'Pas de deux met gemeente verkeerd gevallen bij certificaathouders'

door Bart Veenstra 13

Bron Het Parool

'Pas de deux met gemeente verkeerd gevallen bij certificaathouders'

door Bart Veenstra 13

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Jaap de Groot schrijft in zijn column in Het Parool dat de focus bij Ajax nu ligt op een betere exploitatie binnen de Johan Cruijff ArenA. Deze horde moet genomen worden om een jaarlijkse omzet van minimaal tweehonderd miljoen euro te halen.

De Groot schrijft dat Ajax, dat dertien procent van de aandelen bezit, in 2018 collectief akkoord ging om tot 2028 vast te houden aan de status quo inzake de rechten van alle participanten. 'De recente poging om de koop van de Johan Cruijff ArenA alsnog te forceren, gaat dan ook formeel tegen deze overeenkomst in', schrijft De Groot.

Met de overname van de aandelen van de gemeente Amsterdam (48 procent) wil Ajax een meerderheidsbelang van 61 procent verwerven en het stadion zelf gaan exploiteren. De Amsterdamse club betaalt nu jaarlijks tien miljoen euro huur en de opbrengsten uit commerciële activiteiten zijn beperkt.

'Pas de deux met gemeente verkeerd gevallen bij certificaathouders'

'Alleen is de pas de deux met de gemeente verkeerd gevallen bij de certificaathouders, die 39 procent van de aandelen bezitten', schrijft De Groot. 'Zij beschouwen dit niet alleen als een schending van de afspraken om tot 2028 niks aan het "eigendom" van de ArenA te veranderen. De private investeerders geven verder aan dat als de gemeente aandelen wil verkopen, zij ook een aanbod moeten krijgen. Geen exclusieve gesprekken met Ajax dus.'

Bijna 25 jaar na de bouw van het stadion hangt de toen bedachte financiering als een molensteen om de nek van Ajax, zo vervolgt De Groot. 'De kortetermijnvisie, destijds, om akkoord te gaan met een multifunctionele rol van de ArenA, vooral om externe financiers aan boord te krijgen, blijkt op de lange termijn de ambities te ondermijnen.'

De Groot schrijft dat Ajax moet lobbyen om, naast de gemeente, ook de certificaathouders te overtuigen dat een meerderheidsbelang van Ajax in het stadion in het voordeel van alle partijen is. 'Nu wordt de club aantoonbaar geremd in de exploitatie, vanwege de commerciële belangen van de ArenA zelf. En de Arenadirectie geeft geen duimbreed toe, wetend dat Ajax klem zit.'

'Zolang de andere aandeelhouders niet over de streep worden getrokken, dreigt tot 2028 een patstelling die de doelstelling ondermijnt om de omzet structureel boven de 200 miljoen euro te tillen - voor Ajax pure noodzaak om internationaal bij te blijven', besluit De Groot.

Verwacht jij dat Ajax met 0-3 wint op bezoek bij PEC Zwolle? Zet dan in en krijg 7,70 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.