Youth League: Defensie klungelt, as blinkt uit

BvdPloeg, 19-08-2020 om 22:45, 14734 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax O19 bereikte dinsdag voor het eerst in de clubhistorie de halve finale van de Youth League. Op een hermetisch afgesloten UEFA-complex in Nyon zorgden drie schitterende doelpunten voor een verdiende 1-3 zege op FC Midtjylland. Deze drie dingen vielen op tijdens de kwartfinalewedstrijd van de ploeg van John Heitinga.

Defensie Ajax O19 oogt allerminst betrouwbaar

Ajax koos voor de Youth League voor zekerheid in de selectie, vooral als het gaat om de verdediging. Met Steven van der Sloot, Liam van Gelderen, Neraysho Kasanwirjo, Nordin Musampa en Terrence Douglas gingen vijf jongens van Jong Ajax mee naar Zwitserland. Van Gelderen was tegen Midtjylland nog niet fit genoeg om te spelen, de andere vier begonnen wel in de basis. Onder de lat stond Daan Reiziger, ook al onderdeel van de beloften.

De ervaring achterin was vast en zeker bedoeld om rust te creëren, maar het tegenovergestelde was waar. Ajax had eigenlijk geen kind aan FC Midtjylland, dat desondanks meermaals gevaarlijk kon uitbreken door knullig balverlies achterin. De backs liepen enkele malen de bal zomaar over de zijlijn en Kasanwirjo en Musampa blonken voetballend niet uit. Simpele balletjes breed bleken gevaarlijke ballen en doelman Reiziger liep bij een 0-2 tussenstand de bal zonder enige druk over zijn eigen doellijn. 

Het voetballende gedeelte is doorgaans juist de kwaliteit van Reiziger, Kasanwirjo en Musampa, dus hun optreden tegen Midtjylland was toch wel een verrassing. In de halve finale tegen Benfica kan het natuurlijk al stukken beter gaan. De ervaren spelers uit deze O19 weten echter wel dat ieder volgend foutje fataal kan zijn. Met Calvin Raatsie, Olivier Aertsen en Rio Hillen heeft Heitinga prima alternatieven en Van Gelderen zal tegen Benfica normaal gesproken ook beschikbaar zijn.

As met Timber, Rasmussen en Hansen rendeert

Het was wel een kleine verrassing dat Heitinga tegen Midtjylland begon met Sontje Hansen aan de linkerkant, helemaal toen bleek dat de aanvaller niet echt een vrije rol had en dus het veld vooral breed moest houden. Als een van de sterkhouders van de ploeg was er daarom in het eerste half uur sprake van een déjà vu naar het WK O17 in Brazilië, eind 2019. Hansen werd topscorer van dat toernooi met zes goals en groeide uit tot de absolute smaakmaker van Oranje. In de eerste wedstrijd zag het daar echter helemaal niet naar uit.

Hansen begon op dat WK net als tegen Midtjylland vanaf de flank, toentertijd van rechts. Ook toen stond hij met het krijt op de schoenen te wachten op de bal. Hij vulde dat allemaal best prima in, maar het is niet waar de kwaliteiten van Hansen liggen. Dat bleek wel toen hij vanaf de tweede wedstrijd in de spits kwam te spelen en hij schwung aan het spel gaf. Het bleek de aanzet voor een gang naar de halve finale en uiteindelijk een vierde plaats.

Tegen FC Midtjylland ging Ajax O19 ook pas lopen toen Hansen na een half uur voor het eerst van positie had gewisseld met Christian Rasmussen. De Deen speelde helemaal niet verkeerd, maar tegen het sterke Deense centrum had hij het best lastig als aanspeelpunt. In het laatste kwartier voor rust en in de tweede helft wist Midtjylland zich totaal geen raad met de beweeglijke Hansen, Rasmussen die daaromheen kwam en Ar'Jany Martha die vanaf rechts ook meer in beweging was. De as blonk op die manier uit, helemaal omdat centrale middenvelder en aanvoerder Quinten Timber het spel naar zich toetrok. Hij won duels, koos constant goed positie en was in balbezit doortastend. Met Rasmussen, Hansen én Timber in de as lijkt Heitinga tegen Benfica gegarandeerd van veel voetbal en creativiteit.

Ajax O19 oogt bijzonder fris

Naast de tactische invulling en het speltechnische gedeelte oogde Ajax O19 tegen FC Midtjylland bovenal heel fris. Er ging vooral in het eerste half uur veel fout, maar de ploeg was fel, bereid om meters te maken en daardoor werd de bal vaak weer snel terugveroverd. In de negentigste minuut werd er door onder meer Hansen en Kristian Hlynsson nog volle bak druk gezet op een opkomende back en kregen de Denen eigenlijk geen meter ruimte om nog iets te proberen.

De mindset waarmee Ajax naar Zwitserland is afgereisd, lijkt daarmee dik in orde en biedt ook zeker perspectief richting de halve finale. FC Midtjylland was zeker niet van het niveau van Benfica, op zaterdagmiddag de tegenstander. Voetballend zal Ajax top moeten zijn en zal het minimaal dezelfde intensiteit in de wedstrijd moeten leggen. Dat er in de kwartfinale voor een groot gedeelte van de wedstrijd geen sprake was van een groot gemis van Devyne Rensch, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar en Brian Brobbey is een groot compliment voor de 'nieuwe' O19 in Nyon.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
S.Ajacied
Tegen Jong Utrecht maakte Kasanwirjo en Musampa ook al geen beste indruk..
0 0
Sunny
Nou heb ik de hele wedstrijd gekeken en m.n. Kasanwirjo speelde vrijwel foutloos, rustig en waar nodig bal het stadion uit. Kortom sterke match van hem. De rest achterhoede was zo zo
0 -2
Multi
Kasanwirjo had toch 2 grote fouten waar grote kansen uit kwamen. Vooral de pass die hij terug gaf op Musampa was een grote fout, waarbij ze geluk hadden dat het niet afgestraft werd.
1 0
BvdPloeg
Daar doelde ik idd o.a. op in het stuk.
0 0
afca1985
Wordt de volgende pot wel 'gewoon' uitgezonden op Youtube?
0 0
BvdPloeg
Nee, wederom op UEFA.com.
0 0
afca1985
Ik probeerde daar een account aan te maken, maar iedere keer pakte die m niet, heel vreemd, zonde had graag die pot willen zien. Trouwens waarom wordt die pot niet gewoon op Ziggo uitgezonden? Weet je dat ook, in het verleden namelijk wel
0 0
BvdPloeg
Bij werkte inloggen met Facebook meteen. En ik begreep dat de UEFA ook een app heeft waarin het livecenter in zit. Ziggo en Ajax TV hebben geen uitzendrechten, die heeft alleen de UEFA. Dat zal voor 99% zijn vanwege coronamaatregelen, om zo pers te weren
1 0
jutter
Ja, de defensie is bijna altijd, door de hele vereniging heen,, het grote pijnpunt geweest. Heeft natuurlijk met de speelwijze/opleiding te maken, meevoetballende en goed opbouwende verdedigers wordt het accent op gelegd, en dat verloopt dus met horten en stoten. Daarom is het niet verwonderlijk dat men ook zo hard op zoek is in met name Zuid Amerika om dat probleem een halt toe te kunnen roepen. Goede specifieke verdedigers waarvan men hoopt dat ze zich ook genoemde eigenschappen eigen kunnen maken, althans enigszins en geen Magallan types dus.
1 -2
JanBiesbos
Misschien betere scouts aantrekken on verdedigers te scouten
2 -1
Multi
Rensch is een prima verdediger centraal achterin, maar die is dus mee met het eerste. Er wordt gewoon gekeken naar wat het beste is voor de ontwikkeling van de speler en dus niet wat beter is voor het resultaat. Logisch dat je dan ergens inlevert.
0 0