Machteloos Jong Ajax wordt door Eindhoven getrakteerd op pijnlijke nederlaag

| door BadembaBarrie

Jong Ajax is vrijdag genadeloos onderuit gegaan bij FC Eindhoven. In het Jan Louwers Stadion kwamen de Amsterdamse beloften eigenlijk geen moment lekker in de wedstrijd. Voor rust creëerden ze nog wel een kleine hand vol kansen, waarvan het er één benutte. Verdedigend had Jong Ajax de zaken echter andermaal niet op orde en in Eindhoven kreeg het er maar liefst vijf om de horen: 5-1.

Het duel had even nodig om op gang te komen. In het eerste kwartier vielen er kansjes aan beide kanten te noteren, maar van op en neer golvend spel was geen sprake. Naarmate de wedstrijd vorderde werden beide ploegen echter steeds gevaarlijker. Zo zag Kristian Hlynsson een schot van buiten de zestien door Nigel Bertrams uit de verre hoek getikt worden en moest Charlie Setford naar de hoek voor een bekeken poging van Ozan Kökçü.

Zo ging de wedstrijd redelijk gelijk op, maar kwam Jong Ajax na ruim twintig minuten toch weer op achterstand. Mawouna Amevor torende bij een hoekschop boven alles en iedereen uit en kopte de bal via de binnenkant van de paal in het doel. Jong Ajax leek even van slag en slaagde er, ondanks een verhoogde aanvalsdrang, niet in om tot uitgespeelde aanvallen te komen. De eerste de beste keer dat dat wel lukte, was het ook direct raak. Ar’jany Martha zag Hlynsson vrijstaan in de zestien en speelde hem in. De IJslander legde aan voor het schot en knalde de bal fraai in de verre kruising.

Lang kon de ploeg van Dave Vos echter niet genieten van de voorsprong, want binnen enkele minuten had Eindhoven de voorsprong alweer in ere hersteld. De thuisploeg kwam eenvoudig door de Amsterdamse defensie heen en links in de zestien kon Evan Rottier de bal vrij in de verre hoek schuiven.

Jong Ajax moest dus weer op jacht naar een gelijkmaker, waardoor het veel op de helft van de tegenstander te vinden was. Dat resulteerde enerzijds in kansen voor de beloften, zoals een geplaatst schot van Kian Fitz-Jim dat maar net naast ging. Anderzijds leverde het Eindhoven ook veel ruimte in de counter op. Daar wist Brian De Keersmaecker bijna van te profiteren, toen hij doorbrak en zijn man fraai uitkapte. Zijn schot met rechts rolde echter rakelings voorlangs.

Na rust werd het er niet beter op voor de Amsterdamse beloften. Ze hadden al moeite om de Eindhovense defensie op te breken en dat bleek na de achterstand alleen maar meer het geval. Een gevaarlijke vrije trap van Hlynsson die door Bertrams uit de kruising werd getikt, was lang het enige wapenfeit. De thuisploeg had simpelweg meer grip op het duel en de 3-1 was in dat opzicht dan ook een logisch gevolg. Sven van Doorn werd vrijgespeeld in de zestien en bekroonde een goede Eindhovense aanval met de 3-1.

Gedreven door de verhoogde druk, voerde Jong Ajax ook het tempo voorin wat op en kreeg het in kort tijdsbestek twee mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Eerst trachtte Mika Godts net te wild om een bal in de verre kruising te krullen. Kort daarna schoot Silvano Vos uit de tweede lijn maar net naast. Uitgespeelde kansen bleven ook na de 3-1 echter uit voor de Amsterdsamse beloften.

Daar kwam bij dat de thuisploeg een stuk efficiënter met de kansen die het kreeg omging. De 4-1, een kwartier voor tijd, was dan ook de genadeklap. Jasper Dahlhaus tikte een voorzet ogenschijnlijk langzaam richting doel, maar in de korte hoek bleek het schot Setford toch te machtig.

Toch moest de gifbeker helemaal leeg voor het geplaagd ogende Jong Ajax. Nadat Tristan Gooijer in de 84e minuut onderuit werd gehaald in de zestien, wees de scheidsrechter naar de stip en kreeg Hlynsson de kans om nog een soort van eretreffer te maken. Zo hard en zuiver als hij de bal bij zijn doelpunt echter in de kruising schoot, zo zwak was zijn strafschop en dus kon Bertrams de bal keren. Tot overmaat van ramp kreeg Jong Ajax ook nog de vijfde tegen. Invaller Moussa Sanoh kon de rebound simpel binnentikken, nadat Setford een schot niet lekker verwerkte. Zo bepaalde hij de eindstand op 5-1.

Opstelling FC Eindhoven:

Bertrams; Amevor, Dorenbosch, Seedorf; Kökçü (Rego 89'); Persyn, Van Doorm (Mokhtar 82'), De Keersmaeker, Dahlhaus (Ogenia 89'); Brym (Bannis 76'), Rottier (Sanoh 77').

Wissels FC Eindhoven:

Borgmans, Odunze, Ogenia, Bogaers, Bannis, Mokhtar, Kestens, Janssen, Rego, Azzagari, Sanoh.

Opstelling Jong Ajax:

C. Steford; Regeer (Jermoumi 60'), Aertssen, Warmerdam, Gooijer; Vos, Hlynsson, Fitz-Jim (Hansen 60'); Martha, Banel, Godts (Idumbo Muzambo 82').

Wissels Jong Ajax:

T. Setford; Jermoumi, Delgado, Brandes, Van Axel Dongen, Hansen, Idumbo Muzambo.

1-0 Mawouna Amevor (22')
1-1 Kristian Hlynsson (31')
2-1 Evan Rottier (35')
3-1 Sven van Doorn (64')
4-1 Jasper Dahlhaus (76')
5-1 Moussa Sanoh (88')

- Kristian Hlynsson mist een penalty (84')
- In aanloop naar deze wedstrijd verscheen een nieuwe Blik op Jong Ajax. Dit keer is er een hoofdrol voor nieuweling Mika Godts. Meer lezen over deze Belgische aanwinst? Dat kan via deze link!

Denk jij dat Jong Ajax weet te winnen op bezoek bij FC Eindhoven?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!