Overmars: 'Intrinsieke motivatie allerbelangrijkste'

BartVeenstra, 17-05-2019 om 12:25, 7038 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Marc Overmars is heel kieskeurig als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. De directeur voetbalzaken legt in een interview met Voetbal International uit dat Ajax nog altijd voorzichtig moet zijn bij transfers en dat het bij het kopen van spelers meer gaat dan alleen om de specifieke voetbalkwaliteiten.

Ajax staat er financieel goed op, zo weet Overmars ook. Dat wil echter niet zeggen dat het ook makkelijker wordt. 'Het gevaar ligt altijd op de loer, ook nu. Als je twee hele dure spelers koopt en die renderen niet, dan heb je gewoon een probleem', zegt Overmars, die ziet dat men bij Ajax heeft moeten knokken om te zijn waar de club nu is. 'En we zullen moeten blijven knokken om er te blijven. Daarbij gaan wij als club niet snel boven een transfersom van boven de twintig miljoen euro zitten, waar veel andere clubs in de Europese top dat wel makkelijk doen. Het is dus zaak om te blijven presteren, niet alleen op het veld.’

Ajax krijgt per week honderden spelers aangeboden, zo geeft Overmars vervolgens aan. 'Maar daar doen we eigenlijk niets mee. We hebben onze eigen zaken goed op orde. 95 procent van de spelers komt voor uit ons eigen beleid', aldus Overmars, die uitlegt dat Ajax bij de scouting let op meerdere vlakken. 'Manier van lopen, het bewegen, het gedrag, interviews. Eigenlijk heel breed. (...) Uiteindelijk is de intrinsieke motivatie iets dat voor mij misschien wel het allerbelangrijkste is. De wil om alles eruit te halen, ook als je hier bij Ajax speelt. Dat is de basis om de top te bereiken.'

Arek Milik

Overmars deed in de afgelopen jaren vele transfers rond Ajax. Vaak werden spelers gekocht voor een laag bedrag en daarna verkocht voor een hoog bedrag. Op één van die transfers is hij dan ook trots. 'Misschien ben ik wel het meest trots op Arek Milik', zegt Overmars. 'Een bankzitter van FC Augsburg haalden we als spits voor Ajax 1. Ik denk dat niet veel mensen dat zouden durven. Maar hij heeft het hier fantastisch gedaan. Met zijn scorend vermogen, maar vooral ook de drive om beter te worden.'

Milik werd uiteindelijk voor tweeënhalf miljoen euro overgenomen van Bayer Leverkusen en daarna voor 32 miljoen verkocht aan Napoli, wat OVermars dan ook een financieel 'uitstekende deal' noemt. 'Dat detail van intrinsieke motivatie was en is zo sterk aanwezig bij hem. Als je nu ook weer kijkt. Hij heeft twee keer zijn kruisband afgescheurd, maar knokte zich terug en is weer zo belangrijk voor Napoli.’

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jwbAFCA
Hetzelfde geldt natuurlijk voor Sanchez die ze voor 5 miljoen kochten en voor 40 miljoen de deur uit deden.
0 0
mickey2602
Niet snel spelers kopen vanm 20 miljoen of meer. Mooi,kan het gerucht over Bergwijn ook weer weg.
0 0
Ajacied33
Mooi om te lezen, geruststellend ook. Dus we kunnen er van uitgaan dat Bergwijn sowieso niet gaat komen. Overmars geeft aan niet meer als 20 miljoen voor een speler neer te leggen. Mooi
0 0
geDaante
Ja man, heel breed gekeken naar Van der Hoorn, Kristensen en Magallan, om de drie meest bizarre aankopen eens te noemen, waarbij je na een paar balcontacten en wat draaien en rennen al ziet dat het werkelijk in niks Ajaxspelers zijn.
3 -10
ETM
Kan het fout hebben maar volgens mij was Vd Hoorn op nadrukkelijke voorspraak van De Boer. Dan kun je zeggen dan heeft Overmars geen ruggengraat, maar destijds was die constructie van het TH wel ingewikkeld. Magallan en Kristensen lijken iig hoog te scoren op het punt van mentaliteit, waar Overmars het ook over heeft. Kristensen is een hyper-aanvallende back die de flank kan bestrijken en een prima voorzet heeft. Men heeft t fout ingeschat maar zo onbegrijpelijk is het nu ook weer niet. Magallan is tot op heden een pijnlijk verhaal, maar ik ga nog niet mee in een sluitend oordeel. Jij zal zeggen dat je zo kan zien dat hij voetballend te kort komt, maar t gekke is dat hij tot op heden juist verdedigend steken laat vallen. Juist daarom vind ik dat hij nog tijd verdiend. Ik geloof niet dat ze na Sanchez, Tagliafico totaal geen voetbaltechnische rededenen hebben gehad om deze Magallan die dus al heel lang gevolgd werd te halen. Kan zeker een miskoop zijn hoor, maar ik vind het wat te makkelijk om iedere speler die niet dartelend over het veld gaat meteen als overduidelijk niets voor Ajax te bestempelen. Volgens mij had jij Tagliafico, Blind en Tadic noooit gehaald. En je kunt echt niet er omheen dat die spelers kwaliteit hebben gebracht waarmee Ajax op een hoger plan kwam.
0 0
DonQ
De periode waarin van der Hoorn, Gudelj, Duarte etc werden aangekocht was inderdaad niet best. Toch vraag ik me soms af in hoeverre die puur op het conto van Overmars geschreven kunnen worden. Ik heb het idee dat Frank de Boer daar ook een hele grote invloed op had, maar dat is gissen.
Van de recente aankopen vind ik alleen Kristensen onbegrijpelijk. Daarvan kon je meteen al zien dat het niets was en ook niet de potentie had om ooit iets te worden voor Ajax.
Wat gek is, is dat men hier volgens mij laaiend enthousiast was over Kristensen toen bekend werd gemaakt dat Ajax interesse had.
Magallan ben ik een stuk positiever over. Hij maakte op mij in de oefencampagne en tegen Heerenveen een gedegen indruk. Al begrijp ik nog steeds niet waarom Wober verkocht moest worden, want dan was deze aankoop onnodig geweest.
0 0
Ajaxadept
Dus jij beweert dat je Magallan nu al kan beoordelen! Lijkt verdacht veel op vooroordelen...!
1 0
Schwalbino
Waar is het probleem?

Jij had die fouten niet gemaakt. Ok. Maar jij had dan weer andere foute aankopen gedaan. Of ben je helderziende?

Steeds terugkeren op een paar foute beslissingen uit het verleden. Het maakt geen indruk meer. De balans is gewoon prima in het voordeel van deze directie.
1 0
geDaante
Het gaat erom dat er niet van geleerd wordt.

Het zijn niet gewoon miskopen die helaas toch over te weining handelingssnelheid blijken te beschikken, of mentaal niet aanhaken, maar compleet belachelijke aankopen waar geen enkel idee achter zit.

En men blijft dat maar doen. Waar slaat dat in godsnaam op?
0 -3
Schwalbino
Dus jij had ook Ten Hag en Bosz gehaald en Blind, Tadic, Neres, Tagliafico, Onana, Dolberg, Huntelaar en Ziyech en je had die mindere aankopen niet gedaan. Petje af!
0 0
Dit is mijn club
Het glas is echt altijd leeg bij jou. We hebben net een schitterend seizoen achter ons, maar toch moet er direct weer azijn gepist worden. Fouten worden helaas nu eenmaal gemaakt, maar je kunt moeilijk beweren dat we er financieel niet prima voor staan. Hier kunnen de meeste clubs (zonder een Arabische, Russische of Amerikaanse suikeroom) alleen maar van dromen. De basis is aanwezig om dit seizoen een mooie voortzetting te geven de komende jaren. Oftewel, niet zo zuur man.
1 0
geDaante
Staat toch los van de successen? Geniet ik ook van. Maar als ik dan weer zo'n uitspraak van Overmars lees, dan staat dat haaks op wat ik zie, en dan reageer ik daar op.
1 -3
EersteAanname
Jezus wat ben jij toch een zuurpruim zeg. Noem mij een club die een 100% score heeft wat betreft geslaagde aankopen. Die zijn er niet. Je kan een Nico noemen, een Neres, een Ziyech, een Tadic, een Blind, een Frenkie of Onana, een Sanchez, een Milik. Maar nee, dat doe jij niet. Jij noemt lekker de minst goede aankopen op. Althans, in jouw ogen dan, want ik moet nog maar zien hoe bijvoorbeeld een Magallan zich ontwikkelt. Je kan niet alleen maar kleine snelle wendbare technische spelertjes in je selectie hebben. Beleef jij wel plezier aan het supporter zijn van Ajax? Dat je na een seizoen waarin we geweldig voetballen, de halve finale CL halen, de dubbel winnen en Ajax weer op de internationale kaart zetten, blijkbaar nog met een negatief gevoel zit?
3 0
geDaante
Nee niet met een negatief gevoel zitten, maar dat wil niet zeggen dat zaken beter kunnen en moeten, voor de toekomst vooral. Daar kan je het toch over hebben of niet dan?

En nogmaals, dit zijn niet zomaar miskopen die net niet blijken te voldoen, dit zijn spelers voor clubs als Celtic, hebben in niks wat te zoeken bij Ajax. Dan scout je belachelijk, en selecteer je belachelijk. Dan lijken de goede aankopen ineens Lucky voltreffers, alsof het allemaal gokwerk is.
1 -2
EersteAanname
Maar een team heeft toch verschillende kwaliteiten nodig? Ik heb de indruk dat jij een sterke voorkeur hebt voor technisch begaafde voetballers. Dat mag, dat heb ik zelf ook. Maar je kan toch niet een succesvol team formeren dat alleen maar uit die types bestaat? Volgens jouw theorie hadden we bijvoorbeeld een Sanchez ook nooit moeten kopen, want zijn handelingssnelheid aan de bal, draaicirkel en inspeelpass zijn niet om over naar huis te schrijven. Dat is echter een zeer goede aankoop gebleken. Dat bijvoorbeeld Kristensen nog niet helemaal uit de verf is gekomen ben ik met je eens, maar het is altijd lastig in te schatten hoe iemand het op een ander niveau in een andere competitie doet. Orejuela blonk uit in de Colombiaanse competitie, als je beelden van hem bekijkt uit zijn tijd daar lijkt het een prima vrij complete rechtsback. Uiteindelijk blijkt hij het tempo niet aan te kunnen. Oké, slechte aankoop, eens. Maar daar hebben ze wel weer van geleerd. En zolang er Nico's en Neressen tussen zitten die hun aankoopbedrag vele malen over de kop voetballen kan je het je ook veroorloven om dat soort gokjes te blijven wagen. Ik neem tenminste aan dat jij ook van die spelers geniet?
0 0
geDaante
Dat zeg ik ook niet, dat je alleen maar verfijnde technici moet opstellen, uiteraard niet. Maar iemand als Vertonghen, Chivu, Alderweireld, De Ligt, Wöber ook wel, Blind, etc., zijn CV's die kunnen voetballen, voldoende kunnen voetballen om te kunnen opbouwen, om niet in paniek te raken onder druk, om niet snel fouten te maken onder druk. Die met ruimte in de rug kunnen verdedigen door wat snelheid en redelijk draaien en keren.

Sanchez blonk ook niet uit in opbouwen, met name door een matige inspeelpass, maar was rustig aan de bal en was een waar atleet, die voor zijn fysiek nog redelijk beweeglijk was, enorm sterk en vooral ook snel. Kon fouten herstellen. Was heel dynamisch, greep resoluut en goed in.

Magallan is veel statischer, trager, lomper, beweegt niet makkelijk.

Bij Kristensen zie je toch meteen het gebrek aan balgevoel, aan fijnere techniek, aan motoriek? Staat ook zo zwaar op zijn benen, is echt een tank die op en neer dendert. Dat kan in een opportunistischer speelwijze, maar dat speelt Ajax allerminst. Je weet onderhand dat een type Sinkgraven een ideale back is (later Tagliafico en Mazraoui, Angelino bij PSV), waarom dan met zo'n non-voetballer ineens aankomen? Het is een beetje de Dumfries van Ajax, maar dan misschien nog wel minder.

Orejuela ben ik iets minder kritisch over, lijkt snel wat door toch wat lichtvoetigheid en snelheid. Maar is tactisch erg zwak, en technisch matig. Dat zijn dingen die scouts en TD's die daar tonnen voor betaald krijgen, moeten zien.

Natuurlijk zitten er zeker (zeer) geslaagde aankopen tussen, maar ik benoem hier graag wat beter kan en moet. Dat Tagliafico, Sanchez, Neres, etc., goede aankopen zijn geweest, weet iedereen, dus hoeft dat niet als de zoveelste te zeggen.

Daarom lijk ik ook vooral een zuurpruim; ik benoem veelal dingen waarvan ik vind dat ze beter moeten. Buiten dat heb ik vaak ook wel een afwijkende mening, veelal gericht op de lange termijn.
0 0
JSF
Toch wel knap dat het glas bij jou nu al weer half leeg is...
2 -1
geDaante
Op bepaalde technische vlakken wel.
0 -2
Shardo
Andere tijden Gap, met de inhoud van je portemonnee maak je keuzen..
En Magallan die moet wennen volgend mij was Sanchez ook de eerste 2 wedstrijden van slag dat hij met een half veld in de rug moest verdedigen.
3 -1
wladimir
Idd. Van die rare keeper en Pierie heb ik ook weinig verwachtingen. Milik en Sanchez waren wel een schot in de roos. Frenkie, Dolberg, El Ghazi en Bazoer in principe ook.
0 0
Sterretje73
Godtegodtegod...droeftoeter. Financieel staan we er sterker voor dan ooit, goddomme net op een meer dan geweldig seizoen getrakteerd en een waslijst aan wel hele goede aankopen/verkopen en meneertje komt hier even azijnzeiken. Supporters als jij kunnen we missen als kiespijn kerel.
2 -1
geDaante
Dat je geld hebt betekent niet dat je er mee moet smijten of gokken. En een gokje kan nog weleens, maar niet met spelers waarvan na een paar minuten voor een leek al duidelijk is dat het geen Ajaxmateriaal is. Dat is gewoon onacceptabel.

Ten eerst krijg je een bank zoals dit seizoen, met spelers als Kristensen, Magallan, waar betere voor in de plaats hadden moeten zitten. Ten tweede hebben dit soort geintjes bij elkaar tientallen miljoenen gekost. Het is dat je er nog wat voor krijgt als je ze verkoopt.

Dat het zo'n mooi seizoen was staat hier los van. Het leven en Ajax gaat ook gewoon door. Ik houd juist het beleid en de lange termijn in de gaten. Niet dat ik daar wat aan kan bijdragen.
0 -1
mickey2602
En spelers kunnen ook niks meer leren? Ga jij de wereld eens over om spelers te zoeken die bij hun huidige club laten zien in al hun bewegingen een echte Ajaxspeler te zijn.
En met al die voorwaarden die er gesteld worden aan een aankoop.
Ben benieuwd.
1 0
Schwalbino
Goed om te lezen dat Overmars nuchter blijft en dat de club niet met geld gaat gooien. Blijf het vooral op die manier doen want onder de streep heeft dat Ajax weer gebracht waar het nu is.

Zolang deze directie het niet in de bol krijgt en naast de schoenen gaat lopen gaan we nog veel plezier aan de club beleven. Wat niet wil zeggen dat er geen tegenvallende seizoenen meer zullen komen. Wie verwacht dat het op dit heel hoge niveau zal blijven de komende jaren is niet realistisch en verwacht te veel. Na elke piek heb je ook weer een dal en vervolgens weer een piek en dan weer een.
2 0
Shardo
Kijk zo hoort het Overmars heeft echt een visie van hoe en wat......
0 0