Sterk spelend Ajax komt niet verder dan gelijkspel

door Jesse ter Haar 934

Ajax heeft woensdagavond met 1-1 gelijk gespeeld tegen Juventus. In de eerste helft kwamen de Amsterdammers op achterstand via Cristiano Ronaldo, maar David Neres trok na rust de score gelijk.

De eerste schot van de wedstrijd was van Juventus-speler Federico Bernardeschi, maar het begin van de ontmoeting was voor Ajax. De Amsterdammers zetten Juventus bij vlagen volledig onder druk en werden vooral via Hakim Ziyech bij vlagen gevaarlijk. Binnen twintig minuten waagde de Marokkaans international drie pogingen op doel, maar telkens bleek de bal niet goed genoeg. Na een klein halfuur volgde vervolgens de grootste Ajax-kans van de eerste helft, toen Donny van de Beek in het midden knap opendraaide en schoot. Zijn poging ging helaas net langs de paal.

Ajax speelde beter dan de Italianen in de eerste helft, zoveel was wel duidelijk. Frenkie de Jong maakte het spel van achteruit, maar dat betekent niet dat de opponent geen gevaar stichtte. Via Ronaldo en Bernardeshi werd het tweemaal gevaarlijk, maar hun schoten uit de draai kenden geen succes. Een minuut voor rust was het dan alsnog raak. Ronaldo zette een aanval zelf op en kreeg de bal even later terug van Joao Cancelo. De Portugees verscheen vrij voor het doel en kopte raak. De goal betekende direct het rustsignaal.

Meteen na rust was het de beurt aan Ajax. Minder dan een minuut had Neres nodig om de bal in het net te leggen. Hij profiteerde van een fout van Juventus, ging zelf door en plaatste de bal met rechts in de verre hoek. Kort hierna pakte Nicolás Tagliafico ook even zijn moment. Hij kreeg de bal vrijstaand op links, maar schoot net naast. Even later volgde er een kans voor Juventus. De bal werd vanaf links voor het doel van Ajax geslingerd, maar wonder boven wonder kreeg geen enkele speler zijn voet tegen de bal.

In de fase hierna pakte Ajax het initiatief ‘gewoon’ weer op. De ploeg probeerde combinerend tot kansen te komen, maar kwam lange tijd niet verder dan mindere pogingen van afstand. Na een uur spelen werd Ajax wel voor het eerst gevaarlijk uit een hoekschop. Lasse Schöne slingerde de bal voor, maar Matthijs de Ligt kon niet hard genoeg koppen. Een kwartier voor tijd vond er een Champions League-debuut plaats. Schöne verliet het veld en de negentienjarige Jurgen Ekkelenkamp deed vijftien minuten mee.

Veel uitrichten kon Ajax in de laatste fase niet meer. Het had grote delen ervan de bal wel, maar kansen kwamen er lange tijd niet uit voort. In de 83ste minuut was het wel bijna raak. Ajax brak uit en na een goed lopende aanval kwam de bal uit bij Ekkelenkamp. Hij draaide, haalde uit, maar doelman Wojciech Szczesny wist te keren. Even later ontsnapte Ajax. Douglas Costa, invaller bij Juventus, kwam door over links en waagde een poging. Zijn schot ging richting de verre hoek, maar trof de paal. Ook in het restant vond geen van beide ploegen het net nog en dus eindigde de ontmoeting in 1-1.

Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (Ekkelenkamp 75'), Van de Beek, De Jong; Ziyech, Tadic, Neres.

Varela, Kristensen, Sinkgraven, Huntelaar, Magallán, Dolberg, Ekkelenkamp.