Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen

door Gino Haverkamp 141

Bron Ajax Showtime

Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen

door Gino Haverkamp 141

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het seizoen 2021/22 zit erop en dus is het tijd om terug te blikken op de afgelopen competitie. Een goede eerste seizoenshelft werd opgevolgd door een toch wel moeizame laatste paar maanden. Welke verdediger was op amper een overtreding te betrappen? En welke aanvaller was het meest productief?

In dit artikel belichten we alleen de cijfers op basis van het afgelopen Eredivisieseizoen. Deze statistieken komen van Transfermarkt en de officiële website van de Eredivisie. De spelers zijn vervolgens per positie gerangschikt, op basis van de plek waar ze in de praktijk het vaakst gespeeld hebben. Zo wordt Youri Regeer door Transfermarkt gezien als middenvelder, terwijl hij in Ajax 1 als rechtsback acteerde. Eerst de statistieken van Ajax zelf, ten opzichte van de vorige jaargang.

Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen
Ajax' cijfers in het seizoen 2020/21
Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen
Ajax' cijfers in het seizoen 2021/22

Wie zegt dat Ajax dit jaar meer worstelde in de Eredivisie dan vorig jaar, heeft statistisch gelijk. Vorig jaar werden nog 88 punten bij elkaar gevoetbald, dit jaar waren dat er 83. Het resulteerde logischerwijs dan ook in twee zeges minder en een gelijkspel en nederlaag extra. Ook werd de grens van honderd doelpunten voor het eerst sinds het eerste volledige seizoen van Erik ten Hag in Amsterdam niet behaald. Het afgekapte seizoen 2019/20 is niet meegenomen hierin.

Doelmannen

Ajax heeft deze jaargang 22 clean sheets behaald, wat er zes meer zijn dan vorig jaar. Dat is niet los te zien van de doelmannen. Te zien is hoe Remko Pasveer zijn concurrenten onder de lat simpelweg doet verbleken. De ervaren sluitpost keepte niet eens alle duels, twintig om precies te zijn, maar kreeg slechts vier goals tegen en hield zeventien keer zijn doel schoon. Geen enkele Eredivisie-keeper komt ook maar in de buurt van dergelijke cijfers.

Daarmee valt tegelijkertijd op hoe matig André Onana is geweest. De doelman was vanwege contractperikelen al niet populair onder de Ajax-aanhang en heeft op het veld het tij niet doen weten te keren. Hij keepte nog minder wedstrijden dan Pasveer en Maarten Stekelenburg, maar heeft met een totaal van tien tegengoals vaker moeten vissen dan zijn twee collega’s samen. Gezegd moet worden dat de verdediging in Onana’s periode onder de lat aan wat wisselingen onderhevig was, dat wel.

Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen

Verdedigers

Hoe krijg je het voor elkaar om wel de meeste overtredingen te maken maar geen kaarten te pakken? Vraag het Jurriën Timber. Met 26 onreglementaire acties voert hij de lijst aan onder de Ajax-verdedigers, maar geen enkele keer vond een arbiter dat zijn acties een kaart waard waren.

Wat betreft gewonnen duels steken Timber (67 procent) en Lisandro Martínez (69 procent) boven de rest van de verdedigers uit. Beide Ajacieden wonnen ruim twee derde van al hun kopduels. Dat is knap, want beide Ajacieden komen niet boven de 1,80 meter uit. Daarmee zijn het ook twee Eredivisie-toppers, want alleen Danilho Doekhi van Vitesse en Gernot Trauner van Feyenoord komen in de buurt van dit soort cijfers. Beide spelers zijn echter wel een stuk langer dan Martínez en Timber.

Ook de kleiner geworden rol van Nicolás Tagliafico mag niet onbesproken blijven. Met slechts 929 minuten in 22 duels was de geliefde Argentijn geen basiskracht in Amsterdam. Vorig jaar was hij juist nog de achterhoedespeler met de meeste minuten: 2008 stuks. Wel overlegt hij met twee goals, twee assists en geen enkele kaart alleraardigste cijfers

Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen

Middenvelders

De bezetting op het middenveld was niet bijzonder breed bij Ajax het afgelopen seizoen. Ten Hag koos vaak voor een trio bestaande uit Edson Álvarez, Ryan Gravenberch en Steven Berghuis/Davy Klaassen. Pas in de laatste fase van de competitie kon Kenneth Taylor doorbreken vanwege blessures voorin en op het middenveld.

Wat valt dan op? Dat de doorgaans vaak gewisselde Berghuis wel de middenvelder is met de meeste minuten. Tevens miste hij slechts één duel. Ook de offensieve statistieken van Álvarez vallen op in positieve zin. De Mexicaan wordt niet geroemd om zijn voetballende kwaliteiten. Met vijf goals was hij bijvoorbeeld vaker trefzeker dan Gravenberch, al had de jongeling wel vijf assists tegenover één voor Álvarez. Weliswaar vertalen voetballende kwaliteiten zich niet één-op-één naar goals en assists. Toch is het wel een indicatie dat de Mexicaan niet alleen verdedigend, maar zeker ook offensief van waarde kan zijn voor Ajax.

Verder is te zien dat Klaassens statistieken wat tegenvallen. Juist bij Klaassen is het vaak zo dat men zegt dat zijn veldspel niet zijn sterkste punt is, maar dat zijn cijfers het goedmaken. Met negen goals heeft hij niet weinig gescoord, maar wel minder dan vorig jaar. En dan zijn assists: geen. In zijn verdediging dient vermeld te worden dat Klaassen wel minder minuten maakte, omdat hij gedurende een periode tijdens het seizoen voornamelijk als invaller in actie kwam.

Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen
Note: percentage slaat hier op het percentage succesvolle passes.

Aanvallers

Natuurlijk is Dusan Tadic weer de MVP van Ajax én van de Eredivisie. Met dertien treffers en negentien assists was hij in totaal 32 keer betrokken bij een Ajax goal. Dat is ongeveer een derde van alle Amsterdamse treffers deze jaargang. Sébastien Haller volgt met 21 goals en 7 assists, wat hem bij 28 treffers betrokken maakt.. De eerste niet-Ajacied in de Eredivisie die bij zulke cijfers in de buurt komt is Jesper Karlsson van AZ, die bij 27 goals betrokken was.

Mocht Haller vertrekken, zou Ajax er goed aan doen om Brian Brobbey definitief over te nemen van RB Leipzig. Waarom? De in de winterstop gehuurde spits is ongelofelijk effectief. Met zeven goals in slechts 396 speelminuten is hij goed voor een doelpunt per uur. Lekker om erbij te hebben natuurlijk. Daarnaast is bijna de helft van zijn doelpogingen, zij het op of naast het doel, goed voor een goal.

Wie wat negatief opvallen zijn Danilo en Antony. Laatstgenoemde overlegt an sich prima cijfers, maar is niet bepaald effectief op het gebied van schoten. Zijn landgenoot doet het echter niet veel beter. Ten Hag noemde hem aan het begin van het seizoen één van de beste spitsen in de vijandelijke zestien, maar dat kwam er niet bepaald uit. Slechts één op de acht schoten werd een goal bij Danilo. Daarbij moet wel gezegd worden dat de aanvaller het vooral moest doen met korte invalbeurten. Brobbey heeft echter meer laten zien in de minuten die hij kreeg.

Seizoen Ajax in cijfers: Onana meer tegengoals dan Pasveer en Stekelenburg samen

De statistieken komen van Transfermarkt en Eredivisie.nl.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.