Ajax haalde al bijna zeventig miljoen euro aan Europese omzet binnen

door Bart Veenstra 34

Bron Ajax Showtime

Ajax haalde al bijna zeventig miljoen euro aan Europese omzet binnen

door Bart Veenstra 34

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft mede dankzij de zes zeges in de groepsfase van de Champions League al een flinke Europese omzet geboekt. In totaal tikt de teller van Ajax wat betreft inkomsten uit de Champions League bijna de zeventig miljoen euro aan.

Zoals bekend leverde plaatsing voor de groepsfase Ajax al 15,64 miljoen euro op. Hierbij moet wel gezegd worden dat Ajax 14,8 miljoen euro vooraf krijgt en de overige 800.000 ontvangt de club om de eindrekening af te maken.

Daarnaast ontvangt Ajax ook een coëfficiënten-premie ter waarde van 20,466 miljoen euro. Deze inkomsten worden bepaald door de positie op een UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar. Voorafgaand aan dit seizoen stond Ajax op die ranking op de zestiende plaats. Van de ploegen die boven Ajax op die UEFA-ranking staan, wist alleen Arsenal zich dit seizoen niet te kwalificeren voor de Champions League.

De UEFA bepaalde dat de nummer 32 van de deelnemende Champions League-teams 1,137 miljoen euro krijgt. Per positie op die ranglijst krijgt een club 1,137 miljoen euro. Ajax krijgt voor dit seizoen achttien keer het aandeel van 1,137 miljoen euro, wat neerkomt op een bedrag van 20,466 miljoen euro. Bovendien ontvangt Ajax zo'n twee tot drie miljoen euro op basis van de marketpool (tv-gelden).

Zes keer winnen levert hoge UEFA-premies op

Een zege in de groepsfase van de Champions League levert een club 2,8 miljoen euro op. Omdat de overgebleven premies van de gelijke spelen in de groepsfase worden herverdeeld op basis van het aantal overwinningen, vergaarde Ajax in totaal 18,1 miljoen euro aan winstpremies in de groepsfase.

Ajax krijgt ook een premie voor het bereiken van de achtste finales en die premier bedraagt 9,6 miljoen euro. In totaal behaalde Ajax zo'n 27,7 miljoen euro aan UEFA-premies bij elkaar. Verder in het toernooi zou Ajax nog meer kunnen verdienen: een plek in de kwartfinale zou Ajax 10,6 miljoen euro opleveren, terwijl een plaats in de halve finale zorgt voor 12,5 miljoen euro. Een finaleplaats zorgt voor 15,5 miljoen euro en het winnen van die finale zou 4,5 miljoen euro opleveren.

De Amsterdamse club kan de Europese omzet goed gebruiken. In Nederland is het voorlopig niet toegestaan om te spelen met publiek en om die reden loopt Ajax veel inkomsten mis. Per Champions League-wedstrijd haalt Ajax ruim twee miljoen euro (gemiddeld) aan omzet op en die omzet werd dinsdagavond misgelopen. Ook in de Eredivisie speelt Ajax enkele duels zonder publiek. De inkomsten op het gebied van recettes blijven na de groepsfase van de Champions League steken op 4,1 miljoen euro.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag (bijna 70 miljoen euro) is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Inkomsten Ajax in huidig Champions League-seizoen

Startpremie 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 20,46 miljoen euro
Premies 27,7 miljoen euro
Marketpool (tv-gelden) 3,0 miljoen euro
Recettes 4,1 miljoen euro
Totaal 69,9 miljoen euro

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Wie was jouw Man of the Match tegen Sporting Portugal?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.