Wie van de zomeraankopen kan Ajax in de winterstop weer verkopen?

door Bart Veenstra 324

Bron Ajax Showtime

Wie van de zomeraankopen kan Ajax in de winterstop weer verkopen?

door Bart Veenstra 324

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax wil zich in de winterse transferperiode graag versterken met een controlerende middenvelder en mogelijk ook met een rechtsbuiten. De Amsterdamse club zal wellicht eerst spelers moeten verkopen voordat het zelf de markt op kan in de jacht naar nieuwe spelers. Mogelijk wil men in de winter al afscheid nemen van een of meerdere zomerse aankopen, maar de vraag is: kan dat wel?

Allereerst is het goed om te weten dat de FIFA een belangrijke regel hanteert. De wereldvoetbalbond stelt namelijk dat spelers gedurende een seizoen bij een maximum van drie clubs onder contract mogen staan. Tijdens deze periode mag een speler voor slechts twee clubs officiële wedstrijden spelen. Een uitzondering op deze regel is dat een speler voor een derde club wedstrijden mag spelen in een competitie met een ander seizoen dan de andere clubs. Daarnaast zou bijvoorbeeld Georges Mikautadze wel 'gewoon' verhuurd of verkocht kunnen worden aan zijn vorige club FC Metz.

De vraag is nu: wie van de twaalf aankopen hebben dit seizoen al voor twee clubs gespeeld en mogen dit seizoen dus niet meer voor een derde club in actie komen? Veel spelers werden immers pas op het laatste moment van de transferperiode aangetrokken door Ajax, waardoor zij het begin van het seizoen bij hun vorige clubs hebben meegemaakt.

Voor Branco van den Boomen, Benjamin Tahirović, Diant Ramaj, Chuba Akpom, Carlos Forbs geldt dat zij dit seizoen alleen voor Ajax hebben gespeeld. Zij zouden dan ook in theorie in de winterse transferperiode verkocht kunnen worden.

Voor Akpom geldt dat hij wel het begin van het seizoen met Middlesbrough meemaakte. Een voordeel met het oog op een mogelijke winterse transfer is dat hij geen minuten heeft gemaakt voor de club uit het Championship. Akpom is de laatste weken echter op dreef, waardoor het sterk de vraag is of Ajax nu al afscheid zou willen nemen van de zomeraankoop.

Ajax-spelers die dit seizoen al voor twee clubs hebben gespeeld

Voor de andere spelers geldt dat zij dit seizoen al voor twee clubs hebben gespeeld. Het gaat dan om Jakov Medić, Anton Gaaei, Sivert Mannsverk, Borna Sosa, Gaston Ávila, Georges Mikautadze en Josip Šutalo. Zij zouden verkocht of verhuurd kunnen worden aan hun vorige club, maar een transfer binnen de meeste competities in Europa zit er in januari niet in. Wel zouden ze verkocht kunnen worden aan een club op een ander continent of aan een Europese club, waarvan de competities niet synchroon lopen met de meeste Europese competities. Een voorbeeld hiervan is de Noorse competitie en dat brengt ons bij Sivert Mannsverk. Hij speelde tot nu toe in de Noorse competitie en de Nederlandse competitie. De middenvelder zou dus nog een transfer kunnen maken, omdat één van de drie clubs in een ander seizoen speelt dan de andere twee clubs.

Voor de meeste van deze spelers geldt dat zij amper minuten hebben gemaakt voor hun vorige club in het huidige seizoen. Omdat meerdere van deze spelers laat werden aangetrokken, geldt wel dat zij het begin van het seizoen hebben meegemaakt bij hun vorige club. Een overzicht volgt hieronder.

Naam Minuten voor vorige club Minuten voor Ajax
Jakov Medić 90 (St. Pauli) 465
Anton Gaaei 352 (Viborg FF) 865
Sivert Mannsverk* 2113 (Molde FK) 45
Borna Sosa 44 (VfB Stuttgart) 490
Gaston Ávila 249 355
Georges Mikautadze 260 245
Josip Šutalo 639 1080

* Mannsverk speelde tot nu toe voor twee clubs, maar Molde FK en Ajax spelen in seizoenen die niet synchroon lopen met elkaar. Zodoende zou hij nog een transfer kunnen maken binnen Europa.

Spelers met enorme marktwaarde bij Ajax

Ajax kan er ook aan denken om spelers te verkopen die al langer rondlopen bij de club. Een speler met een hoge marktwaarde die geregeld aan een vertrek wordt gelinkt, is Steven Bergwijn. De aanvaller kwam in de zomer van 2022 voor 31,25 miljoen euro over van Tottenham Hotspur en zou deze winter een transfer kunnen maken. De aanvoerder van Ajax werd al eens gelinkt aan Al-Ettifaq, terwijl er ook clubs uit de Premier League - waaronder West Ham United - interesse zouden hebben in Bergwijn. Volgens Transfermarkt zou de marktwaarde van Bergwijn op dit moment op twintig miljoen euro liggen, al zou Ajax zelf eerder mikken op een bedrag van veertig miljoen euro.

Afgaande op Transfermarkt vertegenwoordigen ook Josip Šutalo, Chuba Akpom, Borna Sosa, Brian Brobbey, Gerónimo Rulli, Kenneth Taylor, Jorrel Hato, Georges Mikautadze en Carlos Forbs een transferwaarde van minimaal tien miljoen euro.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.