'Dominant Ajax moet waken voor implosiegevaar'

door BadembaBarrie 26

In een tumultueuze wedstrijd op Stamford Bridge kwam Ajax op 1-4 voor tegen Chelsea, maar mocht het na ruim twintig minuten met negen man op het veld te hebben gestaan uiteindelijk trots zijn op het behaalde punt. In de Engelse media is men zowel verbaasd, onder de indruk als kritisch op de ploeg van Erik Ten Hag.

'All hell broke loose. It was Wild West football', zo trachtte Gary Lineker tegenover The Daily Mail de wedstrijd kort samen te vatten. Zijn collega-analist Rio Ferdinand onderschrijft dat gevoel. 'We hadden geen idee wat er allemaal gebeurde. We zaten het ons hier af te vragen en het was gestoord.' Desondanks waren de beide oud-Engels-internationals niet geheel verbaasd dat Ajax de wedstrijd niet met elf man volmaakte. 'We zeiden in de rust al dat één van die centrale verdedigers eraf gestuurd zou worden.'

Ziyech als uitblinker

Lof was er ook voor Ajax, dat Chelsea gedurende het eerst uur met enige regelmaat zoek speelde. Bij The Mirror sprong vooral Hakim Ziyech in het oog. De spelmaker speelde zijn beste wedstrijden in het Ajax-shirt bijna allemaal in de Champions League en ook de toeschouwers op Stamford Bridge waren getuige van zijn klasse. Chelsea, dat afgelopen zomer geen spelers kon aantrekken wegens een transferverbod, zou zodra dat verbod voorbij is dan ook serieus na moeten denken over een bod op de herboren nummer tien, schrijft The Mirror.

Zowel The Guardian als The Mirror wijzen Ziyech aan als dé pijnfactor voor Chelsea gedurende de eerste 60 minuten. De Ajax-magiër, zoals Ziyech lovend bestempeld wordt, scheurde met zijn vaardigheid, creativiteit en gevaarlijke ballen vanaf de zijkant de Chelsea verdediging aan flarden. Ajax bereikte het eerste uur het niveau van de uitwedstrijd bij Real Madrid van afgelopen maart, zo schrijf The Guardian.

Implosie

Toch is men in Engeland ook kritisch op Ajax, dat los van de scheidsrechterlijke beslissingen ook naar zichzelf moet kijken bij het weggeven van een voorsprong van drie doelpunten, vindt The Guardian. Hetzelfde sentiment komt ook naar boven in The Daily Mail, dat naast de wedstrijd op Stamford Bridge ook de thuiswedstrijd van Ajax tegen Spurs aanhaalt en erop wijst dat er bij Ajax ongeacht de grootte van de voorsprong schijnbaar altijd een soort implosiegevaar bestaat.