RKC - Ajax in cijfers: Tweemaal trefzekere Haller laat ook grote kansen onbenut

door Bart Veenstra 7

Bron Ajax Showtime

RKC - Ajax in cijfers: Tweemaal trefzekere Haller laat ook grote kansen onbenut

door Bart Veenstra 7

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax wist zondagmiddag met 0-5 te winnen bij RKC Waalwijk, al had de zege nog hoger kunnen - of beter gezegd moeten - uitvallen.

Ajax-trainer Erik ten Hag toonde zich na het duel een tevreden man. De oefenmeester was blij dat er meer beweging was van zijn spelers, waardoor Ajax makkelijker tot het creëren van grote kansen kwam. Uit de statistieken blijkt ook dat Ajax veel grote kansen wist te creëren in Waalwijk: acht. Van die acht grote kansen, werden er echter vier gemist.

In totaal schoot Ajax 22 keer richting het doel van RKC Waalwijk. Van die 22 schoten waren er 10 op doel. Bovendien waren 18 van die 22 schoten van binnen de zestien. Het zegt alles over hoe vaak Ajax een poging waagde in de buurt van het doel van de Brabanders.

Ten Hag was na afloop ook kritisch. De trainer ziet terecht in dat Ajax nog veel effectiever met de kansen kan omgaan. Wanneer je vijf doelpunten maakt, zou menigeen denken dat het met het maken van doelpunten wel goed zit. De trainer merkt echter terecht op dat je tegen de betere tegenstanders niet zo snel zoveel kansen zult creëren en daarom moet de efficiëntie omhoog.

Berghuis statistisch gezien de man van de wedstrijd

Steven Berghuis bewees zondagmiddag andermaal zijn waarde voor Ajax. De aanvallende middenvelder, die kampte met een heupblessure, scoorde bij zijn rentree (hij miste het thuisduel met Go Ahead Eagles) meteen tweemaal. Daarnaast leverde Berghuis twee keypasses en was hij bovendien goed voor het creëren van één hele grote kans.

Berghuis kwam in het duel met RKC Waalwijk verder tot één succesvolle dribbel, drie succesvolle lange passes, twee onderscheppingen en een passzuiverheid van 78 procent.

Tweemaal trefzekere Haller laat ook grote kansen onbenut

Sébastien Haller zal vermoedelijk met gemengde gevoelens terugkijken op zijn optreden tegen RKC Waalwijk. De Frans-Ivoriaanse spits was tweemaal trefzeker, al zal hij ook beseffen dat hij nog veel meer doelpunten had kunnen maken. In totaal waagde Haller negen keer een poging.

Van die negen pogingen waren er dus twee succesvol, hetgeen betekent dat er zeven niet succesvol waren. Onder die zeven mislukte pogingen behoren ook drie hele grote gemiste kansen. In totaal miste Ajax volgens de statistieken vier hele grote kansen, waar Haller dus een groot aandeel in had. De andere grote kans in het duel met de Waalwijkers werd overigens gemist door Dusan Tadić.

Veel goede acties Antony, maar rendement blijkt laag

Antony maakte het leven van RKC Waalwijk-linksback Luuk Wouters zondagmiddag behoorlijk zuur. Met vijf geslaagde dribbels liet de Braziliaan de verdediger van RKC enkele malen verslagen achter, al blijkt uit de statistieken dat Antony weinig rendement haalde uit zijn succesvolle acties.

Op bezoek bij RKC Waalwijk kwam Antony niet tot het creëren van kansen of het geven van keypasses. Zes keer gaf hij een voorzet, maar geen enkele voorzet kwam aan bij een teamgenoot. Zelf waagde Antony eenmaal een poging, maar zijn inzet ging naast. Wel leek Antony Ajax op 0-3 te brengen, maar dit doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Blind kent ijzersterk optreden in Waalwijk

Daley Blind was als linksback behoorlijk betrokken in het aanvalsspel van Ajax. Wie de heatmap van de verdediger van de Amsterdamse club bekijkt, ziet dat Blind vaker als linksbuiten optrad dan als linksback. Het leverde de linksback dan ook één assist op, terwijl hij ook bij de openingstreffer van Ajax belangrijk was met een voorassist.

Blind leverde verder twee keypasses en bovendien had hij het vaakst de bal van iedere Ajax-speler. In totaal kwam Blind tot 115 balcontacten. Daarnaast behaalde hij een passzuiverheid van 91 procent. In totaal leverde Blind 99 passes. Ook opvallend: van zijn veertien lange passes, kwamen er maar liefst dertien aan bij een teamgenoot.

Martínez bewijst andermaal zijn waarde voor Ajax

Lisandro Martínez bewees op bezoek bij RKC Waalwijk zowel verdedigend als aanvallend zijn waarde. De Argentijn kwam in Noord-Brabant tot vijf succesvolle ingrepen, drie onderscheppingen en vier keer het veroveren van de bal met een tackle. Daarnaast ging hij zeven keer een duel aan, waarvan hij er zes won. Verder werd Martínez geen enkele keer voorbijgespeeld.

Aan de bal bleek Martínez ook van waarde voor Ajax. De verdediger had 88 balcontacten en slechts zes keer leed hij balverlies. Van zijn 71 passes kwamen er 65 aan bij een teamgenoot. Dat komt neer op een passzuiverheid van 92 procent. Net als Blind waagde ook Martínez regelmatig de lange bal. Van zijn zeven lange passes kwamen er vijf aan bij een teamgenoot.

Gravenberch versus Klaassen: een concurrentiestrijd of moest Klaassen ritme opdoen?

Ryan Gravenberch werd tegen RKC Waalwijk al na een uur spelen van het veld gehaald door trainer Erik ten Hag. De oefenmeester bracht Davy Klaassen in en dus rijst de vraag: is er sprake van een ware concurrentiestrijd tussen de twee middenvelders of wil Ten Hag Klaassen 'gewoon' ritme op laten doen?

In de komende weken zal blijken wat het antwoord op die vraag is. Wat wel duidelijk is, is dat Gravenberch en Klaassen verschillende type voetballers zijn. Gravenberch is meer de verbindingsspeler, terwijl Klaassen belangrijk is met zijn diepgang en de korte combinaties.

In Waalwijk kwam Gravenberch in zestig minuten speeltijd tot 'slechts' 28 balcontacten. Voor een speler als Gravenberch zijn dat er relatief weinig. De middenvelder heeft ook wedstrijden waarin hij qua balcontacten richting de honderd gaat. Wel bereikte Gravenberch een passzuiverheid van 87 procent, leverde hij één keypass en kwam hij bovendien tot het creëren van één hele grote kans.

Klaassen leverde in de dertig minuten die hij speelde geen keypasses en daarnaast creëerde hij ook geen grote kansen. De middenvelder speelde wat meer 'op zeker'. Klaassen kwam tot zeventien passes, waarvan er één niet aankwam bij een teamgenoot.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties