecht, AZ, PSV en sc Heerenveen - Vitesse in de finale. Op 18 april maakte Ryan Gravenberch in de 23e minuut de openingstreffer namens Ajax, maar lang zou de voorsprong niet duren.

Vitesse kwam namelijk zeven minuten later langszij dankzij een doelpunt van Loïs Openda. Die gelijke stand bleef tot aan de 91e minuut op het scorebord staan. Vlak daarvoor kreeg Jacob Rasmussen een rode kaart voor een fikse overtreding op Antony en was het vijf minuten later invaller David Neres die de bal in de touwen schoot na goed doorkoppen van Sébastien Haller. Zo won Ajax in extremis voor de twintigste keer de beker.

David Neres beslist de bekerfinale in extremis.

De 35e landstitel

Op 2 mei speelde Ajax in de eigen Johan Cruijff ArenA tegen FC Emmen. Ook in 2021 speelde het coronavirus een dominante rol en daarom werd de wedstrijd achter gesloten deuren gehouden. Het weerhield de ploeg van Erik ten Hag er niet van om met ruime cijfers te winnen van de club uit Drenthe. Er werd met 4-0 gewonnen en zo werd de 35e landstitel een feit.

De week ervoor was Ajax al officieus landskampioen doordat er met 2-0 werd gewonnen van AZ. Davy Klaassen scoorde toen twee maal in een deels gevulde ArenA (7500 man was aanwezig, omdat het een Fieldlab-evenement was). Daardoor hoefde Ajax in principe alleen maar een enkel punt te pakken tegen FC Emmen, maar het werden er drie. Zodoende waren de Amsterdammers met nog drie wedstrijden te gaan al kampioen van de Eredivisie én Nederland.

Een lege Johan Cruijff ArenA mocht de pret niet drukken voor de Ajacieden op 2 mei: de 35e landstitel werd een feit.

Het Champions League-debuut van Haller

Door de titelwinst in 2020-2021 was Ajax het seizoen daarna direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League en de Amsterdammers werden geloot tegen Borussia Dortmund, Besiktas en Sporting Portugal. Laatstgenoemde was de eerste tegenstander van Ajax in het miljardenbal en het werd tevens de eerste Champions League-wedstrijd voor recordaanwinst Sébastien Haller. Het seizoen ervoor mocht de Ivoriaans international niet meedoen in de knockout-fase van de Europa League, omdat hij door een fout niet werd ingeschreven voor het toernooi.

'Tijd voor revanche', moest Haller hebben gedacht toen hij op 15 september in Lissabon in de basiself van Ten Hag stond. Menig analist oordeelde vroegtijdig al dat de spits niet goed genoeg zou zijn voor de Champions League, maar dat bleek achteraf een vooroordeel te zijn. De 27-jarige schoot vier keer (!) raak tegen Sporting Portugal, iets wat eerder alleen Marco van Basten was gelukt tijdens zijn debuut in de voormalige Europacup I. Ajax won uiteindelijk met 1-5 dankzij de vier treffers van Haller en de eerste goal van Steven Berghuis in het Ajax-shirt. Haller sloot de groepsfase uiteindelijk af als topscorer met tien doelpunten in zes wedstrijden.

Sébastien Haller verraste vriend en vijand toen hij vier maal raak schoot tegen Sporting Portugal tijdens zijn debuut in de Champions League.

De 4-0 overwinning op Borussia Dortmund

We blijven bij de Champions League, want het debuut van Haller was bij lange na niet het enige Europese hoogtepunt van 2021. Na de 1-5 in Lissabon werd Besiktas met 2-0 verslagen, waarna Borussia Dortmund de volgende opponent zou zijn. Een gelijkwaardig duel was de verwachting met volop aanvallend voetbal. Van dat laatste was zeker sprake op 19 oktober.

Ajax domineerde vanaf de tiende minuut de wedstrijd en won met ruime cijfers: in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA werd het maar liefst 4-0. Dušan Tadić schoot, met wat hulp van Marco Reus, een vrije trap binnen, waarna Daley Blind, Antony en - wederom - Haller de overige drie doelpunten maakten. Na drie wedstrijden was Ajax ongeslagen en had het de maximale score van negen punten bereikt. De drie wedstrijden die nog zouden volgen in de groepsfase werden ook allemaal gewonnen en zo verbrak Ajax het eigen puntenrecord uit 1995-1996. Toen werden er zestien punten behaald in zes wedstrijden, dit jaar werden er achttien punten binnengehaald.

De Ajax-spelers vieren de klinkende zege op Borussia Dortmund met het publiek.

De 5-0 overwinning op PSV

Na de klinkende zege op Borussia Dortmund in de Champions League was PSV op 24 oktober de tegenstander van Ajax in de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen eerder dit seizoen nog met 0-4 in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Er moest dus iets recht worden gezet door de Amsterdammers. Payback time, zoals Ten Hag het voorafgaand aan het duel noemde.

En payback time werd het. Hoewel Ajax wat stroef begon, kwam het team langzamerhand steeds beter in de wedstrijd te zitten. Berghuis opende de score in de negentiende minuut, waarna het in de tweede helft pas écht een doelpuntenfestijn werd. Haller, Antony, Klaassen én Tadić vonden allemaal nog het net en zo werd PSV verslagen en vernederd met 5-0.

Dušan Tadić schoot in de 92e minuut de 5-0 tegen de touwen en zocht direct de supporters op in een bomvolle Johan Cruijff ArenA.

Terrence Riepma (Twitter: @TerrenceRiepma | e-mail: t.riepma@valkeringmedia.nl)