Jong Ajax heeft het vizier niet op scherp en verliest onnodig van TOP Oss

door BadembaBarrie 422

Jong Ajax is maandagavond op eigen veld onderuit gegaan tegen TOP Oss. De Amsterdamse beloften speelden een gezapige eerste helft, waarin het nauwelijks iets af wist te dwingen. Na rust was het spel beter, maar grossierden ze in het missen van kansen. TOP Oss had aan een goede fase van vijf minuten voor rust en één moment na rust genoeg om twee keer te scoren. Daar wist Jong Ajax niet genoeg tegenover te stellen: 1-2.

De wedstrijd kwam traag op gang en in de eerste twintig minuten viel er dan ook weinig te beleven. Jong Ajax had de bal, maar creëerde niet bepaald veel kansen. TOP Oss gokte duidelijk meer op de omschakeling, maar wist daar evenmin echt dreigend uit te worden. Een hard schot van Amourricho van Axel Dongen dat aan de kruising voorbij ging en een relatief eenvoudig te pakken poging van Francisco Conceição waren de enige wapenfeiten.

Het niveau en tempo van het duel bleven laag liggen. Jong Ajax combineerde bij vlagen wel snel op de helft van de tegenstander, maar het ontbrak telkens aan finesse in de laatste fase. Dat TOP Oss aanvallend zo mogelijk nog minder klaarspeelde, was eigenlijk Jong Ajax’ enige houvast gedurende de eerste helft. Toen de bezoekers rond de veertigste minuut steeds dreigender werden, was het ook niet heel verrassend dat Jong Ajax snel capituleerde.

Eerst kregen Rick Stuy van den Herik en Jearl Margaritha kansen, waarbij Charlie Setford het schot van de aanvaller uit de korte hoek moest werken. De corner die volgde leverde niets op, maar niet veel later was het alsnog raak. Olivier Aertssen leverde de bal heel knullig in bij Kay Tejan, die vrije doortocht had naar het doel van Setford. Omdat hij de doelman wilde omspelen, was Aertssen nog op tijd terug om hem weer van de bal te zetten en zijn eigen fout zo te herstellen. In de verlengde rebound van die kans werd de bal echter opnieuw ingebracht en kon Van den Herik van dichtbij alsnog de 0-1 op het scorebord zetten.

De Amsterdamse beloften kwamen ondanks de tik goed uit de kleedkamer. Vooral Van Axel Dongen had het op zijn heupen en stichtte vanaf de linkerflank gevaar. Hij had meerdere goede voorzetten in huis, waar Lorenzo Lucca meermaals als eindstation werd verwacht, maar de Italiaan schitterde telkens in afwezigheid. De ene keer dat TOP Oss na rust wel wat langer aan de bal was, was het echter ook gelijk raak. De bezoekers kregen alle tijd en ruimte om te combineren en uiteindelijk kon Tejan vrij in de zestien aannemen, opendraaien en binnen tikken.

Het bleek een tik met beperkt effect voor Jong Ajax, want aan de hand van opnieuw Van Axel Dongen bleef de ploeg aanvallen en dat leverde al snel de aansluitingstreffer op. Conceição haalde hard uit en zag zijn schot nog gekeerd worden door Thijs Jansen. In de rebound was Van Axel Dongen echter alert en zette hij de 1-2 alsnog op het scorebord.

Een kleine hand vol Amsterdamse kansen volgde en het was een klein wonder dat TOP Oss na zeventig minuten nog altijd voor stond. Met name Kristian Hlynsson en Lucca kregen niet te missen kansen, maar missen deden ze desalniettemin. Hlynsson moest van dichtbij de 2-2 maken, nadat Jansen een goed schot van Van Axel Dongen niet ver genoeg naar de zijkant had geduwd. Voor een praktisch leeg doel raakt de IJslander de bal echter volledig verkeerd. Lucca raakte het leerwerk bij zijn kans weliswaar beter, maar ook hij had van dichtbij moeten scoren, waar hij in werkelijkheid naast schoot.

Het was sowieso niet de avond van de boomlange Italiaan. Hij miste meerdere kansen, stond vaak niet op de juiste plek en maaide, tot overmaat van ramp, ook nog eens vol over de bal heen toen hij tien minuten voor tijd wel in scoringspositie kwam. Een halve minuut later miste ook Conceição een goede kans op de gelijkmaker. De Portugees snelde in de combinatie langs zijn tegenstander, en leek de bal even in de verre hoek te punteren, maar het leerwerk draaide uiteindelijk rakelings voorlangs.

Van een echt slotoffensief was geen sprake. Jong Ajax probeerde wel, maar leek het meeste kruid al eerder in de wedstrijd te hebben verschoten. In blessuretijd was daar toch plots nog een kans voor invaller Donny Warmerdam, die als verdediger mee was gekomen en zo’n beetje op de vijfmeterlijn de bal ineens voor zijn voeten kreeg. Zijn schot liet echter te wensen over en rolde voorlangs. Zo leed Jong Ajax de tweede nederlaag onder trainer Dave Vos.

C. Setford; Regeer, Aertssen (Warmerdam 65'), Hato, Baas; Vos (Godts 65'), Hlynsson, Fitz-Jim; Conceição, Lucca, Van Axel Dongen (Banel 73').

T. Setford, Jermoumi, Delgado, Warmerdam, Martha, Banel, Godts.