Ajax veel minder effectief uit corners en vrije trappen

BartVeenstra, 22-03-2020 om 14:30, 14182 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax scoort dit seizoen opvallend minder vaak uit corners. Vorig seizoen scoorde Ajax bijna tien procent van al haar doelpunten uit een hoekschop, terwijl dat percentage dit seizoen op slechts vijf ligt. Vooral Matthijs de Ligt wordt node gemist. Ook het aantal rake vrije trappen (direct) is afgenomen sinds het vertrek van Lasse Schöne. Een overzicht.

Dit seizoen wist Ajax in de Eredivisie in totaal 68 keer te scoren. Daarvan werd er vier keer gescoord uit een corner. Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez, Perr Schuurs en Dusan Tadic waren de spelers die trefzeker waren uit een hoekschop. Vorig seizoen scoorde Ajax in totaal 119 treffers, al had het daarvoor wel negen duels meer de tijd. Van die 119 treffers vielen er elf uit een corner. Matthijs de Ligt (2), Tadic (2), Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne, Tagliafico en Daley Blind waren allen trefzeker uit een hoekschop van Ajax. Bovendien wist Ajax af te dwingen dat een tegenstander uit een corner van Ajax twee keer een eigen doelpunt maakte.

In het Europese seizoen wist Ajax dit seizoen 21 keer te scoren. Twee keer werd er gescoord uit een hoekschop. Opvallend genoeg werden die twee treffers gemaakt door dezelfde persoon: Tagliafico. In het seizoen ervoor scoorde Ajax in totaal 35 treffers in Europees verband. In totaal werd er drie keer gescoord uit een corner. Die drie treffers werden gemaakt door één speler: Matthijs de Ligt. De verdediger scoorde alle doelpunten met zijn hoofd. Tegen Standard Luik, Juventus en Tottenham Hotspur kopte hij raak uit een corner.

In het bekertoernooi dit seizoen wist Ajax geen enkele keer te scoren uit een hoekschop. En dat terwijl de club vorig seizoen nog vijf keer scoorde uit een corner in de TOTO KNVB Beker. Perr Schuurs, Donny van de Beek, De Ligt, Tagliafico en Blind waren in het vorige seizoen allen trefzeker uit een corner in het bekertoernooi.

Dit seizoen scoorde Ajax in totaal – tot dusver – 103 keer. Daarvan wist de club zes keer uit een corner te scoren. Dat komt neer op een percentage van 5,8. In het vorige seizoen wist het elftal van trainer Erik ten Hag in totaal 175 keer te scoren. Daarvan waren er negentien uit een corner, hetgeen neerkomt op een percentage van 10,8.

Vrije trappen: Schöne wordt gemist

Ook uit vrije trappen scoort Ajax dit seizoen tot nu toe minder dan vorig seizoen. Vorig jaar scoorden de Amsterdammers 175 keer en daarvan waren er elf goals uit een vrije trap. Dit seizoen werd er zes keer uit een vrije trap gescoord, maar er werd tot dusver ook ‘maar’ 103 keer gescoord. Als je het aantal doelpunten uit vrije trappen omrekent naar procenten, wordt het volgende duidelijk. Van alle doelpunten kwam er dit jaar 5,83% uit een vrije trap. Terwijl vorig jaar 6,29% van alle goals uit een vrije schop kwam.

Toch moet er een kanttekening worden geplaatst. Ajax heeft dit seizoen uiteraard veel minder wedstrijden gespeeld dan vorig seizoen, waardoor de Amsterdammers logischerwijs ook minder doelpunten konden maken. Ondanks dat is het wel een feit dat er dit seizoen weinig vrije trappen direct ingaan. Er gaan namelijk veel vrije schoppen via via in. Europees werd er vijf keer gescoord uit een vrije trap. Daarvan ging er één direct raak. Een ander werd via het hoofd van Edson Álvarez binnen gekopt en drie andere doelpunten gingen via de tegenstander het doel in. 

Als je aan Ajax en vrije trappen denkt, komt de naam Schöne al snel naar boven. De Deen scoorde vorig seizoen vier keer uit een vrije schop. Daarnaast waren er veel Ajacieden die één keer scoorde uit een vrije schop. Ziyech, Huntelaar, Dolberg, Neres, Blind, De Ligt en Labyad waren allemaal trefzeker uit een vrije trap die in tweeën werd genomen. Tijdens het huidige seizoen waren de goals uit vrije schoppen het vaakst een eigen goal (3). Ziyech, Tadic en Álvarez scoorden allemaal één keer uit een vrije trap die in twee instanties werd genomen of die van richting werd veranderd.

Conclusie

Ajax scoort dit seizoen minder uit vrije trappen, maar heeft ook minder wedstrijden gespeeld dan afgelopen jaar, waardoor ze logischerwijs minder scoringskansen hadden. Er gaan dit jaar veel vrije schoppen in via de tegenstander, terwijl Schöne vorig seizoen regelmatig een vrije trap direct binnenschoot. Ajax mist dit jaar dus belangrijke wapens. Zonder de kop-kwaliteiten van De Ligt is Ajax minder gevaarlijk bij corners, terwijl Schöne wordt gemist bij vrije trappen, omdat hij er altijd eentje binnen kon schieten.


De cijfers van Ajax in het seizoen 2018/2019. De Amsterdammers scoorden liefst 175 doelpunten in totaal. Daarvan vielen er negentien uit een corner (10,8 procent) en elf uit een vrije trap (6,3 procent).


De cijfers van Ajax in het seizoen 2019/2020 (tot nu toe). Ajax scoorde tot nu toe 103 doelpunten. Daarvan scoorden de Amsterdammers er zes uit een corner (5,8 procent) en zes uit een vrije trap (5,8 procent).


Bart Veenstra
(Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Niels Opdam (Twitter: @Niels_Opdam | e-mail: n.opdam@valkeringmedia.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hwb
Hoewel ik meteen geloof dat Ajax minder effectief is uit dode spelmomenten, blijkt dat niet uit dit artikel. Effectiviteit gaat over de vraag 'welk deel van je corners en vrije trappen wordt een doelpunt?'. Dat is een heel andere vraag dan 'welk deel van je doelpunten komt uit corners en vrije trappen?'. Als Ajax maar de helft van het aantal doelpunten maakt uit dode spelmomenten, terwijl ze maar een kwart van de dode spelmomenten hebben gekregen, hebben ze dus minder doelpunten én zijn ze effectiever.
Dat is hier niet aan de hand, maar toch zou het veel interessanter zijn om te weten 1 op de hoeveel corners nou een goal wordt. En hoe zit dat bij vrije trappen? Daaraan kun je namelijk afmeten hoe goed een team daarin is.
0 0
stopperspil
Domme corners van Ajax: Ziyech en Promes staan bij het nemen naast elkaar bij de cornervlag: zo mis je dus een speler in de 16 en bij restruimte en meeverdedigen
2 0
Ron75
We hebben inderdaad minder goede kloppers, maar ook de voorzet is gewoon slecht. Corners worden vaak kort genomen I.p.v. direct. De directe corners zijn vaak gewoon heel slecht. Vrije trappen of afstandschoten gaan vaak huizenhoog over (vooral bij Ziyech).
2 0
Noxin
De hoekschoppen dit seizoen zijn over het algemeen weer van belabberde kwaliteit.
3 0
Henkjanklaas
Je hebt die specifieke kwaliteiten laten gaan.
Ook schieten we van enige afstand te weinig op het doel. Schieten is niet verboden!
4 0
Sterspeler
We hebben ook nog maar 4 spelers die echt goed koppen en maar 1 met lengte. Daarbij is Veltman geblesseerd. Dan houd je dus Nico, Huntelaar en Tadic over. Terwijl de laatste 2 ook nog is op dezelfde plek spelen.
0 -1
Tjpknge
Kan Tadic goed koppen?
1 0
Sterspeler
Tadic kan prima koppen. Is alleen niet zo heel groot en heeft geen geweldige sprongkracht.
0 0
GvanAchteren
En wat ik al vermoedde : we krijgen veel minder penalty's mee dan vorig jaar. Hoe zou dat komen? Zijn we gewoon gemakkelijker reglementair af te stoppen? Creëren we minder?
1 0
Redrum
Nee, de knvb is gewoon als de dood om als pro-Ajax gezien te worden na de eindeloze lading stront die ze vorig jaar over zich heen hebben gehad nadat ze noodgedwongen een paar potjes van Ajax moesten verschuiven. Dat is de enige reden dat we amper nog een penalty krijgen dit jaar.
1 0
PierreHeno
Tadic is de 'nieuwe' Suarez voor ons nationale scheidsrechterscorps ...ze doen bij hem werkelijk àlles af als een schwalbe. Belachelijk natuurlijk.
1 0
Sterspeler
Suarez maakte ook daadwerkelijk schwalbes. Daar heeft Tadic minder last van.
0 0
Web
Vooral naar de winter
Sinds Ajax uit de CL Lgt, is het helemaal weg
Natuurlijk door blessures maar ook de scherpte is weg
Het lijkt wel of ze het niet meer op kunnen brengen?
2 0
Vincenzo3
Onze corners zijn vaak gevaarlijker voor Onana dan voor de andere keeper.
5 0
wendoo9
Sinds Neres geblesseerd is geraakt is het kommer en kwel. Hij was de enigste die een counter kon voorkomen met zijn snelheid.Hij liet zijn mannetje niet lopen tot hij hem had.
0 0
Sterspeler
Veltman ook. Klinkt gek. Maar die had ook aanvallend dreiging met deze situaties.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Geen De Ligt, geen Schöne. Dat maakt nogal een verschil.
2 0
PierreHeno
Oorzaken: 1) geen Shöne 2) geen Lasse 3)geen Lasse Schöne. 4) we hebben totaal geen lengte in de ploeg...laat staan in de voorhoede.5) Ziyech is niet meer zo effectief met zijn vrije trappen op de goal. We hadden vorig seizoen 2 specialisten....nu geeneen meer. Dat heet dan dus ' beleid'.
2 0
JohnnyD
Dat was Ziyech vorig seizoen nou bepaalt ook niet dus. 1 doelpunt dus maar en dit seizoen geen 1. Eigenlijk zal je er ook het aantal vrije trappen bij moeten noemen die Ziyech heeft mogen nemen. Dan komen we op een bizar percentage van gelukte vrije schoppen. Ik begrijp al een hele tijd niet meer dat hij nog steeds de vrije trappen mag nemen. Zelf heeft hij dat inzicht kennelijk niet er eens mee te stoppen.
0 0
Web
Bij Twente had hij wel een goed percentage, best vreemd
0 0
Web
En dan druk maken dat Schone eens een keer een speler uit zijn rug laat lopen
Of wij zeggen Schone kan het niet meer belopen ( altijd onzin gevonden )
Als een team goed compact speelt, is het helemaal niet aan de orde
Wat mis ik Schone gigantisch bij dit Ajax
6 0
DeWijsneus
Als iemand begrijpt waarom Lasse weg mocht, dan zie ik dat graag uitgelegd worden. Je verkoopt zo'n beetje alles in de as van het veld en koopt er Marin en Alvarez voor terug. Wat was in vredesnaam het idee hier mee zeg.
1 -2
Web
Hij zou een verzoek hebben gedaan om te mogen vetrekken?..
Had je hem misschien nog om kunnen praten toch?
0 0
Habalaski
Ajax heeft hem voor niets opgepikt. Hij is de club jaren trouw gebleven ondanks dat hij ieder jaar weer buiten de basis viel. Het was een droom van hem om nog een keer in zuid Europa te spelen en dit was zeer waarschijnlijk de laatste kans. Zo'n jongen moet je als Ajax dan ook zo'n kans gunnen in mijn ogen.
2 0
Web
Zeker mee eens
Maar ik twijfel of Ajax zijn best heeft gedaan om hem te behouden?
0 0
DeWijsneus
Volgens mij hoorde ik hem vaak aanhalen dat hij graag bij Ajax zou willen afsluiten omdat hij ook zo fijn in Nederland woont met z'n familie. Maar ik weet het allemaal niet zeker. Denk dat alle partijen goed spijt hebben nu in ieder geval.
0 0
Web
Ik lees dat je een goede voorzet kan trainen, natuurlijk kun je het verbeteren
Maar als Veltman zeven dagen 24 uur traint op corners nemen, neemt hij ze nog minder dan Schone die er nooit op zou trainen.
Ik wil hier alleen maar mee aangeven dat je dit maar zo niet kan
In het verleden met de traditionele buiten spelers was dit onderdeel veel beter, die konden wel een corner op de stropdas leggen, maar dit komt niet meer voor in het voetbal, dus leer je het ook niet meer
Corners moeten strak met de wreef getrapt worden, met de binnenkant van de voet gaat dit niet lukken
Afdraaiend waar de keeper veel meer moeite mee heeft, en een verdediger de bal niet op zich af ziet komen, heeft nu bij mij de voorkeur
1 0
Web
De corners lijken nergens op
Maar een verdediging is ook niet onder de indruk als Blind en Veltman mee naar voren komen, die kunnen helemaal niet koppen
Zo vaak afgevraagd wat die voor doen met corners?
Zoiets van? Met een corner moet het centrale duo mee naar voren
Gewoon kul
Je moet kijken of het zinvol is met die twee?
Schuurs durft er zelfs niet in te komen met aanvallend koppen
Iedere club in de eredivisie heeft betere koppers in het centrum dan Ajax
3 0
TheTruth
Ajax moet Mbokkani halen van Antwerp. Gaat altijd 100% in luchtduels, wint ze ook vaak. Hij is echt een solide afmaker en met spelers als Neres, Eiting en Tadic, die vaak voor de assist gaan zal hij een doelpuntenmachine worden bij Ajax.
1 -2
skaradonna
Ooh man en ik werd al moe van bord op schoot scouting. Deze man is al op leeftijd en stond ook in België enkele maanden droog. Met dit soort spelers gaat je niveau echt niet omhoog. Investeer in talent en enkel in ervaring als deze ervaring veel beter is dan het talent. Dus wel een Tadic of Blind maar geen Zimling Mbokani, Vossen of Chadli.
2 0
Libero
Je zou het niet zeggen, maar die is 34 jaar.
0 0
TheTruth
We missen gewoon types als de Ligt en Sanchez, deze twee legden er met zn twee zóveel in.
3 0
wendoo9
Ajax heeft het nooit echt van dode spelmomenten gehad. Men probeert werkelijk alles voetballend op de lossen en als dat niet lukt zijn we verloren. Als je naar gemiddelde lengte kijkt in het elftal kom je hooguit op een 1.76 Niks mis mee maar als de ballen ook slecht worden voor geven waar het vaak dit seizoen is en niet eens de tweede paal bereiken, is het een makkelijke prooi voor de tegenpartij. Zie ook te vaak twee man achter de bal bij het nemen van een corner. Waarom eigenlijk altijd ? Gebruik hem ergens anders zou ik zeggen waar het wel nuttig kan zijn. Het is al druk genoeg in de 16 om vanuit de hoek iets te gaan forceren. Verleden jaar zag ik altijd Neres achter blijven om de gaten dicht te lopen om de counter eruit te halen bij corners maar dat zie ik ook nu niet meer door zijn blessure. Al met al missen we lengte, echte koppers en toch wel lasse Shone (was niet meer de snelste, maar wel ow ow zo slim en een hele goeie trap in de benen) en Mathijs.Dus factoren genoeg om niet te scoren !!
0 0
Hagmag
VRAAG: Wie kan mij uitleggen of vertellen waarom bij het nemen van een corner het nodig is dat er 2 veldspelers standaard achter of bij de bal gaan staan ?
Corners worden zeer vaak te laag genomen, waardoor de eerste de beste verdediger die bal wegkopt.
Het is toch onbegrijpelijk dat er bij Ajax niemand rond loopt die zich beseft dat een van de goal afdraaiende cornerbal die tussen de 5 mtr lijn en de penalty stip voor de goal neerdaalt voor zeer veel gevaar kan zorgen en een doelpoging op kan leveren.
Die penalty's worden al jaren zeer zeer slecht genomen zonder enig verstand.
Op links neemt een rechtspoot de corner en op rechts en linkspoot.
Is dat nou zo moeilijk te bedenken.
Vrije trappen nemen is ook een kwestie van trainen. Dat dit in de wedstrijd niet of nauwelijks meer gebeurd is toch ook onbegrijpelijk.
Wat ik/wij zien moet Ten Hag toch ook zien of is hij daarvoor ook stekeblind.
3 -1
Hwb
Dus je wil een afdraaiende corner, op rechts genomen door een linkspoot en op links genomen door een rechtspoot? Moeten ze hem dan met buitenkant voet nemen? Of bedoelde je een indraaiende corner?

Verder vallen uit corners over het algemeen maar weinig goals. Is de vraag of het de moeite is om daar veel tijd in te steken. Misschien is een veilige korte corner wel verstandiger, om dan vanuit een nieuwe situatie een meer reguliere kans te creëren.
0 0
DeWijsneus
Gewoon direct die corners over de achterlijn trappen. Scheelt hoop tegendoelpunten. En dat van die 2 man bij een corner... Gaat nergens over. Bizar gewoon.
0 0
Web
Als Veltman 24 uur per dag er op traint, neemt hij ze noch minder dan Schone er nooit op traint
Ik wil hier alleen maar mee aangeven, dat je het kan verbeteren door training ( iets ) maar meer ook niet
Een mooie aangesneden corner zit er niet in bij Ajax, dat was wel met de oude traditionele buitenspelers, die konden een bal wel op maat voor de goal leggen
Maar die tijd is voorbij, maar geeft wel de consequentie dat is speler dit nu veel minder kan
0 0
wendoo9
Jij ziet het !!
0 -1
eros
De kop kwaliteit van de Ligt missen we zeker. Maar ja, die was niet te houden.

Shone missen we ook, en die was wel te houden.
3 -2
cantharel
Ze hadden de Ligt en de Jong aan hun contract kunnen houden en volgend jaar had men evenveel geld gekregen na weer een topjaar.De echt grote clubs laten hun spelers ook niet zo gemakkelijk gaan.
1 -1
Siemmie
Jij snapt er duidelijk niks van.
0 -2
Bky
Uh wat? Alle spelers klappen nu in marktwaarde omdat de clubs in grote financiële problemen komen in iets van 3 maand, daarbij wordt de oliegeldkraan enorm minder gezien de ontwikkelingen daar. Die 80 en 75 miljoen had je nooit meer gekregen dit seizoen.
2 -1
PierreHeno
..we hadden ook geen prijzen gewonnen in de EL of CL want het is hoogst onwaarschijnlijk dat die toernooien ooit nog zullen worden uitgespeeld.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Valt zoveel te winnen met standaard situaties, je mag gewoon scoren via corners en vrije trappen. Soms kan je dat juist over een dood punt helpen.
3 0
GrandMasterFlex
Precies en die momenten bleven dit seizoen te vaak uit. Ajax had op cruciale momenten geen geniaal moment op het middenveld of de verdediging met als gevolg balverlies of een tegendoelpunt. Aanvallend heb je in sommige wedstrijden die standaard situatie nodig, om daarna volledig in je eigen spel te komen. Persoonlijk zou ik alsnog Propper zien terugkeren bij Ajax. Qua verdedigers is het verwacht ik straks een top fitte Blind, Veltman terug en daarachter inmiddels volwassener geworden jeugd als Schuurs, Botman en Timber.
0 -1
GrandMasterFlex
Propper zien komen, niet terugkeren uiteraard.
0 0