Driessen kritisch op Schreuder: 'Opstellingen riekten naar vriendjespolitiek'

door Bart Veenstra 82

Bron De Telegraaf

Driessen kritisch op Schreuder: 'Opstellingen riekten naar vriendjespolitiek'

door Bart Veenstra 82

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Valentijn Driessen schrijft in zijn column in De Telegraaf dat algemeen directeur Edwin van der Sar met het ontslag van Alfred Schreuder het enige juiste besluit heeft genomen. Volgens de columnist is Schreuder zelf schuldig voor het sportieve verval van Ajax dit seizoen.

In zijn column wijst Driessen op het feit dat Schreuder - ondanks het vertrek van zo'n zeven basisspelers - voor liefs meer dan honderd miljoen kon herinvesteren in nieuwe spelers. 'Daar begon alle misère, want geen enkele aankoop voldoet aan de verwachtingen. Stuk voor stuk vallen ze te bestempelen als miskopen', zegt Driessen, die stelt dat ook mensen als Van der Sar, Gerry Hamstra, Klaas-Jan Huntelaar en Susan Lenderink eindverantwoordelijk zijn voor het aankoopbeleid.

'Opstellingen Schreuder riekten naar vriendjespolitiek'

Driessen schrijft dat Schreuder zelf grossierde in miscalculaties bij de Ajax-aankopen. Na een aanvankelijk flitsende start volgde 'in rap tempo de totale ontmaskering van Schreuder als toptrainer'. 'Hij sloeg de plank communicatief keer op keer mis, zijn opstellingen waren allesbehalve logisch en riekten naar vriendjespolitiek. Aanvoerder Dusan Tadic is allang niet meer van meerwaarde voor dit Ajax, maar heeft dezelfde manager als Schreuder. Calvin Bassey is in niets een Ajax-speler maar kwam op aandrang van Schreuder voor bijna 25 miljoen euro en was verzekerd van een basisplaats. Hoe vaak hij keer op keer ook door het ijs zakte.'

Driessen vindt daarnaast dat een sterke trainer zich nooit zou mogen verschuilen achter niet nagekomen afspraken - er vertrokken meer basisspelers dan verwacht - of achter het ontbreken van steun van de clubleiding. 'Het ontbreken van het Ajax-gevoel kwam evenzeer tot uiting in de manier waarop hij het vertrek van ras-Ajacied Daley Blind heeft gemanaged en het negeren van door Ajax zelfopgeleide spelers.

'Spelersgroep was helemaal klaar met Schreuder'

Tot slot concludeert Driessen dat Schreuder niet geschikt is als hoofdtrainer van een topclub als Ajax. 'Wie zo’n spelersgroep tot zijn beschikking krijgt als Schreuder bij Ajax mag zich nergens achter verschuilen en moet gewoon presteren. Terwijl je door het gebrek aan leiding juist alle touwtjes in handen kunt nemen. Die gelegenheid heeft Schreuder niet gegrepen en dat is ook tekenend voor zijn persoonlijkheid.'

Driessen zag dat de spelersgroep 'helemaal klaar' was met Schreuder en daarnaast zat er meer dwars. 'Het gebrek aan overtuiging was dodelijk evenals de tactische keuzes van Schreuder en de gelatenheid achteraf van iedereen. Hoe zwak, onzichtbaar en weinig recht van spreken Van der Sar & co misschien ook hebben; hun besluit om Schreuder eruit te knikkeren na de blamage tegen Volendam is volkomen juist.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.