Stats: De twee kanonnen voor de winter

NielsE, 29-10-2017 om 10:05, 50434 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de serie 'Stats' licht Ajax Showtime iedere keer een speler, een combinatie van spelers of het hele team van de Amsterdammers uit. Deze week kijken we naar een aantal potentiële versterkingen voor de Amsterdammers die gehaald kunnen worden in de aanstaande transferwindow.

Begin deze maand, op 2 oktober 2017, werd bekend dat de RvC van Ajax akkoord is gegaan met het aantrekken van twee ‘kanonnen’ in de aankomende winterse transferperiode. Dit was een eis die hoofdcoach en tevens eindverantwoordelijke bij Ajax, Marcel Keizer, na een wel heel matige seizoensstart op tafel had gelegd. De oefenmeester zag in dat er met het verkopen van sterkhouders Davy Klaassen, Davinson Sánchez en misschien ook wel Bertrand Traoré te veel is ingeleverd en dat een kampioenschap met de huidige selectie een erg lastig verhaal zou gaan worden.

Zodoende gaan de Amsterdammers dus tussentijds de transfermarkt op. De vraag blijft echter altijd welke spelers er gehaald moeten worden en op welke posities we versterking nodig hebben. Een nieuwe middenvelder? Of staat die mogelijk talenten als Frenkie de Jong en Carel Eiting in de weg? Of moeten we toch weer kijken naar onze vleugelposities? Ajax Showtime zocht het in samenwerking met SciSports uit.

Als eerste is het uiteraard belangrijk om te gaan bepalen op welke posities de Amsterdammers tekortkomen en zodoende een versterking nodig hebben in de winter. Een goed hulpmiddel om het huidige niveau van een speler te bepalen is de zogeheten SciSkill-score. De SciSkill score bestaat uit een combinatie van aanvallende, verdedigende en weerstandsfactoren (afhankelijk van de competitie) van een speler. De SciSkill score wordt na iedere speelronde, inclusief een interlandperiode, weer geüpdatet. Joël Veltman heeft momenteel de hoogste SciSkill van de selectie (87,2). De top drie in de huidige selectie van Ajax wordt gecomplementeerd door Daley Sinkgraven (84,2) en Hakim Ziyech (83,4). In de bovenstaande afbeelding wordt een overzicht met de verschillende SciSkill scores weergegeven van de huidige eerste selectie van Ajax.

Een simpele oplossing zou zijn om te kijken naar het bovenstaande overzicht die de gemiddelde SciSkill-scores weergeeft per positie van alle Eredivisieclubs. Bij het interpreteren van het overzicht is het belangrijk om een tweetal aspecten in ogenschouw te nemen. Het overzicht is namelijk gebaseerd op de gemiddelde SciSkill-index van de spelers over de laatste zes maanden. Daarnaast wordt er op basis van het SciSkill niveau een inschatting gemaakt betreffende het aantal speelminuten die een speler zal gaan maken. Op deze manier worden wisselspelers (met een lagere SciSkill dan een vaste basisspeler) minder zwaar gewogen binnen de teamscore dan de basisspelers. Echter kunnen we dit overzicht uiteraard niet als leidraad gebruiken aangezien we in het voetbal niet uitsluitend kijken naar het huidige niveau van een speler, maar ook naar het potentieel van een speler. Zodoende zijn ook deze gegevens meegenomen in het onderzoek.

Kijkend naar deze twee variabelen rollen de linksbackpositie en de positie rechtsvoorin of linksvoorin uit de bus als de dunst bezette posities. Uiteraard is er op de rechtervleugel met David Neres en Justin Kluivert genoeg potentie aanwezig, maar het niveau van de twee jongelingen is op dit moment nog niet hoog genoeg om hierop te kunnen gaan bouwen tijdens het huidige seizoen. Wat hierbij het doen van een aankoop dus wel in het achterhoofd gehouden moet worden is het feit dat de twee jonge aanvallers hun minuten moeten kunnen blijven maken. Zodoende zou het ideaal zijn om een speler te halen die een hoger niveau heeft op dit moment dan de twee jonge jongens, maar die eventueel ook kan uitwijken naar links waar Amin Younes op dit moment het rijk voor zichzelf lijkt te hebben.

Zoals in de bovenstaande tabel te zien is, lijkt Rodolfo Pizarro (Guadalajara) op dit gebied een prima optie. De 23-jarige aanvaller speelt van origine als linksbuiten. Pizarro kan daarnaast ook fungeren als aanvallende middenvelder en als rechtsbuiten. Met een SciSkill van 76,3 lijkt de Mexicaan dan ook een directe versterking te zijn voor de Amsterdammers. Diezelfde Amsterdammers zullen alleen wel flink in de buidel moeten tasten voor de Zuid-Amerikaan, die in twaalf wedstrijden voor zijn nationale team drie keer scoorde. Pizarro verkaste in januari 2017 voor een slordige dertien miljoen euro van CF Pachuca naar Guadalajara.

Een tweede optie met een op dit moment lager basisniveau (SciSkill van 71,8) en minder ervaring is Milot Rashica van Vitesse. Het voordeel van deze 21-jarige rechtsbuiten, die ook als linksbuiten uit de voeten kan, is dat hij naar alle waarschijnlijkheid voor een lager bedrag is op te halen en met een potentiescore van 103,5 een aanzienlijk hogere potentiescore heeft dan de eerder genoemde optie Pizarro. De vraag is hier echter nog meer dan bij Pizarro of Rashica een directe versterking zal zijn voor de Amsterdammers. Om deze reden zou ik Marc Overmars dan toch willen adviseren om eerst de mogelijkheid ‘Pizarro’ te onderzoeken.

Als we vervolgens gaan kijken naar de beschikbare linksbacks in een competitie die buiten de top-5 in de wereld valt dan komen we met Kieran Tierny weer een bekende naam tegen. De jonge verdediger van Celtic komt met een prima SciSkill (74,1) en een enorme potentie (119,9) enorm goed voor de dag. Wat ik echter durf te betwijfelen in het geval van Tierny is de haalbaarheid. De jongeling werd al meermaals in verband gebracht met grote Engelse clubs en lijkt zodoende in de nabije toekomst naar de prestigieuze Premier League te verkassen.

Wat in mijn opinie daarentegen wel een goede en haalbare optie is, is Guilherme Arana. De talentvolle 20-jarige linksback speelde al vijftig wedstrijden voor Corinthians en maakte hierin een prima indruk. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft de Braziliaan met een SciSkill van 85,6 al een enorm hoog niveau voor zijn leeftijd. Daarnaast kan Arana ook een hele goede potentie overleggen. Nu Marcel Keizer in Daley Sinkgraven weer een middenvelder ziet, lijkt Arana voor Ajax een enorm goede aankoop te zijn. Met het halen van de jonge verdediger slaan de Amsterdammers twee vliegen in een klap, Arana lijkt namelijk een versterking op de korte én de lange termijn te zijn.

Concluderen kunnen we dus dat er op het gebied van ‘kanonnen’ genoeg opties zijn voor onze directie en scouting. Met het halen van Arana en Pizarro lijken de Amsterdammers er dit seizoen al een stap op vooruit te maken. Echter zou het aankopen van de beide heren geen kortetermijnvisie vertegenwoordigen als we kijken naar de hoge potentie (Arana) en de multifunctionele inzetbaarheid, waardoor er geen talenten afgeschreven hoeven te worden (Pizarro). Overmars, succes!

Niels Engelman (n.engelman@ajaxshowtime.com | @nielsengelman)

Meer uit de rubriek 'Stats' lezen?
Deel 1: Peter Bosz versus Frank de Boer
Deel 2: Lasse Schöne versus Riechedly Bazoer
Deel 3: Is de kritiek op Klaassen terecht?
Deel 4: Werk aan de winkel voor Nouri
Deel 5: Jaïro Riedewald of Nick Viergever?
Deel 6: Joël Veltman of Kenny Tete?
Deel 7: Bosz het plezier, De Boer het rendement
Deel 8: De transformatie van Hakim Ziyech
Deel 9: Sam Larsson, dé versterking voor Ajax?
Deel 10: Neres, versterking voor de korte termijn?
Deel 11: Doelpunten Younes komen eraan
Deel 12: Hakim Ziyech, dé opvolger van Eriksen?
Deel 13: Verbeterd Ajax rendeert afdoende
Deel 14: Scouten, alternatieven voor aankoop Neres?
Deel 15: Ajax heeft goud in handen met Sanchez
Deel 16: Klaas-Jan Huntelaar onder de loep
Deel 17: Is Van Leer de ideale tweede man?
Deel 18: De zoektocht naar een linksback
Deel 19: Welke verdediger moet Ajax halen?
Deel 20: Is Wöber de gewenste versterking?
Deel 21: De start van Bosz versus Keizer

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Eros, ben jij in dienst van Ajax? Een degelijk stuk en goed onderbouwd zie ik maar weinig op deze site. Dus mijn complimenten.
En aan AS vraag ik, komt van dit enorme epistel nog een update of blijft het hierbij?
0 0
eros
Als directe versterkingen moeten we zeker opzoek naar een linksback.
Arana heb ik sinds de zomerstop enkele keren zien spelen,... en dat ziet er zeker niet verkeerd uit. Als Overmars hier 10 miljoen aan uit geeft zou ik het zeker niet verkeerd vinden. Heeft wat weg van Maxwell.
Maximiliano Romero is ook een groot toptalent in Zuid-Amerika. 18 jaar, vaste basis klant bij Velez, 4x gescoord in 6 wedstrijden. Al hebben we niet echt een spits nodig,... zou dit een geweldige versterking zijn.
Cristian Pavon is een ander groot talent uit Zuid-Amerika. 21 jaar, links buiten van Boca, 6 wedstrijden 3 asists en 3 doelpunten. Is denk ik aan de dure kant voor ajax,... maar dit is er eentje die zijn geld dubbel en dwars gaat terug betalen. Een type Lozano die ik graag samen met Neres de flank zie bestrijken. Kan zowel op rechts als op links uit de voeten.

Ik zou overwegen om de volgende spelers aan te trekken van binnen Nederland:
Pierie (Heerenveen / verhuur tot einde seizoen)
Schuurs (Fortuna / verhuur tot einde seizoen)
Kadioglu (NEC / verhuur tot einde seizoen)
ter Avest (Twente / einde contract)
Mount (Vitesse/Chelsea / einde seizoen)
Miazga (Vitesse/Chelsea / einde seizoen)
Troupée (Utrecht)

Zeker voor Schuurs, Pierie, Kardiglu en ter Avest (transfervrij) zou ik een miljoen of 10 uittrekken. De overige 3 zou ik in de gaten houden, maar komen denk ik net te kort voor ajax.
1 0
Daminem
Voor de linksbuitenpositie moet er een kanon worden gehuurd. Op termijn heb je daar Johnson (Jong Ajax) voor. Cerny kun je denk ik afschrijven. Voor de linksback is een aankoop wel gewenst. Want daar heb je Viergever en Dijks voor die na dit seizoen zeker vertrekken. Mijn voorkeur zou zijn voor een ervaren kracht die er direct staat. Ik weet overigens niet of daar een groot talent voor is bij de JO17-1/JO19-1/Jong Ajax, maar anders ook een groot talent scouten en alvast ophalen. Wat vinden jullie?
0 0
TheRiviera
Naar mijn mening moet er juist helemaal niks gehuurd worden vooral niet als directe versterking daar heb je op lang termijn helemaal niks aan. Er moet nu juist een goede kwaliteit ervaren vleugelaanvaller aangetrokken worden die zowel links als rechtsbuiten kan spelen. Een concurrent voor Younes op lang termijn zal er voor zorgen dat hij ( hopelijk ) zichzelf zal proberen te verbeteren.

Op basis daarvan zullen we zien of hij de strijd met concurrentie wint of verliest en als hij verliest zal hij snel genoeg vertrekken en kan Johnson zijn plek in nemen. Dan kan Johnson een paar seizoenen rijpen achter deze nieuwe speler en eventueel als hij er klaar voor is zijn plek overnemen wanneer deze nieuwe speler weer vertrekt. Als je een speler gaat huren voor een half jaar dan zal Younes dit niet beschouwen als serieuze concurrentie want hij weet dat zodra deze speler dan weer vertrekt dat hij waarschijnlijk toch weer eerste keus is als hij zelf niet vertrekt.

Ajax zou alleen maar moeten huren om de selectie aan te vullen voor in de breedte of als er een basisspeler weg valt door zware blessure. Dus als Ajax juist een vleugelaanvaller die zowel rechts als links kan en een back die zowel rechts als links kan haalt dan zit je goed.

LW - Younes,Johnson,Aankoop
SP - Huntelaar,Dolberg,Cassiera
RW- Neres,Kluivert,Aankoop

CM/CVM - Ziyech,Frenkie,vd Beek,De Jong,Eiting,Schöne

LB - Sinkgraven,Dijks,Aankoop, (Viergever,Wöber)
CV - Viergever,De Ligt,Wöber,(Veltman)
RB - Veltman,Orejuela,Aankoop,Zeefuik
0 0
Simon1
De twee kanonnen voor Ajax, aan Gaal en Truus!
0 0
Suarez16_
1. Hoe kan de spits van psv een skiscill van 83 (op 1 na beste speler Nederland) hebben over de laatste 6 maanden terwijl de spits al 7 maanden droog staat en locadia alleen op linkvoor scoort?

2. Hoe kan het middenveld met houthakkers van feyenoord hoger zijn dan ons middenveld die clubs als Lyon en Schalke zoek speelde en 2x feyenoords middenveld in de competitie onder controle had en domineerde (valt binnen de 6 maanden)?

3. Hoe kan onze rechtsbuiten slechter zijn dan de rechtsbuiten van vvv en heracles?

4. Hoe is Onana minder dan de keeper van utrecht en heereveen?

5. Hoe is Younes de 2de beste linkbuiten als hij 0 rendement heeft?
1 0
ovdw
Allemaal onzin inderdaad. Zie mijn post ff terug. Veltman en Cassierra hebben hoger potentieel dan Ziyech en Frenkie de Jong... I rest my case
1 0
Suarez16_
Inderdaad. Slaat nergens op. Weet niet waar het op gebasseerd is, maar dan vind ik bijvoorbeeld de cijfers van Football Manager 20x realistischer dan dit.
1 0
tom1as
Marlon van Fluminense.
optie als Arana niet lukt of je sinkgraven de kans wil geven op linksback dan als concurrent/rotatie
0 0
Woodenshoe1
Linksbuiten, ben je die nutteloze statistieken niet voor nodig! Kan Stevie Wonder nog zien...
1 0
kaashaas
Denk helaas dat er niets bij gaat komen, mochtber wel iemand komen is dat geen speler die gelijk inzetbaar is of het is een speler die terug komt.
1 0
MisterAFCA
Ik zou die Kuwas van Heracles voor een mooi prijsje binnenhalen. Geen kanon maar kan je je ook geen buil aan vallen. Snel, technisch, balvast en lekker schot in de poten. Vind het hele seizoen al een uitblinker bij Heracles. Leuke voor de toekomst. En qua kanonnen laat ik me graag verrassen in de winterstop maar Ajax kennende worden het twee klappertjespistolen....
3 -1
simok
Er wordt al 4 jaar gezegd dat er een linksback kan komen. In die tijd hebben zowel Viergever als Sinkgraven zich al zover ontwikkeld dat je ze bijna serieus gaat nemen als linksback. Een Ajax linksback hoor echter een combinatie te zijn van die beiden spelers. Snelheid, inzicht en techniek. Met natuurlijk een voorzet zoals Dijks die heeft, of ietsje beter.
2 0
EVH
Nu maar duimen hopen en bidden dat Edje Raketje en zijn vriendjes Marcel, Hennie, Dennis en Aron onze vriend Davy niet gaan terughalen.

Spelen we dadelijk met Davy, Siem en Lasse op het middenveld. Brrrrrrrr.........
0 -6
ovdw
Even een korte blik werpen op de statistieken van SciSkill laat mij het volgende zien:

- Dijks is de op zes na beste speler van Ajax;
- Locadia/De Jong zijn significant beter dan Dolberg;
- Potenties van Ziyech en Frenkie de Jong liggen onder die van Veltman en Cassierra;
- David Jensen (keeper FCU) is beter dan Onana;
- clubs als PEC Zwolle en ADO Den Haag (plus nog 7 andere clubs in de Ererdivisie) hebben een betere rechtsbuiten dan wij;
- Veltman is de beste speler van de Eredivisie;
- Jeroen Zoet is letterlijk 2x zo goed als Room/Pasveer

en zo verder.

Ik had altijd al het vermoeden dat ik beter mijn ogen kon vertrouwen dan statistieken. Mijn vermoeden wordt hier weer eens bevestigd...
6 0
simok
Dan statistieken? Of bedoel je specifiek deze statistieken?
0 0
ovdw
Haha uiteraard dit soort statistieken... scherp ;)
0 0
Babayaka
grappig hoor 2 kanonnen.
0 -2
ElFlaco14
Zulke beslissingen moet je nooit laten afhangen van een computer gebasseerd op statistieken. We hebben het over mensen, met gevoel, en een computer kan nooit pijlen of een speler bij een bepaalde team past. Bergkamp mislukte bij Inter, Jonk ook, Suarez had niemand verwacht dat ie een topper zou worden, Klaassen was een topper hij Ajax maar gaat wellicht mislukken bij Everton.
Kortom..we moeten niet alles gaan abalyseren met computertjes..het blijft mensenwerk en met voordelen en nadelen.
1 -3
ram
Volgens mij zegt niemand dat je een computer moet laten bepalen... Het is wel een goed hulpmiddel.

Bijzaak maar volgens mij waren er velen die Suarez wel een gouden toekomst hadden voorspeld én Klaassen hooguit een kopere... Davy zat bij Ajax al aan zijn top met die lading beperkingen die hij heeft.
1 0
Sam Badi
Wel grappig dat je zegt dat het mensenwerk blijft maar vervolgens transfers opnoemt die door gebrek aan inzicht (van mensen) verkeerd uitpakken.
1 0
BokkieBokstra
Zie geen enkele reden dat er nu 2 paniek aankopen in de winter gedaan moeten worden. Er is talent zat, er is ervaring en en tralent. Wat moet je nog meer? Doe het hiermee maar. Buiten dat het nog lastig is om zo maar spelers te vinden die direct een versterking zijn.
1 -3
Ajax#1900
Een linksbuiten zou welkom zijn. Die missen we al anderhalf jaar.
3 0
BokkieBokstra
Oh jee, het gaat over Younes? Ok, niet altijd goed maar vorig jaar prima. En wat je gisteren zag, hij wordt toch gemist, hij krijgt standaard dubbele bewaking. Kluivert kan er ook spelen. Ik vraag me altijd af, is een speler direct inzetbaar? Vorig jaar Neres gehaald, jongen moet wennen in een vreemd land, en nu pas begint het echt de man te worden. Dus ik denk, direct inzetbare spelers zijn nog lastig te krijgen.
2 -5
RaynoFischer
Hoeft niet altijd natuurlijk, zo'n Lozano heeft geen half jaar nodig, maar dat komt misschien ook omdat hij iets ouder is met meer ervaring.
Sanchez stond er ook meteen.
Kan per persoon verschillen, David had wat meer tijd nodig
0 0
Babayaka
Neres stond er ook meteen, bij bosz deed ie het ook gewoon goed.
Zon onzin dat gna papagaaien van wat de media roept
1 0
Ajax#1900
Vorig jaar was Younes een ramp... In Europa heeft hij een paar aardige wedstrijden gespeeld omdat ze hem simpelweg niet kenden. Verder heb je wel gelijk, je weet niet of een speler er direct staat. Maar ik denk dat Neres al veel meer had moeten spelen. Je bent ook afhankelijk van keuzes van trainer. Als je bijvoorbeeld Lozano iedere week ziet uitblinken is je toch wel triest dat wij zo weinig op links hebben.
0 0
altijdwelwat
Wat een bullshit statistieken, op basis hiervan is behoord Dijks momenteel tot de 6 beste spelers van onze oloeg..... tot zover de geloofswaardigheid en het nut van deze statistieken onzin.
3 0
ovdw
Perfecte observatie inderdaad. Ook is de centrumspits van PSV aanzienlijk beter dan die van ons volgens deze statistieken. Onze tweede spits zou daar een gegarandeerde basisplaats hebben (hetzij Huntelaar, hetzij Dolberg). Voor zover de SciSkill index....

Overigens ben ik het er wel mee eens dat Arana echt een prima versterking zou zijn, maar daar heb ik deze statistieken niet voor nodig. Alleen mijn eigen ogen...
1 0
ajax4ever01
Ik verwacht niet veel bijzonders wat betreft winterse aankopen zullen het wel weer afdankertjes zijn waar we niet beter van worden
1 0
ajaxfan83
t zal me niets verbazen dat ze in de winter met van der vaart aan komen
0 -1
dennisindoor
gelooft iemand hier dat er 2 kanonnen komen? Dat is toch alleen maar gezegd om de achterban rustig te houden. En in de winterstop sta je samen met psv bovenaan en gaat alles weer goed, en is er opeens geen nood meer. Forget it.
1 -2
KKoossiiee
Links back, links buiten en een centrale verdediger.
Linksback is te dun bezet, zeker als Viergever vertrekt.
Links buiten schiet ook niet op en De Ligt maakt te vaak te veel fouten als centrale verdediger.
Als je internationaal wil aanhaken moet je daar een type Killer hebben.
Huiswerk voor Marky Marc
1 0
ram
Familie van Koeeniiiee?
1 0
Ajaxbrl
Vertonghen en Vermaelen? Aanval/Middenveld hoeft even niets bij denk ik...
0 -2
Bram410
En Vertongen lijkt me wat onwaarschijnlijk of was je sarcastisch?
0 0
Bram410
Aanval zeker wel! Cerny ligt er heel lang uit en Younes presteert al een jaar niks, blijft over Neres, Kluivert en Johnsen en die laaste twee zijn ook nog niet klaar om week in week uit te presteren in het eerste.
1 0
RaynoFischer
Aanval wel juist nu Cerny er lang uit is, Younes wordt hopelijk verkocht en te vroeg om al volledig op Kluivert en Johnsen te rekenen denk ik.
Momenteel is Neres eigenlijk de enige zekerheid qua vleugelspelers
2 0
Ruudje74
Al denk ik dat het met deze selectie ook prima kan.
Wober doet het prima, middenveld is uitstekend bezet, Viergever en Veltman is voor de ED voldoende op de backposities. Younes heeft het in zich, komt er alleen niet helemaal uit, is al een tijdje niet fris in zijn hoofd.
Spitspositie is goed bezet, rechtsbuiten Neres de kans geven. Weet niet waar de kanonnen moet komen...gaat altijd ten koste van een ander..
1 -1
4xEC1
Je zegt dat Viergever en Veltman voldoende zijn voor de ED. Ajax kan beter nu al kijken naar de toekomst en dus al spelers halen die volgend seizoen ook klaar zijn voor Europees voetbal. Of vind je dat weer dezelfde fout als afgelopen twee jaar gemaakt moet worden?
1 0
KlasseLasse
ik denk dat younes gaat vlammen zondag tegen utrecht heeft volgens mij week rust gehad moet weer helemaal fris zijn lijkt me
0 -1
ajax4ever01
Grapjas
0 0
DJPostma
Wat als Wöber en De Ligt geblesseerd/geschorst zijn? Dan zijn je rechts- en linksback Veltman en Viergever je enige opties. Er moet in ieder geval een centrale verdediger bij.
0 0
Ruudje74
Younes verkopen als je de kans krijgt er €15mln voor te krijgen. Daarvoor een echte klasbak halen, een absolute topper! Viergever voor een leuk bedrag verkopen evenals Dijks en een toplinksback kopen. Moet je voor deze twee spelers nog eens €15mln bijleggen, prima, als je er echt op vooruit gaat.
1 0
Duif63
Dijks en Viergever zijn transfervrij na dit seizoen dus die leveren niks meer op.
0 0
Saren
Ga het niet over de spelling hebben. Maar even serieus. Die scores slaan absoluut nergens op. Ik hoop bij god dat de Ajax staf hier niet naar kijkt.
0 0
Jan Doedel
Ken je die mop van die kanonnen die naar Ajax zouden komen................?
0 -2
strafschop
Ik ben eigenlijk wel benieuwd aan wat voor transferbedragen AS zit te denken. Hoeveel mag MO uitgeven aan twee kanonnen? 30 miljoen, 40 ?
0 0
kaashaas
Echt nog steeds klote dat sanchez weg is, wat was dat een beast!! Is onvervangbaar..
1 0
Babayaka
zit nu lekker op de bank in engeland
0 -4
Sam Badi
Dude, hij heeft op gisteren na alles 90 minuten gespeeld. Gisteren speelt hij niet en meteen verloren. Fans wijten de tegengoal aan de afwezigheid van Sánchez.
0 0
Middenweg401
Zo erg is het ook weer niet. Wöber doet het prima, Neres is Traore hard aan het inhalen, en ondanks het gemis van Klaassen is de concurrentie moordend op het middenveld. Voor het middenveld hebben we sowieso niemand nodig dus en ook spitsen hebben we genoeg.
Maar nu Cerny weggevallen is is het toch ineens weer dun bezet op links, en achterin is het bezet (met Viergever achter de hand voor 2 posities), maar kwalitatief is het wel minder dan de andere linies.
0 0
Van Reenen
Onzinnig gelul van dronken aardbeien. Kijk als naar voorbeeld naar het grootste talent dat de wereld kende, onze Nouri. Is door een tragische samenloop van omstandigheden helaas voorlopig niet bij ons.
Dus dat onzinnige gelul van dronken aardbeien gaat nergens over, behalve het vullen van hun zakken met statistieken die niet kunnen kloppen. Pfff, word hiert zo moe van.
Laat Marc maar gaan. Hij zal inmiddels wel de wensen van het T.H. hebben vertaald naar de pionnen in Zuid-Amerika of elders in Europa.
Misschien Daley Blind huren tot einde seizoen en een nieuwe rechtsbuiten annex linksbuiten aantrekken. Klaar, niets meer aan doen.
0 0
MáximaZorreguieta
Gaan we weer met de kanonnen. Iets wat we 2 jaar geleden hebben gehoord en dat betekent dat er waarschijnlijk spelers gehaald worden die er niet gelijk klaar voor zijn. Die eerst moeten wennen maar dan komt de zomer er aan en gaan er weer spelers weg. Zoals altijd loop je achter de feiten aan.
1 -1
fanforeffer
2 kanonnen : de volgende miskoop is inzicht.Koop liever goede vervangers. zorg dat in jong ajax en ajax o19 goede vervangers klaar staan .deze beide teams moeten bestaan uit jongens die allemaal de potentie hebben in het eerste te spelen. op dit moment hebben we geen goede vervangers voor de cv plaats en de linksback en links buiten.
0 -2
Godenzoon24
Linksbuiten met Diepgang prio nr 1.
0 -1
Professor
En linksback prio nr 2.
0 0
Aquanovio
Pavon sowiezo en verder een type als Sanchez en een echte killer als spits
1 -2
Middenweg401
Een 4e spits?
0 0
Robinjo1988
Dit horen we al jaren. En als de transfermarkt weer open gaat doen we helemaal niks.
2 0
Restored
Veltman beste speler van de eredivisie???
0 0
Koenniiee
Nee, Veltman speler met de hoogste beoordeling in facetten waar hij op wordt beoordeeld als verdediger.
0 0
NouridolbergNeres34
Een linksback en een linksbuiten halen, haal Arana maar op is echt een klasbak. Als ziyech volgend jaar vertrekt kan Sinkgraven zijn plek overnemen.
2 -1
El-Dorado
Ik heb echt mijn twijfels over Sinkgraven.
1 0
Joseph
Enige plek waar echt versterking nodig is en niet kan wachten, is op de plek van Younes. Kluivert is nog niet klaar en Younes is te beperkt om een basisspeler te zijn. Dat zou dus de enige prioriteit moeten zijn.

Dat 2e 'kanon' (of haalbaar koopje, want meer krijgen we niet) heeft minder prioriteit en zou ik liever gebruiken in de zomer, als meer duidelijkheid is over de selectie. Als Ziyech vertrekt, moet je opeens een middenvelder halen, als de Ligt vertrekt, moet je een centrale verdediger halen. Verder verwacht ik dat ze Viergever niet nog een jaar laten aanmodderen en eigenlijk moet je ook op zoek naar een RB die wat completer is dan Veltman, aangezien Orejuela nog niet echt indruk maakt.
0 0
AlexIbarra
Ziet Keizer in Sinkgraven een middenvelder?
Ik dacht dat hij onze beoogde voetballende linksback is?

Tenzij die jongen het de komende 2 maanden echt gaat laten zien, zie ik graag een volwassen linksback met goede basistechniek komen.

En een middenvelder met veel verdedigende kwaliteiten die simpel maar snel kan spelen.
Fysiek goed, gretig, ervaren en een teamspeler. Op zich hebben we prima middenvelders maar ze zijn allemaal aanvallend ingesteld. Voor de cVm positie alleen tussen Lasse en Frenkie kunnen kiezen is natuurlijk een zwaktebod. Als we ook nog eens meer aanvallend voetbal van de backs en evt. inschuivende CV's willen zien, moet het middenveld wel om kunnen schakelen.

Zeefuik en Orejuela lijken me nog geen waardige vervangers voor Veltman maar een kanon op rechtsback voor +15 mln is misschien wat overdreven. Voor een vleugelaanvaller van de buitencategorie zou ik dat wel over hebben, maar weet niet of dat gaat lukken.
1 0
aanval86
een linksbuiten lijkt me logisch
1 0
Barrabrava
Neres begint nu pas een beetje in zijn spel te komen en had wat aanpassingproblemen, dus geef hem lekker de tijd. Younes is het net niet, veel dreiging altijd en een handenbinder, maar helaas veel te weinig rendement. Een linksback is in mijn ogen een must
0 0
Pheadrus
Genoemde spelers worden het dus niet. Zij noemen de echte kandidaten niet om Ajax niet in problemen te brengen. Wober hadden ze van de zomer ook niet op het vizier voor de LCV positie. Lees Deel 19 "Welke verdediger moet Ajax halen?" Wober wordt niet genoemd.
0 0
Sulejmanibesteaankoopooit
denk niet dat as zo'n band heeft met ajax, dat ze te horen krijgen welke spelers er op een lijstje staan, en dus niet genoemd mogen worden in een artikel.

ik ga er vanuit dat ze gewoon keurig journalistiek werk verichten
1 0
Pheadrus
SciSport schrijft dit artikel voor AS en SciSport heeft een relatie met Ajax. Ik ken de oprichters.
0 0
NielsE
SciSports geeft ons input en dit gebruiken wij bij het schrijven van artikelen. SciSports schrijft de artikelen dus zeker niet voor ons.
0 0
Suarez16_
Als je het mij vraagt dan is op dit moment de keeper, rechtsback, middenveld, rechtsbuiten en spits goed bezet. Centraal achterin is de spoeling heel erg dun, omdat je back-up cv's op de backs staan. Linksachter kan opzich wel met Viergever en Sinkgraven, maar aangezien Viergever weg gaat in de zomer (zoals het er nu voor staat) zou ik alvast schakelen naar een linksback. Linksvoor mag er ook een speler met rendement komen, want Younes zie ik ook vertrekken en Johnsen is nog te wisselvallig om op te vertrouwen. Dus ik verwacht een linksvoor en centrale verdediger deze winter. In de zomer bij vertrek Ziyech, Viergever en Veltman zou ik 2 backs halen (Sinkgraven als enige linksback kun je niet op vertrouwen en Zeefuik komt te kort denk ik) en een goede middenvelder.
1 0
De Stift
Echte kanonnen staan hier voor mijn gevoel nog niet bij. Ik vind dat sowieso een lastige term. En al helemaal op basis van dit soort statistieken. Het gaat er volgens mij om dat Ajax spelers aantrekt die het nodig heeft voor het soort voetbal dat we willen spelen.

Ook moeten we kijken naar eventuele toekomstige transfers. Komende zomer verwacht ik dat Veltman en Viergever zullen vertrekken en ik vrees ook voor Ziyech, al hoop ik dat Overmars alles op alles zet om hem te behouden. Verder mist Ajax al jarenlang moderne backs. Dus backs die veelvuldig opkomen, de hele flank bestrijken, razendsnel zijn en een goede voorzet hebben. Als de buitenspelers naar binnen trekken, moeten de voorzetten van hen komen. Ook in de opbouw spelen zij een essentiële rol, omdat ze dan als 'middenvelders' staan opgesteld. De keuze van Bosz om Sinkgraven daar te posteren, is een gouden zet geweest. In mijn ogen moet Sinkgraven zich volledig focussen op die positie, omdat hij alles heeft wat nodig is voor die positie. Omdat hij een goed gevoel heeft voor ruimte, leert hij zijn verdedigende taken snel aan. In de tackles wordt hij steeds beter, alleen de duels blijven een probleem. Hopelijk ontwikkelt hij zich dit seizoen goed door. Alleen hebben we niet echt een back-up voor hem. Veltman is een prima verdediger, maar veel te traag om een moderne back te zijn.

Prioriteit is dus de verdediging. Daar moeten toppers komen voor de links- en rechtsback. Ook moet voorgesorteerd worden op het vertrek van Viergever en Veltman. Viergever zou ik het liefst vervangen met een ervaren verdediger. Dan denk ik aan Vermaelen (31, mag weg), Vertonghen (30, schijnt heimwee te hebben), of Blind (27, contract loopt in 2018 af). Als zij niet haalbaar blijken, moet Ajax verder kijken. Ook moet een concurrent halen -en eventuele opvolger- voor De Ligt. Daarvoor lijkt Perr Schuurs me de meest geschikte kandidaat.
Voor de linksback hoop ik dat Ajax een jong talent haalt, die de concurrentie met Sinkgraven aangaat. Terwijl voor de rechtsback juist twee spelers moeten worden gehaald. Een jong talent plus een meer ervaren speler, in de leeftijdscategorie 22-25 jaar.
0 0
Sulejmanibesteaankoopooit
we hebben ook echt backs nodig. het is niet voor niets dat guardiola afgelopen transfermarkt 100 miljoen euro aan backs heeft uitgegeven.
en kijk waar city nu staat.

voor 2 goede backs met de eigenschappen die jij noemt mag de buidel best getrokken worden. al zal men aan tafel bij vi wel weer zeggen dat 10 miljoen plus voor "een simpel rechtsbackje" veel te veel geld is.

wanneer er met goede backs gespeeld wordt, dan krijgt dolberg/huntelaar ook weer een keer een bal waar hij tegen aan kan lopen om te scoren.
1 0
prsyt
Je had zo'n Arana gewoon moeten ontvoeren uit Brazilie. Diplomatieke rel of niet.
5 0
Ajax95Duivendrecht
Off: Feyenoord-Ajax werd door veel commentatoren afgekraakt afgelopen week. Ik zit nu ManU-Spurs te kijken en dat is nog een graadje erger. Alleen maar lange ballen en geen enkel voetbal over de grond.
5 0
Mikes
Je moet Feyenoord ajax met Engels commentaar kijken, die zijn helemaal lyrisch over de wedstrijd. Het tempo en de enorme strijd vinden ze geweldig.
2 0
Ajax4life16
Nederlanders zijn (in ieder geval qua voetbal) inderdaad zo vermoeiend kritisch altijd. Ik dacht dat ik vorige week de enige was die echt van de klassieker had genoten en niet alleen omdat wij beter waren.
0 0
Onpartijdig
Klopt beide teams spelen om maar geen fout te maken, verschrikkelijk
0 0
Ajax95Duivendrecht
Ja hoor, het anti-voetbal van Mourinho wordt wederom beloond. Al stelde Tottenham in de tweede helft ook helemaal niets meer voor.
0 0
EKS
Is taalbeheersing ook meegenomen in bovenstaande? Een speler die Nederlands noch Engels noch desnoods Duits spreekt lijkt me aanpasingsproblemen krijgen op de zeer korte termijn met een veel kleinere kans dat die er meteen zal staan.
1 0
Sulejmanibesteaankoopooit
dus volgens die stats is veltman de beste speler van de eredivisie? en dan vindt AS die stats nog betrouwbaar?
wat mij betreft zijn deze scores net zo betrouwbaar als de ratings van fifa en fm.
Er moet gewoon gekeken worden wie er bij ajax past. Dus verdedigers en aanvallers met veel snelheid en een goede tactiek. veltman is te traag, younes is te traag.

je ziet bij lozano en neres dat zij met hun snelheid grote problemen veroorzaken bij de tegenstander. vooral als lozano zometeen tegen veltman gaat spelen, dan wordt veltman met zijn hoge skills rating helemaal dol gedraaid omdat hij zo traag is.
1 -4
GeleenAjax
Dus jij wil spelers alleen omdat ze snel zijn? In het verleden hebben we er daar al een paar van gehad. Veelal mislukt...
Je noemt Lozano als voorbeeld. Maar doet hij het bij PSV niet juist zo goed omdat hij daar de ruimte krijgt?
1 0
Sulejmanibesteaankoopooit
ik bedoelde snel en technisch, en snel hoeft niet te betekenen dat je 50 meter moet lopen in een counter, maar een versnelling kunt maken zodat ziyech een steekbal kan geven. het grootdte gevaar van traore was net als bij neres zijn snelheid en zijn dribbel. Dat soort spelers moet je hebben op dr vleugels. geen slome supertechnischr spelers als younes, maar spelers als neres traore lozano.

kijk bij de topclubs, hoeveel slome spelers hebben zij op de vleugels?
hoeveel trage spelers hebben zij als backs?

en lozano doet het bij psv zo goed, omdat hij, wanneer hij de verdediging fopt en gaat lopen, die slome verdedigers hem nooit meer inhalen.
0 -1
kleinedraaicirkel
Saracchi oppikken bij River Plate en een goede linksbuiten halen. Dan zit je prima.
0 0
Mikes
Jaa das een heel goed linksbackie, alleen die is niet te halen. Is eind augustus gehaald door River Plate dus die laten ze nu nog niet gaan, misschien in de zomer proberen.
0 0
RusselWestbrook
Spelers met een vaste basisplaats bij Braziliaanse clubs zijn eigenlijk per definitie niet te betalen voor Ajax. Neres moest 12 miljoen kosten en die was verre van basisspeler bij zijn club, om maar even aan te geven hoe het er voor staat in dat land. Ze weten inmiddels ook wel dat hun spelers bijna letterlijk goud waard zijn.

Spelers verdienen ook al een behoorlijk zakcentje in hun thuisland. Het gemiddelde salaris ligt hoger dan in Nederland.

Vind het leuk hoor, die focus op statistieken. Maar dat moet je juist gebruiken om spelers te vinden die nog niet de hele wereld kent. Onbekende spelers bij matige clubs die ver boven het niveau van hun club uitstijgen.
1 -1
wolterx
Neres was wel degelijk een basisspeler sinds hij terug kwam van zijn blessure speelde hij alle wedstrijden tot hij met Brazilië u20 mee ging en erna verkocht was. Sao Paulo had hem heel graag willen houden maar die club heeft het financieel heel zwaar, dat icm blessureleed van Neres waardoor hij geen vol seizoen hoogste niveau had gespeeld maakte hem haalbaar. De fans daar sloegen hem hoger aan dan Lucas die voor een hoger bedrag naar PSG vertrok. Basisspelers zijn haalbaar maar geen talenten die ze in Brazilië als potentiële Braziliaanse elftalspelers zien. Daar moet je gewoon geluk mee hebben dat speler blessure heeft gehad en de grotere clubs het niet aandurven.
0 0
Mikes
Is niet helemaal waar hoor. Neres was een enorm populaire speler in Brazilie, omdat ze echt een enorme toekomst voor hem voorspellen. Daarom koste hij ook zo enorm veel geld. maar echt niet elke Braziliaan kost zoveel geld. Arana is alleen net als Neres een potentiele wereldtopper volgens de Brazilianen.
0 0
RusselWestbrook
Spelers die geen potentiële wereldtop zijn zijn voor ons ook niet interessant, lijkt mij.

De kunst is om ze te vinden voordat de rest van de wereld het ook weet.
3 -1
RusselWestbrook
Die kanonnen van Verweij zijn echt een compleet eigen leven gaan leiden, hè?
1 -1
Toon meer reacties