Vermoeid ogend Ajax O17 verspeelt titel in Groningen

door Jesse ter Haar 86

Een door de Future Cup vermoeid en uitgedund Ajax Onder 17 heeft woensdagavond de titel verspeeld door met 5-2 te verliezen bij FC Groningen. Bij een winstpartij of een gelijkspel zou het kampioenschap voor Ajax zijn, maar door de nederlaag gaat de opponent ervandoor met de titel. Bij de Amsterdammers waren Dillon Hoogewerf, Youri Regeer en Ian Beelen afwezig, terwijl Naci Ünüvar en Anass Salah-Eddine in de tweede helft pas invielen.

De wedstrijd begon uiterst positief voor de manschappen van Dave Vos. Al na acht minuten wist Max de Waal te scoren uit een vrije trap. De doelman van FC Groningen zag er daarbij niet helemaal lekker uit. Genieten konden de Ajacieden niet van hun voorsprong, want enkele minuten later stond het 1-1. Doelman Calvin Raatsie werkte een FC Groningen-speler tegen de grond in het strafschopgebied en de penalty werd gescoord door Romano Postema.

Het kwaad was daarmee nog niet voorbij voor Ajax O17, want bijzonder kort erna werd het ook meteen 2-1. Het was opnieuw Postema die scoorde, ditmaal met een bekeken schot in de linkerhoek. Een ruime vijf minuten later voegden de noorderlingen er ook meteen de 3-1 aan toe. Ditmaal versloeg Kian Slor doelman Raatsie met een strak schot in de hoek. Net wanneer je dacht dat het niet erger kon, viel ook de 4-1. Raatsie kwam te laat uit zijn doel en zag Postema hem vervolgens van ver verschalken.

Tot overmaat van ramp ontving Ajax binnen het halfuur ook nog de rode kaart. Devyne Rensch maakte een lompe overtreding, protesteerde en kon de kleedkamer op gaan zoeken. Hierna werd er niet meer gescoord voor de rust en dus gingen de Amsterdammers met een beschamende 4-1 achterstand tijdens de kampioenswedstrijd de kleedkamer in.

Ook aan het begin van de tweede helft kon Ajax geen potten breken. De ploeg leek vermoeid na het slopende weekend van de Future Cup. Na een aantal wissels en onder andere het inbrengen van Ünüvar leek Ajax er weer even voor te gaan. Via het tweede doelpunt van De Waal kwam de 4-2 op het scorebord te staan, maar wat volgde bleek niet meer dan hoop. Tien minuten voor tijd maakte de thuisploeg er namelijk 5-2 van vanuit een corner. Hierna zou er niet meer gescoord worden en dus pakte FC Groningen de titel.

Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo, Emre Aksit (Ünüvar 54'), Dirksen (Salah-Eddine 58'); Rensch, Sarfo (Braspenning 51'), Warmerdam; Pinas, De Waal, Pynadath (Brandes 41').

Ünüvar, Salah-Eddine, Braspenning, Brandes, Baas, Dieker.

0-1 Max de Waal (6')
1-1 Romano Postema (8')
2-1 Romano Postema (10')
3-1 Kian Slor (13')
4-1 Romano Postema (16')
4-2 Max de Waal (59')
5-2 Milan de Koe (72')