Ajax nog niet op stoom

door V12 2

Ajax nog niet op stoom

door V12 2

Laatst geüpdatet

Het gaat lekker met Ajax in de competitie. Tenminste qua punten. Ook het aantal doelpunten is goed te noemen en de laatste 5 competitiewedstrijden is het aantal tegendoelpunten gewoon heel goed te noemen. Trek je het puntenaantal door dan kom je op 80 punten en daarmee kan je kampioen worden. Als je Sparta als pech ziet dan doe je het heel goed.

Het elftal van Jol speelt in een redelijk vaste formatie. En groeit naar elkaar toe volgens de spelers en Jol. Tussendoor werd er nog 3 maal gespeeld. Deze cijfers zijn een stuk minder. De bekerwedstrijd laat ik maar even buiten beschouwing. Het gebeurt heel vaak, ook bij topploegen, dat wedstrijden waarbij je eigenlijk alleen maar vreselijk kan afgaan en niets kunt winnen er niet uitzien en moeizaam verlopen.

De Europese wedstrijden verlopen erg zuinig. Tegen Timisoara viel er niets te beleven. De Roemenen speelde zeer verdedigend maar Ajax wist daar nagenoeg niets tegen over te stellen. Tegen Anderlecht is puntverlies geleden. Niet dat Anderlecht recht had op een punt maar Ajax speelde toch ook niet goed.

En daar kom ik op het verontrustende onderwerp aan. Ajax speelt niet goed. Wel degelijk misschien maar niet goed. Dat Ajax degelijk speelt heeft meerdere oorzaken. Één daarvan is doelman Maarten Stekelenburg. Hij keept momenteel erg goed. Hij groeit weer naar zijn topvorm. Er is een hoop over hem gezegd en geschreven maar hij is een rustpunt achterin. Ook de laatste linie staat goed. De jongens (ze zijn nog erg jong) spelen als ervaren rotten. Rustig en slim.

Daarvoor staat een naar mijn mening heel goed duo. Enoh en De Zeeuw. De Zeeuw is van deze 6 spelers de enige met diepgang maar dat gaat niet ten koste van zijn verdedigende werk. Zijn adjudant Enoh is zijn rechter en linkerhand en ontregelt menig middenveld.

Echter de opbouw van achteruit is heel zwak. Dikwijls verliezen we de bal al op het middenveld of aan de rand van de zestien. Ajax scoort zijn doelpunten dan ook veel vanuit de omschakeling. De Zeeuw en Suarez zijn hier vaak bij betrokken. Anderzijds komt dit door de zwakke bezetting van de vleugels.
Zo komen we bij de aanval van Ajax. Deze bestaat uit 4 man. 2 spelers moeten tevens controleren de andere twee zijn echte aanvallers.

Ajax speelt 442 maar kan dat redelijk snel omzetten naar 443 of zelfs 424. Het lijkt leuk maar ondertussen zie je de achterlijn maar matig gehaald worden. Voorzetten komen vanaf het middenveld en deze leveren heel weinig op. Daardoor beperkt het aanvallen zich tot het combineren in de as van het veld. Hierin zijn we dan enorm afhankelijk van Suarez.

Kennedy is mijns inziens gewoon een schande op de flanken van Ajax. Een flankspeler in het Ajaxshirt die echt geen enkel persoonlijk duel weet te winnen. Komt Kennedy aan de bal dan gaat hij of terug of je bent hem kwijt aan een ongevaarlijke voorzet of in een duel die hij niet meer kan ontwijken. Bij voorkeur gaat hij het duel ook niet aan. Hij weet zelf al dat hij die bijna nooit wint. Rechts zijn we dan ook vaak vleugellam.

Links staat vaak Aissatti. Een handige jongen met veel techniek en een goede pass. Alleen mist hij de pure snelheid voor een flankspeler. Ook links zijn we vaak vleugellam. Sulejmani mocht het weer op links proberen dit weekend, helaas met niet al te veel succes. Maar misschien moet Jol hem eens een tijdje laten staan.
Als hij dat niet wil moet hij eens kijken naar andere spelers dan Aissatti. Vorig jaar bijvoorbeeld speelde Sarpong er regelmatig. En zo slecht was dat nu ook weer niet. Daarnaast loopt er nog wel meer talent rond bij Ajax. Laat Danilo eens op rechts spelen, of Donald of Castillion.

Ik ben benieuwd wanneer Ajax wel op stoom komt.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.