TG: 'FC Barcelona meldt zich voor Onana'

ArthurV, 27-04-2020 om 23:05, 22501 views, Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

FC Barcelona heeft zich officieel gemeld voor André Onana, zo laat De Telegraaf maandagavond weten. Hoewel de doelman van Ajax staat te springen om een terugkeer naar zijn oude club, wil Marc Overmars Onana verleiden om nog minimaal een jaar bij Ajax te blijven.

'De gerenommeerde Spaanse spelersmakelaar Botines is kind aan huis bij FC Barcelona en ging met een opdracht van de Catalaanse grootmacht op pad', schrijft de krant. 'Dat de coronacrisis er in Spanje financieel flink heeft ingehakt en Barça mede door de huidige onzekerheid niet de hoofdprijs voor transfertargets kan of wil betalen, bleek uit het voorstel tot een deal met gesloten beurzen. In ruil voor Onana zou Overmars de geroutineerde Braziliaanse (reserve)keeper Neto (30), de talentvolle middenvelder Riqui Puig (20) én Alex Collado (21) of Carles Aleña (22) kunnen inlijven.'

'De directeur voetbalzaken van Ajax verkocht zijn oude club vooralsnog echter 'nee'', zo wordt er vervolgd. 'Los van het feit of de ingebrachte spelers een overstap naar Amsterdam zelf zien zitten, wil Overmars Onana gewoon behouden en minstens nog één seizoen aan zijn (tot de zomer van 2022 lopende) contract houden. De keeper is met de risicovolle speelwijze van Erik ten Hag van levensbelang en pakte afgelopen seizoen zowel nationaal als internationaal veel punten. Overmars zei tegen FC Barcelona alleen over een transfer te willen nadenken als er een fors bedrag op tafel komt voor de speler die in januari 2015 voor een opleidingsvergoeding van 300 duizend euro de omgekeerde weg bewandelde.'

Naast Barcelona, zouden ook Chelsea, Tottenham Hotspur, Paris Saint-Germain, AC Milan en Borussia Dortmund interesse hebben in de doelman. 'Overmars kan voorlopig achteroverleunen en wacht de ontwikkelingen af. Dat FC Barcelona de gesprekken met eerste doelman Marc-André ter Stegen voorlopig op een laag pitje heeft gezet – de Duitser zou na Lionel Messi het meeste willen gaan verdienen, circa 15 miljoen euro – zou de sneeuwbal weleens in gang kunnen brengen. Buitelen Barça, Borussia Dortmund en PSG uiteindelijk over elkaar heen, dan kan de prijs omhoogschieten.'

'Inmiddels klinkt dertig miljoen euro als realistischere prijs'

Mocht Onana ten koste van alles willen vertrekken, dan kan Ajax in 'een lastige spagaat' terechtkomen. 'De directie deed Onana en Botines eerder de toezegging te zullen meewerken aan een transfer als de juiste prijs wordt betaald. Aanvankelijk werd die op veertig tot vijftig miljoen euro bepaald. Maar inmiddels klinkt dertig miljoen euro als realistischere prijs.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bjorn
Dertig miljoen voor deze klasbak klinkt niet heel lekker. Veertig is acceptabel.
0 0
PierreHeno
Wat moeten wij in hemelsnaam met afdankertjes / 2e garnituur van Barça?
0 0
Juichtoon
Ter Stegen is 75 waard en is 6 jaar ouder. Voor Onana dient Ajax hetzelfde te vragen.
0 0
xMilkshake
30Mil + die genoemde spelers ruil neem ik aan dan??
0 0
Champy
Gaat Ter Stegen weg dan? Wil Onana wel 2de keeper worden?
0 0
Babayaka
Barca zal de corona gebruiken om de prijs te drukken. Loon verlaging aanvragen bij je spelers maar wel er op los kopen ik hoop dat er nog een hele tojd niet gvoetbald word en dat de hele klere zooi instort.
7 0
14AJAX14
Je kunt het jezelf ook makkelijk maken naar Barca en gaan voor Suarez + Puig en een doorverkoop percentage op Onana van 20%.
30 miljoen is natuurlijk te weinig... daar mogen de clubs de bieding beginnen ja...Mocht er geen andere club met meer komen dan kan hij naar Barca vanaf 15 Augustus voor 30 miljoen, zou ik hem vertellen. Waarom? Omdat er sowieso Duitse en Engelse clubs gaan komen die die meer dan 30 gaan bieden.
0 0
NUL20
30 miljoen?

no way
4 0
Henkjanklaas
Het wordt hoog tijd dat Ajax zich keihard opstelt richting Barcelona door een zeer hoog bedrag te vragen, althans indien Marc onverhoopt niet een deal met Onana heeft inzake een beperkte transfersom. De tijd dat grootmachten zo maar spelers bij Ajax weghaalt, moet afgelopen zijn of ze moeten topbedragen neertellen.
2 0
AjaxDaniel
Stel Onana gaat weg, wie zien jullie dan graag komen? In principe hebben we natuurlijk al Scherpen in huis voor de lange termijn maar die vind ik nog lang niet goed genoeg. Misschien Bizot? Dan sla je meteen 2 vliegen in 1 klap want je verzwakt AZ enorm. Ik vind Bizot na Onana de beste keeper van de Eredivisie.
0 0
Babayaka
Geen cilissen iedergeval
0 -1
Sampaoli
Spelers van AZ halen is in mijn ogen niet optimaal door de belachelijke Ajax-tax. Vragen zeker 20% meer aan hun grote broer, louter omdat ze gefrustreerd zijn dat ze altijd in onze schaduw zullen staan.
0 0
14AJAX14
Niks halen bij AZ idd. Goede keeper?
Geen idee wie ons Onana moet doen vergeten...
0 0
Juichtoon
75 miljoen voor deze club er geen cent minder vragen.
2 -1
Dolblij
Zeg maar nee, dan krijg je er 3 voor terug..........lijkt niet op mensenhandel, het is mensenhandel. Stel je voor, je bent een jonge pik en je hebt het goed naar je zin bij Barca, en ineens wil Barca Onana hebben en voor je het weet moet je naar Amsterdam als onderdeel van een ruil en je hebt niets te zeggen..............
0 -2
ajaxdordtt
Bij mensenhandel verdienen de slachtoffers doorgaans geen miljoenen.
1 0
Bky
Niets te zeggen nog wel haha.
3 -1
LammertAlbertus
Onana moet met Terstegen daar in zeer goede doen natuurlijk nog niet naar Barca gaan .
Mocht Onana toch nu al bij Ajax vertrekken zou ik Van Crombrugge halen .
Bij vertrek van Ziyech Donny Tagliafico Onana Veltman zou ik het zo doen

5 lefties 5 righties
lefties left righties right
as links rechts om en om
Tuttifrutti

Tadic op 6
De geweldige Giovanni die ik nu binnen 1 maandtijd 4 x heb zien trainen op 10
Gio = een wereldtalent een echte 10 explosief steengoed
Ekkelenkamp ipv Donny

Dit is een heel goed team

Van Crombrugge
Mazraoui Schuurs Blind Martinez
Ekkelenkamp Tadic Eiting
Giovanni
Promes Neres

Reserve team
Scherpen
Q. Timber J. Timber Botman Familia
Llansana
Mendez Taylor
Ünüvar
Sontje Anthony
0 -4
Cello
Met 1 ding ben ik het wel eens met je. Giovanni is idd een heel erg groot talent!. En idd misschien zelfs wel een 'wereldtalent'.
Het is ook een leider binnen de lijnen, zoals ik dat heb kunnen zien. Is ook niet voor niets telkens door zijn coaches (zowel bij Santos als bij de Braziliaanse jeugdelftallen) tot aanvoerder gebombardeerd. Dus ja, ik ben er wel van overtuigd, dat dit een mannetje gaat worden dat het heel erg ver gaat schoppen op het wereldtoneel. Echt SUPER dat Ajax hem heeft weten te strikken. Echt fantastisch!.

Hij was ook aanvoerder van het Braziliaanse team, dat destijds Oranje -15 met o.a. Sontje Hansen, Brian Brobbey, Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor. etc, versloeg met 2-1. Opmerkelijk daarbij was dat hij toen beide Braziliaanse goals maakte. Dus een geheel onbekende is hij niet voor een aantal ajacieden, die hij bij JA gaat tegenkomen.
0 0
Bky
Aandacht te weining?
1 -1
OntlastendeMiddenvelder
Strik eromheen en bij ons houden.
0 0
eros
Een vertrek van Onana en Tagliafico zou het hardst aankomen bij Ajax. Zeker Onana gaan we heel erg missen.

De spelers die we de laatste jaren van Barcelona hebben ontvangen, hebben om verschillende redenen niet echt gerendeerd op Gabri na.

Als we al gaan ruilen, neen dan Suarez maar mee in de deal.
Al t overige zou ik niet al te happig op zijn.
0 0
Schip
Nou, Onana deed het best aardig.

Maar wel mee eens dat Barca gewoon een marktconforme prijs moet bieden.
1 0
NelsonAFCA
Precies.

Bojan en Cuenca waren bepaald geen pareltjes van Barcelona. Sommigen hebben liever geld en ik ga voor kwaliteit en dat is Onana en die moet je kost wat het kost behouden voor de club. Ook een ruil deal doen voor jeugd spelers van Barca moet je niet willen, want we zijn geen opvang plek als een kindercrèche. Wij zijn Ajax Amsterdam! En dat willen we zo behouden. Jongens als Ünüvar, Danilo, Giovanni enzovoorts komen er aan, en die moet je niet laten banken bij Ajax1.
0 0
Ajax4proud
Staat duidelijk voor de juiste prijs, prima. Wil Onana graag nog lang zien bij Ajax maar dat is deze tijd gewoon niet meer mogelijk. Gun Onana het beste!
0 0
Restored
NTK
0 0
Hagmag
40 miljoen is zeker realistisch.
0 0
JSF
Die hou je niet tegen als B wil. Indien 30mln dan wel een goede speler erbij
0 0
Ajaxxxisdebeste
Hoop nog minstens 1 jaar, zo uit elkaar gaan tijdens een pandemie is voor niemand leuk...
2 0
Babayaka
Ben bang dat de spelers denken gauw cashen voor er nooit meer gevoetbald wordt.
Deze ongein kan in september over zijn, maar het kan ook nog 10jaar duren.
1 0
NelsonAFCA
Van basisplaats, lekker cashen op de bank bij Barcelona. Kom op man! Ter Stegen keep je niet 1,2,3 zomaar eruit hoor.

Lekker bij ons aller Ajax blijven.
2 0
Cruijffthebest
Onana behoort tot de beste keepers van Europa, dus realistisch is een prijs tussen de 40 en 50 miljoen zeker en anders gewoon opzouten, simpel!
We zijn al veel te lang de Aldi van de transfers geweest.
Tweede optie is minimaal 30 miljoen en dan moet er minimaal 1 hele goede speler van Barca naar ons komen ( creatieve middenvelder of CV ) en een hele goede keeper terug gehaald kunnen worden, anders gaat het feest gewoon niet door.
0 0
Multi
Als je Onana wil, gewoon betalen. Als Onana graag weg wil en voor zijn kans wil gaan dan moet je die hem ook gunnen, hij is al jaren onderdeel van Ajax. Echter zal er gewoon gedokt moeten worden, wat hebben wij aan een speler die hierheen komt, maar er eigenlijk niet echt wil zijn.

Eerste vraag die ik bij die aangeboden spelers al zou stellen is: wil je naar Ajax? Is het geen volmondig ja, dan hoeft het van mij al niet.
0 0
niquedegraaff
Hoezo realistischer? Waarom zou je je eigen vlees in prijs verlagen. Man man man
0 0
Jornnn
Als die prijzen zo dalen, kan ajax zich wel eens gaan melden voor boadu en stengs. Met 15-20 miljoen kom je er wel in totaal.
1 -4
Bky
Prijzen dalen relatief. Alles daalt, ook onze transferinkomsten, dat heft elkaar op. Nu denken van "hah, nu is alles goedkoper dus sla je slag" is een foute redenering in deze tijd.
0 0
Ozymandias
Waarom zou Ajax zich melden voor Stengs en Boadu terwijl ze Antony en Traoré al in huis hebben?
3 0
ajaxdordtt
Boadu is een paar klassen beter dan Traore.
1 -3
Ozymandias
Ik vind Boadu maar iets beter dan Traoré en gezien het feit dat hij al jaren in één van de beste jeugdopleidingen van Europa speelt terwijl Traoré minder dan anderhalf jaar goed wordt begeleid zou het me niet verbazen als Traoré zich de komende jaren sneller ontwikkeld.
1 0
eros
Ik vind Boadu op het moment beter als Traore, maar geen Ajax spits. Traore gaan we veel plezier aan beleven. Ik zou dan ook niet in de spits positie investeren.
0 0
Jornnn
Gewoon om AZ even te laten zien wie de baas is.
0 -1
Ozymandias
Dit bedoel je als grapje toch? Op AjaxShowtime is het niet altijd geheel duidelijk voor mij wat leden als grapje schrijven en wat ze serieus bedoelen.
0 -3
Jornnn
Tuurlijk. Het gaat mij erom dat we de waarde van spelers niet vooraf omlaag moeten lullen. Het kan namelijk ook zomaar zijn dat het in Augustus weer gekkenhuis is qua transfermarkt.
1 0
Ozymandias
De transfermarkt is ongelofelijk onvoorspelbaar en het zou inderdaad kunnen de huidige economische crisis minder invloed heeft dan nu wordt verwacht.
0 0
VoorOnzePloeg
Gewoon melden voor Wijndal. We hebben nu een linksback nodig, aangezien nico weg wil en Wijndal is nog jong en kan volgend jaar wel de basis in denk ik
0 -1
Gonzalez75
Typisch weer zo constructie van een club als Barcelona. Weer wat spelers erbij gebruiken om in een zgn. ruil te betrekken. In het verleden waren we daar wat gevoeliger voor, maar tegenwoordig niet meer zo. Als ze Onana echt willen kopen, dan voor de juiste prijs. Krijgen ze Varela er gratis bij. Oh nee, die gaat hopelijk terug naar Portugal.
2 0
WinstonBogarde
Precies, vorige keer maar moeilijk doen en een zogenaamd samenwerkingsverband aan willen gaan over die 75 miljoen voor De Ligt.. Om vervolgens iets van 130 miljoen aan concurrent Atletico Madrid te betalen voor Griezmann..
1 0
Van Reenen
Bovendien is het nog maar de vraag of Puig de overstap naar Ajax wil maken.
0 0
Joseph
Als hij dat niet wilt, zal Barcelona gewoon de volle mep moeten betalen. Kan Ajax op zoek naar een andere creatieve middenvelder met dat geld.
0 0
Joseph
Waarom zou de juiste prijs opeens dalen als Ajax het geld harder nodig heeft??

30 miljoen plus Puig, dat lijkt mij de juiste prijs. Vooral omdat Ajax erg geholpen is met een creatieve aanvaller..
0 0
BokkieBokstra
Boter bij de vis! Geen rare constructies.
0 0
afcasven1995
Puig komt qua speelstijl het meest in de buurt van Frenkie. Zo technisch en kan op elke plek van het veld een mannetje uitspelen. Zou wel een stunt zijn om hem te halen.
0 0
donpedroh
80 miljoen, dat kost een wereldklasse keeper. Punt uit!
0 0
Bky
Ik ken die talenten niet, Neto zal wel een goede zijn, maar dan moet je er nog een talent bij krijgen. Zijn die talenten echt zoveel beter dan dat wij hebben lopen in Jong?
0 -1
godlike
Allemaal gelul, gewoon minimaal 50 miljoen voor één van de beste keepers ter wereld en een doorverkooppercentage. Ik weet nog dat Kepa naar Chelsea ging.. was die zo goed? en van welke club kwam die...?

Ik zou André een flinke salarisverhoging geven om nog een jaar te blijven. Als je dan in de CL weer presteert komt er vanzelf een Engelse club die op gaat bieden.
0 0
Bky
Kepa ging in 2018.

Wat was er nog niet in 2018?
0 -2
Hans Kraay Jr.
Het nieuwste album van Justin Bieber?
0 0
Jelephi
Gaat Onana ineens minder keepen vanwege Corona?
0 -2
OviMivO
Ja zeker.

Dit seizoen al 9 competitie duels minder gespeeld!
:)
4 0
Bky
Is dit serieus het beste argument waar je mee kan komen?
2 -2
milan-jantje
Begin Barcelona wel een beetje een corrupte club te vinden. Zeggen ja Ajax moet en andere clubs moeten zich aangaan passen aan de nieuwe transfer markt. Nou 1. Niemand weet nog hoe deze markt eruit gaat zien want zover is het nog niet 2.Barca vraag ook gewoon nog steeds de hoofdprijs voor hun bankzitters geloof dat ze reeds uit diverse Spaanse media 50 a 60 miljoen voor Umtiti vragen 3. Wordt gewoon betalen anders komt er wel een club langs die dit wel gewoon doet 4. Prima als ze Neto, Puig, Alena en Collado erbij doen maar dan nog wel 10 a 20 miljoen erbij en geen terugkoop optie of doorkoop clausule daarbij mochten ze geen salaris willen inleveren mag Barca ze een deel blijven betalen. En dan is het aan hen take it our leave it.
2 0
Bky
Ja, we hebben een nieuwe realiteit in de transfermarkt, daar kun je je beter gewoon aan aanpassen ipv halsstarrig net doen alsof het niet zo is. Umititi verkoop je niet meer voor dat bedrag en dan blijft deze in redelijk kritische tijden op je loonlijst staan.

De oliedollars zijn opgedroogd, dat was al zo voor de coronacrisis. Nu komt corona daar nog even overheen en daarna volgt er een zware economische crisis. Wat Ajax nu doet is gewoon slim. Clubs die het snelst aanpassen hebben hogere overlevingskansen en hogere kansen om toekomstig succes.
1 -2
Fingerbang
Is het wel eens eerder voorgekomen spelersruil?
Zie het wel vaker in de geruchten voorbij komen maar heb het eerlijk gezegd nog niet meegemaakt.
1 0
Okocha078
Als Onana daadwerkelijk naar Barca wil, dan is het misschien wel een goede deal om Alena, Neto en Tobido hierheen te krijgen. Je krijgt er een goede keep en 2 goede talenten die je wss in de toekomst ook voor goed geld kan verkopen voor terug. Mochten Nico, Dest,Donny ook nog vertrekken zou je zoiets krijgen:
--------------Tadic--------------
-Promes-Neres-Anthony-
------Propper---Alena------
Martinez------------Veltman
--‐------Blind--Tobido------
‐------------Neto---------------
Bank: Scherpen,Nous,Schuurs,Timber,Gravenberch,Lang, Traore en Castillo
Proberen om Alvarez,Magallan,Marin te slijten en Propper te halen.
Talenten als Botman, Hanssen,Taylor en Naci ruimte geven om minuten te maken.
0 -2
mvdk
Er vanuit gaande dat Tagliafico, vd Beek, Dest en Onana vertrekken en dat Ziyech natuurlijk al verkocht is...

Leeg trekken die handel en grof ervaring binnenhalen. 30 miljoen plus Neto, Suarez en Rakitic. Rakitic is 32 en Suarez 33 en hebben weinig restwaarde, maar VEEL ervaring en kwaliteiten. Neto is gewoon een zeer goede keeper en is 30, waardoor hij nog wel 5 jaar mee kan. Ze zullen alleen een aardig salaris verdienen, maar door het vertrek van een groot aantal spelers komt er ook aardig wat salaris vrij.

Eerste elftal
Neres---Suarez--Antony
-----------Tadic----------
----Rakitic----Gravenberch
Martinez-Blind-Schuurs-Veltman
-----------Neto

5 talenten, 5 zeer ervaren spelers en Veltman die ook al aardig wat ervaring heeft. Waarom zo veel ervaring? Er komt een berg aan talent aan, zoals Traore, Brobbey, Hansen, Taylor en Unuvar en dan hebben we ook nog Timber en Schuurs. Die gaan echt ENORM veel leren van die gasten. Traore en Brobbey die met Suarez kunnen werken, Hansen en Unuvar die van Rakitic kunnen leren. De talentvolle keepers hebben Van der Sar natuurlijk al rondlopen, maar Neto is ook een aardige keeper en rot weg bij Barca, wat eeuwig zonde is. Het is echt een veel betere keeper dan Cillessen! Wat zal Valencia spijt hebben... Taylor kan op zijn beurt veel leren van Blind. Prachtig toch? De jongens lekker veel laten rouleren en laten leren!

Promes en Hansen kunnen rouleren met Neres en Antony.
0 -4
Bky
Waarom vragen we niet gewoon Messi?
0 -1
MK77
Die is te klein
0 0
mvdk
Jij bent weer overdreven, maar even serieus: die gasten worden ouder... nee heb je, ja kun je krijgen. Proberen kan altijd!
0 -1
afca1985
Zo onrealistisch, kom op man
0 -1
mvdk
Ik denk dat Rakitic serieus haalbaar is! Werd een aantal keer gepasseerd en is al 32. Onana is veel geld waard er Barca zit in geldnood! Alles hangt en staat natuurlijk wel met de eventuele lengte van deze klote crisis, maar Ajax staat een stuk beter op de kaart dan voorheen en heeft geld! Suarez is gek op Ajax en zie ik 100% als haalbaar. En verder... als Barça Neto al wil betrekken, dat zou je toch denken dat hij ook best wil?
0 -2
Ajaxamsterdam0485
Rakitic krijgt 8 miljoen per jaar, denk je dat hij in de eredivisie wil gaan spelen voor minder dan de helft
0 0
mvdk
Ene Gabri verdiende destijds ook een flink pak geld en won o.a de CL met Barca. Waar speelde hij na Barca?
0 -1
Ajaxamsterdam0485
Zet hetvmaar uit je hoofd die gaat gewoon naar een inter voor 6,5 miljoen per jaar
0 0
VoorOnzePloeg
Suarez haalbaar? Neto haalbaar? Rakitic haalbaar?
0 0
mvdk
Ja. Ze worden ouder. Zeker Suarez! De halve selectie staat te koop, op De Jong, Messi en Ter Stegen na... Althans, volgens de berichten van vorige week. Niet geschoten is altijd mis.
0 0
Suarez16_
Neto, Puig + 20 miljoen zou een goede deal zijn. Dan heb je een ervaren vervanger die zich al bewezen heeft bij Valencia, de controleur die we al heel lang nodig hebben plus een lekker bedrag.
0 0
afca1985
Puig kan je beter als 10 gebruiken dan als controleur naar mij mening, anders zou nog liever Regeer daar een kans geven, eigen jeugd eerst, hetzelfde fysiek ongeveer, Marin en Alvarez lijken me daar (gelukkig) wel klaar lijkt me
0 0
echteajacied
Ik vind 60 miljoen Euro een juistere prijs. De tijden van een appel en een ei zijn ondanks de corona crisis voorbij.
3 0
AFCA-B93
Onzin. Onana gaat geen tweede keeper zitten wezen.
1 0
MankeNelis
4 dikke salarissen lozen, dat is wat ze voor ogen hebben. En die 4 spelers laten zichzelf als een zak aardappelen verhandelen? Vreemde deal.
1 0
JordanAFCA
Puig, Alena en Neto zou echt een superdeal zijn.
1 -3
Sjaakvaak
En Puig en Alena en Neto, niet verkeerd.
1 -1
Jan Doedel
Onana voor een habbekrats naar Barcelona en daarna verkopen onze vrienden ter Stegen voor 100 miljoen.
Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
3 -1
markk
Ruildeal Onana voor Puig, nog een toptalent en 50 miljoen, omdat we zulke goede vrienden zijn.
2 -2
Ismael Urzaiz
De contractonderhandelingen met Ter Stegen zijn schijnbaar gestaakt. Dit kan 2 dingen betekenen: ze willen Ter Stegen niet zijn gewenste salarisverhoging geven en ze willen hem daarom verkopen, of ze willen Ter Stegen niet zijn gewenste salarisverhoging geven en zetten hem onder druk door te doen alsof ze Onana gaan kopen. Ze zijn daar heel goed in het bespelen van de pers.
7 0
kevinski94
Alleen te ruil voor Frenkie terug.
3 0
KVF
Zijn die jongens huur of koop?
0 0
Bjorn
Ik gun hem de weg terug naar zijn droomclub bij de juiste prijs. Maar nog een jaar Ajax zou geweldig zijn.
0 0
stopperspil
Barcelona wil de vraagprijs van 40mljn niet voldoen maar wel een aantal spelers die niey goed genoeg zijn voor Barcelona ruilen..
3 -1
Toon meer reacties