Een dagje Ajax-Anderlecht

door Sjoerd Valkering 29

Een dagje Ajax-Anderlecht

door Sjoerd Valkering 29

Laatst geüpdatet

Vroeg in de morgen, om precies te zijn 7 uur, opgestaan om met mijn vrienden naar Amsterdam te gaan met de trein. Aangezien wij in Landgraaf wonen en dus wel een stukje moeten reizen, hadden we besloten er een leuk dagje Amsterdam van te maken in plaats van alleen naar de wedstrijd te gaan kijken. Het begon allemaal heerlijk, bij een vriend van me lekker spek en ei gegeten en nu richting de Albert Heijn wat bier kopen voor onderweg. Het belachelijke dat we met een gemiddelde leeftijd van 22 een ID moeten laten zien, laat ik ter zijde want we gingen ten slotte de hele dag naar Ajax.

Eenmaal in de trein was de heenreis heel gezellig, lekker biertje gedronken en goed gelachen. We komen in Amsterdam aan, en we lopen rond half 1 de binnenstad in om op bij een kroegje op de wallen gezellig een biertje te doen. Beetje dollen met wat grappige Belgische Fans in de binnenstad is ook heel leuk, iedereen voorspelt een gelijkspelletje, of een kleine overwinning voor Ajax. Zelfs de Belgische fans, hopen dat ons aller Ajax genade zal tonen en het op een akkoordje zal gooien.

We hebben gezellig gedronken, lopen door de Kalverstraat, pakken nog een Macdonaldje mee en zijn onderweg naar het stadion. Het is nu 5 uur, en we hebben besloten om bij Amstelland nog een biertje te gaan doen. Lopen eventjes de fansshop naar binnen, iets dat een normaal gebruik is. En omdat een van onze vrienden in de groep jarig was, mocht hij voor 50 euro iets uitzoeken. Zo gezegd zo gedaan, mooi vest gekocht van AFCA. Dan nu op weg naar Amstelland, lekker biertje doen, ik voel me gewoon thuis in deze stad. De bediening spreekt je aan met schat, en alles loopt zoals ze dat in Limburg zeggen "gemutlich" (lees: alles loopt op rolletjes).

Om half 7, zijn we allemaal in een gezellige stemming en gaan we met zijn allen naar het stadion. In het stadion aangekomen, zie je dat er voor deze onbetekenende Europa League wedstrijd toch veel mensen aanwezig zijn. Dan komt de opstelling, Oleguer erin, Donald erin, Siem de Jong erin, Sulejmani erin, de jongen die normaal een plekje op de bank hebben. Suarez begint ernaast, samen met Demy de Zeeuw. Beetje ergerlijk, maar niet meer als logisch aangezien de wedstrijd van dit weekend tegen NAC belangrijker is. Dan begint de wedstrijd, al snel blijk dat Ajax er geen zin in heeft en denkt als een paar verwende vedette over het veld te hobbelen. Zelfs een Donald, en een Siem de Jong lopen naast de schoenen. En maar roepen dat je Ajax-waardig bent, en het niveau aankan. Sorry mensen, maar met alle respect, moeten wij hiermee kampioen worden?

De 0-1 valt, Anderlecht juicht, de Arena valt stil. De 0-2 valt, ik schaam me kapot voor de vertoning op het veld want we zijn gewoon niet in staat ook maar 1 fatsoenlijke aanval op te zetten. Anderlecht juicht weer. Donald, De Jong, Oleguer, Anita, Emanuelson, Van der Wiel, Sulejmani en Pantelic bengen weer niet wat er van hun wordt verwacht. En wel maar gele schoentjes dragen, en zeggen dat je in vorm bent en zeggen dat je de Premier League wel ziet zitten. We komen nog niet mee met de top in eigen land, laat staan tegen Anderlecht. Een 16-jarige jongen, zet heel Ajax voor schut, dat deed hij in Anderlecht ook al met een spectaculaire omhaal die niet goed verwerkt kon worden door Maarten en in de rebound werd afgemaakt. De 0-3 valt, ik heb genoeg gezien, en sta samen met een vriend van me op om naar het station te gaan.

Ik kom buiten het stadion, en loop teleurgesteld met mijn vriend over de boulevard van de Arena. De rest van onze 7 koppige vriendgroep zit nog in het stadion, en we besluiten op hun te wachten tot na de wedstrijd. De wedstrijd is beëindigt, de man met de mooie gele vedette schoentjes heeft er nog 1-3 van gemaakt. Suarez en de Zeeuw komen er respectievelijk in de 81ste en 85ste minuut nog in. Te belachelijk voor woorden, dan ga je je echt bedenken waarom je nu naar Amsterdam bent gekomen. Je huilt als Ajax op zondag verliest, en dan heb je gewoon een klote week. Ik zou er vrede mee gehad hebben als Anderlecht met 1-2 had gewonnen in het laatste kwartier na een dijk van een partij. Maar die eerste helft die ik gezien had, sloeg helemaal nergens op, geen inzet, geen beleving, helemaal niks.

Mijn humeur stond al op springen, kom je bij de trein, rijden er geen treinen meer naar Utrecht Centraal. Nou, daar sta je dan, met je goed gedrag, en een pesthumeur voor wat er is gebeurt. Dat er geen treinen naar Utrecht rijden ivm het slechte weer is jammer en begrijpelijk. Maar dat er dan 20 ME busjes de ingang naar het station blokkeren maakt mij echt pissig. Je komt uit Limburg, 3,5 uur in de trein, naar Ajax kijken. Dan zie je ten eerste lamlendige vedettes over het veld lopen, en dan moet je ook nog maar es zien hoe je thuis komt. Gelukkig hebben we een geweldige taxi chauffeur gevonden die ons voor 70 euro naar Utrecht Centraal wil brengen. En vandaar uit konden we gelukkig toch nog naar huis en waren we om 1 uur lokale tijd thuis in Landgraaf.

Mensen die zich afvragen waarom ik dit schrijf? Mijn motivatie, of de-motivatie voor dit stuk, is dat ik het gewoon belachelijk vind dat onze club dit over zich heen laat lopen. En na de wedstrijd ook nog zegt dat je er alles aan hebt gedaan. Sorry maar zo'n Donald, die is nog niet goed genoeg voor de Jupiler league. Evenals De jong, en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. En met zo'n jongens willen wij kampioen van Nederland worden en Champions League gaan spelen. Hou toch alsjeblieft op en doe wat aan dit wanbeleid. Een Lindgren, die op het tweede zichzelf staat te verbijten, een man met een echt Ajax hart, die moet maar lijdzaam toekijken hoe een Donald en een De Jong op zijn positie staan te voetballen. Maar de mensen zullen wel weer zeggen dat ik te kritisch ben. Ik ben en blijf Ajacied, voor altijd. Dit doet mij gewoon pijn, en ik vind het gewoon jammer hoe het op dit moment bij Ajax gaat. Ik hoop dat het de volgende keer beter zal gaan, als ik naar mijn club kom kijken. Hier ben ik ook vast van overtuigd.

Mart

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.