Ajax ziet winstpremies UEFA binnenstromen; inkomsten uit recettes dalen

door Bart Veenstra 99

Bron Ajax Showtime

Ajax ziet winstpremies UEFA binnenstromen; inkomsten uit recettes dalen

door Bart Veenstra 99

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax is dankzij de zege op Besiktas in de vijfde speelronde van de Champions League wederom 2,8 miljoen rijker geworden. De Amsterdamse club kan die miljoenen goed gebruiken aangezien de recettes voor het thuisduel met Sporting Portugal zéér waarschijnlijk komen te vervallen.

Per thuiswedstrijd haalt Ajax normaal gesproken ruim twee miljoen euro (gemiddeld) op. In totaal zou Ajax aan recettes in de groepsfase zo'n 6,6 miljoen euro kunnen ophalen. Het thuisduel met Sporting Portugal wordt echter zéér waarschijnlijk zonder publiek gespeeld. Ajax geeft de kaartkopers hun geld terug mocht het duel met de Portugezen definitief zonder publiek gespeeld worden.

Dat houdt in dat Ajax zo'n 2,2 miljoen euro minder aan recettes zal verdienen aan de groepsfase van de Champions League. Bovendien zitten de plaatsen voor business seathouders en sponsoren al in het eerder overeengekomen pakket en zodoende zal Ajax deze kaarten moeten terugbetalen. Dit komt neer op 0,3 miljoen euro.

Gesteld kan worden dat Ajax 4,4 miljoen euro aan recettes ophaalde in de Champions League, terwijl de club nu ook nog 0,3 miljoen euro zal terugbetalen aan business seathouders en sponsoren. Het totaalbedrag aan recettes in de groepsfase komt zodoende te liggen op zo'n 4,1 miljoen euro.

Het aantal coronabesmettingen en het aantal patiënten in het ziekenhuis met corona zijn nog altijd stijgende, waardoor de kans groot is dat het demissionaire kabinet aankomende vrijdag tijdens de persconferentie met nog strengere maatregelen komt. De kans dat Ajax dit kalenderjaar nog met publiek zal spelen, lijkt zodoende erg klein.

Kassa rinkelt alleen al vanwege deelname Champions League

Toch kan gesteld worden dat de kassa van Ajax rinkelt dankzij de successen in de Champions League. Zoals bekend leverde plaatsing voor de groepsfase al 15,64 miljoen euro op. Hierbij moet wel gezegd worden dat Ajax 14,8 miljoen euro vooraf krijgt en de overige 800.000 ontvangt de club om de eindrekening af te maken.

Daarnaast ontvangt Ajax ook een coëfficiënten-premie ter waarde van 20,466 miljoen euro. Deze inkomsten worden bepaald door de positie op een UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar. Voorafgaand aan dit seizoen stond Ajax op die ranking op de zestiende plaats. Van de ploegen die boven Ajax op die UEFA-ranking staan, wist alleen Arsenal zich dit seizoen niet te kwalificeren voor de Champions League.

De UEFA bepaalde dat de nummer 32 van de deelnemende Champions League-teams 1,137 miljoen euro krijgt. Per positie op die ranglijst krijgt een club 1,137 miljoen euro. Ajax krijgt voor dit seizoen achttien keer het aandeel van 1,137 miljoen euro, wat neerkomt op een bedrag van 20,466 miljoen euro. Bovendien ontvangt Ajax zo'n twee tot drie miljoen euro op basis van de marketpool (tv-gelden).

Sportieve premies blijven binnenstromen

Een zege in de groepsfase van de Champions League levert een club 2,8 miljoen euro op. Ajax heeft het voor elkaar gekregen om de eerste vijf wedstrijden winnend af te sluiten. Bij elkaar zorgt dat al voor 14 miljoen euro aan premies.

De Amsterdamse club heeft zich dankzij die vijf overwinningen als groepswinnaar weten te plaatsen voor de achtste finales. Een plek in die ronde levert de club 9,6 miljoen euro op. Bij elkaar verzamelde Ajax aan premies dus al 23,6 miljoen euro. Een overwinning in de laatste wedstrijd tegen Sporting Portugal - dat tweede is en zal blijven - zou Ajax nog eens 2,8 miljoen euro kunnen opleveren.

Verder in het toernooi zou Ajax nog meer kunnen verdienen: een plek in de kwartfinale zou Ajax 10,6 miljoen euro opleveren, terwijl een plaats in de halve finale zorgt voor 12,5 miljoen euro. Een finaleplaats zorgt voor 15,5 miljoen euro en het winnen van die finale zou 4,5 miljoen euro opleveren.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag (64 tot ruim 65 miljoen euro) is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Inkomsten Ajax in huidig Champions League-seizoen

Startpremie 15,64 miljoen euro
Coëfficiëntenpremie 20,46 miljoen euro
Premies 23,6 miljoen euro
Marketpool (tv-gelden) 3,0 miljoen euro
Recettes 4,1 miljoen euro
Totaal 66,8 miljoen euro

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.