Nederland - Oostenrijk in cijfers: Discussie over De Roon of Gravenberch laait op

door Bart Veenstra 24

Nederland - Oostenrijk in cijfers: Discussie over De Roon of Gravenberch laait op

door Bart Veenstra 24

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Oranje is er voldoende om over na te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Oranje won, met twee Ajacieden in de basis, donderdagavond met 2-0 van Oostenrijk.

Dankzij die 2-0 zege is Oranje nu al zeker van groepswinst en daarmee een plek in de achtste finales van EURO 2020. Op zondag 27 juni (18.00 uur) treft het Nederlands elftal in Boedapest een nummer drie uit de poules D, E of F. Voordat het zover is, blikken we allereerst terug op het duel met Oostenrijk.

Oranje had in het duel met Oostenrijk minder balbezit dan de tegenstander: 47 om 53 procent. Bovendien kwamen de Oostenrijkers tot veel meer passes. Oranje kwam tot 479 passes, Oostenrijk tot 531. Het belangrijkste is echter wat je met het balbezit doet en Oranje ging daar beter mee om dan Oostenrijk.

Nederland kwam tot veertien pogingen, waarvan vier op doel. Oostenrijk kwam tot negen pogingen, waarvan één op doel. Bovendien kwam Oranje tot vijf hele grote kansen, terwijl Oostenrijk slechts één hele grote kans creëerde. Belangrijkste: Nederland scoorde twee keer, Oostenrijk scoorde niet.

Stekelenburg komt tegen Oostenrijk niet in de problemen

Doelman Maarten Stekelenburg had in het duel met Oostenrijk niet heel veel te doen. In de negentig minuten die hij speelde hoefde hij slechts één redding te verrichten. Die redding was extra knap, omdat de inzet van binnen het zestienmetergebied was. Verder pakte Stekelenburg ook een bal uit de lucht.

Dat Stekelenburg nauwelijks in de problemen komt, is ook een verschijnsel dat bij Ajax - ook in de topwedstrijden - vaak te constateren valt. Vanuit het perspectief van Stekelenburg kan gezegd worden dat hij met zijn coaching ervoor zorgt dat de verdediging zo goed staat, dat de tegenstander om die reden amper tot kansen kan komen.

Net als in de vorige wedstrijd wist Stekelenburg zijn medespelers in zijn eigen zone goed te bereiken. Echter, met zijn lange ballen lukte dat voor ongeveer de helft van de tijd. Stekelenburg gaf 27 keer een lange bal, waarvan er 12 een teamgenoot wisten te bereiken.

Blind speelt alsof hij niet is weggeweest

Eind maart raakte Daley Blind zwaar geblesseerd aan zijn enkel en leek het EK zelfs onhaalbaar. De verdediger deed er vervolgens alles aan om erbij te zijn op EURO 2020 en wie Blind ziet spelen, zou niet denken dat hij ruim twee maanden aan de kant heeft gestaan met een zware blessure.

Tegen Oostenrijk speelde Blind een goede wedstrijd. Als linker centrale verdediger verrichte hij één ingreep, voerde hij twee tackles perfect uit en won hij vier van de vier duels die hij aanging. Bovendien werd Blind in het duel met Oostenrijk geen enkele keer voorbij gespeeld door een tegenstander. Van zijn 65 passes kwam 85 procent aan bij een teamgenoot en bovendien wist hij drie keer zijn teamgenoot te bereiken met een lange bal. Overigens ging Blind ook één keer succesvol een dribbel aan.

Wie moet er in de basis: Gravenberch of De Roon?

Veel Ajax-fans zien Ryan Gravenberch graag in de Oranje-basis komen voor Marten de Roon. De middenvelder mocht tegen Oostenrijk een kwartier voor tijd invallen en tijdens zijn invalbeurt had Gravenberch acht keer de bal. Van zijn zes passes kwamen er vijf aan bij een teamgenoot.

In verdedigend opzicht verloor Gravenberch een duel over de grond, maar won hij een kopduel. Verder verrichte hij een ingreep en wist hij bovendien een bal te onderscheppen. Wel werd hij één keer voorbij gespeeld.

Hoe deed Marten de Roon het? De Roon had in de 74 minuten die hij speelde 48 balcontacten. Van zijn 39 passes kwam 69 procent aan bij een teamgenoot. Hij probeerde het drie keer met een lange bal, maar geen van deze lange ballen bereikte een Oranje-speler.

Van de 48 keer dat De Roon de bal had, verloor hij de bal overigens 13 keer. De Roon ging verder vijf keer een duel aan, waarvan hij er twee won. In verdedigend opzicht bewees De Roon zijn waarde door drie keer bal te onderscheppen en twee keer de bal middels een tackle te veroveren.

De Ligt verdedigend én aan de bal ijzersterk

Voormalig Ajacied Matthijs de Ligt bewees tijdens zijn rentree tegen Oostenrijk direct zijn waarde. In verdedigend opzicht verrichte hij drie keer een ingreep, blokte hij een schot en veroverde hij de bal twee keer met een tackle. Verder won De Ligt vier van de vijf duels die hij aanging.

Ook aan de bal liet De Ligt zien dat hij sterk is. Van zijn veertig passes kwam honderd (!) procent aan bij een teamgenoot. Daarnaast had De Ligt zijn goede rentree kunnen belonen met een doelpunt, maar miste hij van dichtbij.

De Jong sterk in de dribbels én de duels

Net als tegen Oekraïne speelde Frenkie de Jong k tegen Oostenrijk weer een goede wedstrijd. De middenvelder blinkt vooral uit met zijn dribbels. Zeven keer ging hij een dribbel aan tegen Oostenrijk en vijf keer was zijn dribbel succesvol. Op het drukke middenveld zag De Jong verder 84 procent van zijn 58 passes aankomen bij een teamgenoot.

Dat De Jong veel meer is dan een goede voetballer aan de bal bewees hij tegen Oostenrijk opnieuw. De Jong ging twaalf keer een duel aan en acht keer kwam hij als winnaar uit de strijd. Bovendien verrichte hij één onderschepping en veroverde hij drie keer de bal met een tackle.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.