Ajax veel minder effectief uit corners en vrije trappen | Ajax Showtime

Ajax veel minder effectief uit corners en vrije trappen

door BartVeenstra 46

Ajax veel minder effectief uit corners en vrije trappen

door BartVeenstra 46

Laatst geüpdatet

Ajax scoort dit seizoen opvallend minder vaak uit corners. Vorig seizoen scoorde Ajax bijna tien procent van al haar doelpunten uit een hoekschop, terwijl dat percentage dit seizoen op slechts vijf ligt. Vooral Matthijs de Ligt wordt node gemist. Ook het aantal rake vrije trappen (direct) is afgenomen sinds het vertrek van Lasse Schöne. Een overzicht.

Dit seizoen wist Ajax in de Eredivisie in totaal 68 keer te scoren. Daarvan werd er vier keer gescoord uit een corner. Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez, Perr Schuurs en Dusan Tadic waren de spelers die trefzeker waren uit een hoekschop. Vorig seizoen scoorde Ajax in totaal 119 treffers, al had het daarvoor wel negen duels meer de tijd. Van die 119 treffers vielen er elf uit een corner. Matthijs de Ligt (2), Tadic (2), Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne, Tagliafico en Daley Blind waren allen trefzeker uit een hoekschop van Ajax. Bovendien wist Ajax af te dwingen dat een tegenstander uit een corner van Ajax twee keer een eigen doelpunt maakte.

In het Europese seizoen wist Ajax dit seizoen 21 keer te scoren. Twee keer werd er gescoord uit een hoekschop. Opvallend genoeg werden die twee treffers gemaakt door dezelfde persoon: Tagliafico. In het seizoen ervoor scoorde Ajax in totaal 35 treffers in Europees verband. In totaal werd er drie keer gescoord uit een corner. Die drie treffers werden gemaakt door één speler: Matthijs de Ligt. De verdediger scoorde alle doelpunten met zijn hoofd. Tegen Standard Luik, Juventus en Tottenham Hotspur kopte hij raak uit een corner.

In het bekertoernooi dit seizoen wist Ajax geen enkele keer te scoren uit een hoekschop. En dat terwijl de club vorig seizoen nog vijf keer scoorde uit een corner in de TOTO KNVB Beker. Perr Schuurs, Donny van de Beek, De Ligt, Tagliafico en Blind waren in het vorige seizoen allen trefzeker uit een corner in het bekertoernooi.

Dit seizoen scoorde Ajax in totaal – tot dusver – 103 keer. Daarvan wist de club zes keer uit een corner te scoren. Dat komt neer op een percentage van 5,8. In het vorige seizoen wist het elftal van trainer Erik ten Hag in totaal 175 keer te scoren. Daarvan waren er negentien uit een corner, hetgeen neerkomt op een percentage van 10,8.

Vrije trappen: Schöne wordt gemist

Ook uit vrije trappen scoort Ajax dit seizoen tot nu toe minder dan vorig seizoen. Vorig jaar scoorden de Amsterdammers 175 keer en daarvan waren er elf goals uit een vrije trap. Dit seizoen werd er zes keer uit een vrije trap gescoord, maar er werd tot dusver ook ‘maar’ 103 keer gescoord. Als je het aantal doelpunten uit vrije trappen omrekent naar procenten, wordt het volgende duidelijk. Van alle doelpunten kwam er dit jaar 5,83% uit een vrije trap. Terwijl vorig jaar 6,29% van alle goals uit een vrije schop kwam.

Toch moet er een kanttekening worden geplaatst. Ajax heeft dit seizoen uiteraard veel minder wedstrijden gespeeld dan vorig seizoen, waardoor de Amsterdammers logischerwijs ook minder doelpunten konden maken. Ondanks dat is het wel een feit dat er dit seizoen weinig vrije trappen direct ingaan. Er gaan namelijk veel vrije schoppen via via in. Europees werd er vijf keer gescoord uit een vrije trap. Daarvan ging er één direct raak. Een ander werd via het hoofd van Edson Álvarez binnen gekopt en drie andere doelpunten gingen via de tegenstander het doel in.

Als je aan Ajax en vrije trappen denkt, komt de naam Schöne al snel naar boven. De Deen scoorde vorig seizoen vier keer uit een vrije schop. Daarnaast waren er veel Ajacieden die één keer scoorde uit een vrije schop. Ziyech, Huntelaar, Dolberg, Neres, Blind, De Ligt en Labyad waren allemaal trefzeker uit een vrije trap die in tweeën werd genomen. Tijdens het huidige seizoen waren de goals uit vrije schoppen het vaakst een eigen goal (3). Ziyech, Tadic en Álvarez scoorden allemaal één keer uit een vrije trap die in twee instanties werd genomen of die van richting werd veranderd.

Conclusie

Ajax scoort dit seizoen minder uit vrije trappen, maar heeft ook minder wedstrijden gespeeld dan afgelopen jaar, waardoor ze logischerwijs minder scoringskansen hadden. Er gaan dit jaar veel vrije schoppen in via de tegenstander, terwijl Schöne vorig seizoen regelmatig een vrije trap direct binnenschoot. Ajax mist dit jaar dus belangrijke wapens. Zonder de kop-kwaliteiten van De Ligt is Ajax minder gevaarlijk bij corners, terwijl Schöne wordt gemist bij vrije trappen, omdat hij er altijd eentje binnen kon schieten.


De cijfers van Ajax in het seizoen 2018/2019. De Amsterdammers scoorden liefst 175 doelpunten in totaal. Daarvan vielen er negentien uit een corner (10,8 procent) en elf uit een vrije trap (6,3 procent).


De cijfers van Ajax in het seizoen 2019/2020 (tot nu toe). Ajax scoorde tot nu toe 103 doelpunten. Daarvan scoorden de Amsterdammers er zes uit een corner (5,8 procent) en zes uit een vrije trap (5,8 procent).


Bart Veenstra
(Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Niels Opdam (Twitter: @Niels_Opdam | e-mail: n.opdam@valkeringmedia.nl)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties