Maduro ziet geen voorkeuren bij bondscoaches: 'Ajax is nou eenmaal een grote naam'

door Jesse ter Haar 33

Bron ESPN

Maduro ziet geen voorkeuren bij bondscoaches: 'Ajax is nou eenmaal een grote naam'

door Jesse ter Haar 33

Bron ESPN

Laatst geüpdatet

Hedwiges Maduro ziet geen voorkeuren bij bondscoaches die veel Ajacieden selecteren voor het Nederlands elftal. Momenteel zijn er acht spelers van Ajax bij de selectie van Oranje en ook in de geschiedenis werden spelers van de Amsterdamse club relatief snel opgeroepen.

Het is Maduro zelf die het record op zijn naam heeft staan. De oud-Ajacied speelde slechts drie wedstrijden in de Eredivisie voordat hij werd opgeroepen voor Oranje. Het was Marco van Basten die hem in 2005 liet debuteren. 'Er zijn in de tussentijd zo veel verschillende bondscoaches geweest met verschillende achtergronden. Zij kijken naar kwaliteit', aldus Maduro in gesprek met ESPN. 'Van Gaal doet dat ook, want hij is een slimme coach. Die kiest gewoon voor de beste.'

Over het geheel bekeken hebben er deze eeuw al dertig spelers van Ajax gedebuteerd in het Nederlands elftal. Remko Pasveer en Kenneth Taylor zijn in de race om nummers 31 en 32 te worden. Gemiddeld genomen hadden de genoemde spelers van Ajax 34,5 Eredivisie-duels in de benen, terwijl dat bij PSV (85,8) en Feyenoord (86,8) een stuk hoger ligt. Tegelijkertijd wordt genoemd dat PSV sinds de eeuwwisseling juist meer titels in de wacht sleepte dan Ajax.

Volgens Maduro is het echter niet heel gek dat veel Oranje-debutanten in Amsterdam voetballen. 'Het is nou eenmaal zo dat Ajax- ook in het buitenland- een grote naam is. Zij hebben ook het voordeel dat ze Champions League spelen en als je het daar als speler goed doet, word je inderdaad eerder geselecteerd. Ik denk ook dat het met een structurele invulling van de jeugdopleiding te maken heeft. Bij Ajax stromen structureel veel jonge talenten door die een kans krijgen in het eerste. Dat speelt mee.'

Polen - Nederland

Op donderdagavond volgt voor Pasveer en Taylor de kans om hun debuut in het Nederlands elftal te maken. Eerstgenoemde is één van de vier geselecteerde keepers, terwijl Taylor het met behoorlijke concurrentie op het middenveld moet doen. Nederland speelt donderdagavond om 20.45 uur in en tegen Polen.

Denk jij dat Oranje wint van Polen?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.